Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για το πειθαρχικό νοσηλευτή - Τι απαντά ο ίδιος

Νοσοκομείο Κέρκυρας
03 Οκτωβρίου 2021 / 14:37
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άναψε ξανά το φυτίλι της αντιπαράθεσης μεταξύ της τοπικής ΝΔ (ΔΕΕΠ) και της Ομάδας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, με αφορμή την ενέργεια της Διοίκησης του Νοσοκομείου

να καλέσει σε απολογία τον νοσηλευτή του Ψυχιατρικού Τομέα Αλ. Κυπριανό, ο οποίος είναι και Πρόεδρος των εργαζομένων.

Ο νοσηλευτής, αφού έκανε δύο βάρδιες μόνος του, έγραψε στο βιβλίο της υπηρεσιακής λογοδοσίας ότι:

«Η Διοίκηση και η Νοσηλευτική Υπηρεσία έπρεπε να είχαν εκπονήσει σχέδιο κάλυψης βαρδιών στις δομές με επάρκεια προσωπικού, αντιμετωπίζοντας τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις διαθεσιμότητες των συναδέλφων από το εμβόλιο και όχι με τρόπο πρόχειρο και αντιδεοντολογικό, μονοβάρδιες- κομμένα ρεπό»

Με αφορμή αυτό το κείμενο, η διοίκηση του ΓΝΚ τον κάλεσε σε απολογία θεωρώντας το «κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις».

Η πειθαρχική δίωξη πυροδότησε αντιδράσεις τόσο από το ΚΚΕ, όσο και από την Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ.
Η τοπικη ΝΔ απάντησε στην Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με τη σειρά της εξέδωσε νέα ανακοίνωση.

Τι λέει ο ίδιος

Κι ενώ η πειθαρχική δίωξη έγινε ξανά αφορμή για πόλεμο ανακοινώσεων, ο εν λόγω νοσηλευτής, δηλώνει στην "Ε": 
«Είμαι 37 χρόνια εργαζόμενος και δεν εκπροσωπώ κανένα κόμμα. Έγραψα στο υπηρεσιακό βιβλίο λογοδοσίας αυτό που όφειλα από την εμπειρία μου τόσων χρόνων. Το έγραψα και το υπέγραψα ως εργαζόμενος και όχι ως συνδικαλιστής και βέβαια δεν το δημοσιοποίησα, άρα δεν αποτελεί δημόσια κριτική. 

Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, διότι η ανακοίνωση της ΝΔ με βγάζει ψεύτη: Στον Ψυχιατρικό Τομέα δεν ήρθε ούτε ένας από τους επικουρικούς που προσελήφθησαν στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.  Αυτό συμβαίνει διότι δεν προβλέπεται ποσόστωση για τον Τομέα μας. Με άλλα λόγια, όποια πρόσληψη γίνεται αφορά το Γενικό Νοσοκομείο.

Για αυτό ακριβώς το θέμα κατέθεσα υπόμνημα στην υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, όταν επισκέφθηκε την Κέρκυρα τον περασμένο Φλεβάρη και συγκεκριμένα στις 15/2/21» (σ.σ. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η Υφυπουργός υποσχέθηκε την εφαρμογή ποσόστωσης σε κάθε είδους προκήρυξη νοσηλευτικού προσωπικού έτσι ώστε να καλύπτεται επαρκώς ο τομέας της ψυχικής υγείας).

Όπως δήλωσε ο Αλ. Κυπριανός στην "Ε" «η νοσηλευτική υπηρεσία μας είναι υποστελεχωμένη σε ποσοστό 32%. Με τη διάταξη για τις αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων, είμαστε ήδη 18 νοσηλευτές λιγότεροι. 

Ο τομέας μας έχει μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης και ευθύνης. Φροντίζουμε ασθενείς με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες και μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.  Το προσωπικό ασφαλείας είναι δύο άτομα, κανονικά πρέπει να είναι τρεις σε κάθε βάρδια. Κι επειδή φοβάμαι ότι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» θεωρώ ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η πρακτική της μονοβάρδιας. Το έγραψα υπηρεσιακά στο βιβλίο λογοδοσίας για να ακουστεί και η άλλη άποψη και λόγω ευθύνης απέναντι στους ασθενείς.
Πάντως τονίζω: Στον Ψυχιατρικό Τομέα του Νοσοκομείου Κέρκυρας δεν έχει έρθει κανένας επικουρικός».  

Η αρχική ανακοίνωση της Ομάδας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας:

Λίγες μόλις μέρες μετά την παραίτηση του επικουρικού γυναικολόγου από το ΓΝΚ, που δεν άντεξε άλλο καθώς είχε λοιδορηθεί δημόσια από την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου και είχε τιμωρηθεί δυο φορές από το διοικητή του νοσοκομείου για απείθεια και απρεπή συμπεριφορά, αρκετό καιρό μετά τις ποινές σε διάφορους ιατρούς και άλλους εργαζόμενους χωρίς καν να προηγηθεί ΕΔΕ, έρχεται το αποκορύφωμα των πειθαρχικών διώξεων.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο είναι ο πρόεδρος εργαζομένων του ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου, που είχε το «θράσος» να μιλήσει εγγράφως (με εσωτερικό υπηρεσιακό έγγραφο!) για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις μονοβάρδιες στις ψυχιατρικές δομές, ασκώντας κριτική για τον πρόχειρο σχεδιασμό λειτουργίας, μετά τα απαράδεκτα μέτρα της αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών. 
Είναι προφανές ότι η τρομοκράτηση εργαζομένων δε μπορεί να γίνει ανεκτή, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τους εκπροσώπους, που θεσμικά έχουν ακριβώς αυτή το ρόλο: Να αποκαλύπτουν την κατάσταση που επικρατεί, επιδιώκοντας τη βελτίωση των συνθηκών για εργαζόμενους και ασθενείς.

Δε θα μας κάνει έκπληξη ότι για ακόμα μια φορά η τοπική ΝΟΔΕ θα καλύψει τη διοίκηση του νοσοκομείου που έχει ξεχάσει ότι διοικεί νοσηλευτικό ίδρυμα και όχι στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όπως και δεν μας έκανε έκπληξη και στο παρελθόν, ότι η δίωξη του Δ/τη της Χειρουργικής κλινικής βασίστηκε σε μεταχρονολογημένα έγγραφα τα οποία όχι μόνο χρησιμοποίησαν αλλά και δημοσιοποίησαν αδιάντροπα .
Από τη πλευρά μας,  δηλώνουμε ότι η συγκεκριμένη  παραπομπή σε απολογία,  για μία ακόμα φορά συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της ελεύθερης και απρόσκοπτης συνδικαλιστικής δράσης, αποτελώντας μια ακόμα μαύρη σελίδα στα πεπραγμένα της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Τονίζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, που βιώνουν απίστευτο αυταρχισμό με αλλεπάλληλες πειθαρχικές διώξεις.

Συμπαραστεκόμαστε στον Πρόεδρο του σωματείου του ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου.
Δεν υποχωρούμε. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα και το Δημόσιος  χαρακτήρα του ΕΣΥ.
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ


Η ανακοίνωση της ΝΔ: 

«Απολύτως ψευδείς οι ισχυρισμοί για την παραίτηση γυναικολόγου και ποινές χωρίς ΕΔΕ. 
Ο εν λόγω επικουρικός Ιατρός - Γυναικολόγος παραιτήθηκε, για προσωπικούς λόγους, μετά από μια σύντομη και όχι και τόσο ιδανική υπηρεσιακή διαδρομή στο Γ.Ν.Κ. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι συνάδελφοί του.

Απολύτως ψευδείς οι ισχυρισμοί για τις βάρδιες. Όλες οι πειθαρχικές ποινές επεβλήθησαν σύννομα και για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.

 Καμία αλλαγή στις βάρδιες δεν προέκυψε με τις αναστολές. Οι βάρδιες προγραμματίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως και πριν.

- Δεν υπήρξε αναστολή λειτουργίας ή συγχώνευση Δομής του Ψ.Τ.

- Αντιθέτως, έγιναν προσλήψεις προσωπικού 


Η εν λόγω κλήση σε απολογία στηρίζεται σε έγγραφη αναφορά του καθ’ υλην αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα του Νοσοκομείου. Ο Πρόεδρος του Σωματείου του Ψ.Ν.Κ. δεν εξέδωσε κάποια Ανακοίνωση με τον συνδικαλιστικό ρόλο του, αλλά προέβη σε καταγραφή ανακριβών δεδομένων σε επίσημο, δημόσιο, υπηρεσιακό έγγραφο (βιβλίο λογοδοσίας), κατά την εκτέλεση των υπαλληλικών καθηκόντων του».     
 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ 

 
«Μάλλον κάτι έχετε μπερδέψει εκεί στη ΔΕΕΠ και δίνετε απόλυτη κάλυψη σε μια διοίκηση που έχει μετατρέψει ένα νοσηλευτικό ίδρυμα σε κολαστήριο για τους εργαζόμενους όπως οι ίδιοι καταθέτουν...
 
Μάλλον πρέπει
- Nα σας θυμίσουμε τις 3 ποινές σε 2 χειρουργούς και 1 αναισθησιολόγο, χωρίς να έχει προηγηθεί ΕΔΕ, όπως κατήγγειλε το ίδιο το σωματείο των γιατρών προ 8μηνου. Να θυμίσουμε ότι προσπαθώντας να δικαιολογηθεί η διοίκηση του νοσοκομείου, μόνη απόδειξη της ήταν ένα μεταχρονολογημένο της ποινής, έγγραφο του ΕΣ.  
 
- Nα σας θυμίσουμε την ποινή σε παρασκευάστρια προ 6μηνου, επειδή έκανε τη δουλεία της, για να λειτουργήσουν τα εργαστήρια του Κέντρου Υγείας;;
 
- Να θυμηθούμε το πέταγμα στο δρόμο των εργαζομένων στην καθαριότητα, που επαναπροσλήφθηκαν μετά από απόφαση του ΑΣΕΠ,
 
- Να σας θυμίσουμε ξανά την ποινή και τις κλήσεις σε απολογίες στο γυναικολόγο που παραιτήθηκε, αλλά κατά τα άλλα ήταν προσωπικοί οι λόγοι της παραίτησης;;
Άλλα αναφέρουν τα έγγραφα-καταγγελίες του ιδίου προς τον ιατρικό σύλλογο και η αγωγή αποζημίωσης προς το νοσοκομείο, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν και στους συνδικαλιστές. Άλλα αναφέρουν και τα σωματεία γιατρών και εργαζομένων σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους..

Τώρα για την πληροφόρηση που έχει η ΔΕΕΠ περί της υπηρεσιακής διαδρομής του εν λόγω ιατρού, θα πρέπει να μας πληροφορήσει, για το πως  ήρθαν σε γνώση της και τα κοινοποιεί δημόσια, αυστηρώς προσωπικά δεδομένα που αφορούν τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον ίδιο τον ιατρό.
 
- Να σας θυμίσουμε την ατέλειωτη η λίστα των ΕΔΕ που εκκρεμούν ακόμα, όπως αυτή του προέδρου του σωματείου εργαζομένων.
Παρεμπιπτόντως μιας και αναφερθήκατε στην ομάδα υγείας...
Η ομάδα υγείας ποτέ δε μίλησε για συγχωνεύσεις βαρδιών ή τμημάτων στον ψυχιατρικό τομέα εξ αιτίας της πανδημίας...
Ποιοι ακριβώς ισχυρισμοί της είναι ψευδείς;;; 
Ξέρετε κάτι που εμείς δε ξέρουμε και δε μας το λέτε;;
 
Όσο για τις αναφορές σας στη προηγούμενη διοίκηση, ρωτήστε τους λίγους εργαζόμενους που έχουν απομείνει να στηρίζουν τη ΝΔ στο νοσοκομείο, στο τι λένε και κλαίνε.. 
Ακόμα και αυτοί οι ίδιοι...»


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.