Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει την Δευτέρα η αυλαία για το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας

Corfu Food and Wine Festival
23 Σεπτεμβρίου 2021 / 13:17
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Θα συμμετέχουν για πρώτη φορά παραγωγοί απ’ όλα τα Ιόνια Νησιά

ΚΕΡΚΥΡA. Ποίηση, μουσική και γεύσεις που εμπνέουν επαναστάσεις θα χαρακτηρίσουν την φετινή διοργάνωση του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Κέρκυρας «Corfu Food and Wine Festival» που θα διεξαχθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Πρωταγωνιστές τα «διαμάντια» της Ιόνιας Γης. Το κουμ κουατ και το βούτυρο της Κέρκυρας, η φακή της Εγκλουβής Λευκάδας, η σταφίδα και τα τυροκομικά προϊόντα της Ζακύνθου, το κρασί της Κεφαλονιάς και το λάδι. Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν για πρώτη φορά παραγωγοί απ’όλα τα Ιόνια Νησιά που ανέρχονται περίπου σε 20-25. Στόχος δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας μέσα από την προβολή των παραδοσιακών προϊόντων, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες προϊόντων, ομιλίες και επιχειρηματικές συναντήσεις καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών αφιερωμένων στη ζωή και το έργο του Καποδίστρια, θεματικές ημερίδες με τηλεδιασκέψεις.

«Το Διεθνές Φεστιβάλ θα διεξαχθεί με φυσική και διαδικτυακή παρουσία από τις 27 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου σε χώρες που συνδέονται με τον Ι.Καποδίστρια, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρωσία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Αυστρία και σε πόλεις που συνδέονται με τον ελληνισμό και την ομογένεια, όπως είναι η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, η Μελβούρνη, η Ουτρέχτη, ενώ συμβολικά εντάχθηκαν στο χάρτη του Φεστιβάλ και οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του οράματος του κυβερνήτη για μια κοινή πατρίδα την Ευρώπη», τόνισε ο Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Ionian Inspires Σπύρος Στεφανίδης.

Τι περιλαμβάνει

Όπως τόνισε ο ίδιος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τους φορείς του Φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σε ιστορικούς χώρους και χώρους εστίασης και θα περιλαμβάνουν βραδιές προεπαναστατικής ποίησης, δείπνα με συνταγές του 19ου αιώνα, παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων και μουσική εποχής από τα Ιόνια Νησιά και την Ευρώπη. Παράλληλα αξιοποιώντας την τεχνολογία θα υπάρχει η δυνατότητα ανάδειξης, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ, σε ξεχωριστές ενότητες, προσωπικοτήτων του Ιονίου που συνδέονται στη διαμόρφωση της νεώτερης ιστορίας. Μεταξύ αυτών ο Δ. Σολωμός, ο Ούγκο Φώσκολος, ο Πατρίκιος Λευκάδιος Χερν και η Διαμαντίνα Ρόμα Μπάουερ.

«Στόχος είναι να αναδείξουμε το κρασί και το φαγητό μας, ως προϊόντα πολιτισμού της Κέρκυρας αλλά και να μεταφέρουμε στην καθημερινή ζωή του υποψήφιου επισκέπτη στην πόλη του και στην χώρα του. Πρώτη πιλοτική εφαρμογή αυτής της ιδέας είναι ένα εβδομαδιαίο Φεστιβάλ Κερκυραϊκής Γαστρονομίας παράλληλα με το Corfu Food and Wine Festival στις Βρυξέλλες», ανέφερε ο κ.Στεφανίδης

Τοπικό σύμφωνο ποιότητας

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Νίκος Μουζακίτης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της διοργάνωσης, ως ένα σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάρτιση ενός τοπικού συμφώνου ποιότητας με κύριο στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της ταυτότητας των τοπικών προϊόντων. «Αφορά σε συλλογική προσπάθεια που διαχειρίζεται το καλό όνομα και το περιβάλλον μιας περιοχής.

Ένας καινοτόμος θεσμός με στόχο ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής είτε είναι τοπικά ονομαστά προϊόντα ποιότητας είτε είναι παρεχόμενες υπηρεσίες δεμένα όλα με την ταυτότητα του τόπου», τόνισε ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Νίκος Μουζακίτης επισημαίνοντας ότι μια πρωτοβουλία του τοπικού συμφώνου ποιότητας, η οποία αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη είναι και η θέσπιση του θεσμού του «Επτανησιακού Πρωϊνού», με θέσπιση σήματος που θα διασφαλίζει τις προδιαγραφές ποιότητας και θα επιτρέψει την υιοθέτησή του από σημαντικό αριθμό ξενοδόχων και επιχειρηματιών. Στήριξη

Όπως τόνισε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος το ακαδημαϊκό ίδρυμα στέκεται αρωγός και συνεισφέρει με την ακαδημαϊκή του λειτουργία σε διάφορα επίπεδα. «Μπορούμε και συνεισφέρουμε σε αυτή την διοργάνωση τόσο με τεχνικό τρόπο και πόρους αλλά πολύ περισσότερο με μια τεχνογνωσία υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου, η οποία είναι σημαντική για να στηρίξουμε την περιφέρεια σε ποικίλους οικονομικούς, και κοινωνικούς αναπτυξιακούς τομείς». Παρών στην διοργάνωση δίνει και το Επιμελητήριο Κέρκυρας, στο πλαίσιο κάθε προσπάθειας ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, στηρίζοντας παράλληλα την εξωστρέφεια των φορέων και των επιχειρήσεων.

«Το Επιμελητήριο επιδιώκει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την μεταποίηση και κάθε προσπάθεια προβολής του τόπου, με στόχο την προβολή του τουριστικού προϊόντος», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Στέφανος Σπάτουλας. Τέλος ο Πρόεδρος της AOCTA Σπύρος Χαλικιόπουλος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη διαφορετικών μορφών εναλλακτικού τουρισμού στην Κέρκυρα επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, συγκαταλέγοντας την γαστρονομία στα δυνατά σημεία της Κέρκυρας ως προορισμός.

Το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ionian Inspires, την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο Κέρκυρας και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, της AOCTA και του ΟΛΚΕ. 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.