Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Αγιασμός με μάσκες, self test και βιβλία (video)

Αγιασμός
13 Σεπτεμβρίου 2021 / 11:08
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ήχησε μετά από 21 χρόνια το κουδούνι στο Δημοτικό Σχολείο του Μαθρακίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μάσκες, τις βεβαιώσεις self test αρνητικού αποτελέσματος και τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού ανά χείρας επέστρεψαν οι μαθητές στα διδακτήρια της Κέρκυρας. Ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε και φέτος σε συνθήκες πανδημίας και με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ισχύ, μόνο με την παρουσία των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Οι Αγιασμοί πραγματοποιήθηκαν ανάλογα με τον προγραμματισμό κάθε σχολείου, ενώ στους μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου διανεμήθηκαν και τα βιβλία.




Τα μαθήματα ξεκινούν αύριο κανονικά δια ζώσης με πλήρες ωράριο, όπου έχουν βέβαια έρθει και οι εκπαδευτικοί ειδικοτήτων. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρο Αγγελόπουλο η επιστροφή στα θρανία κύλησε ομαλά και πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα. «Είχαμε ένα πολύ ομαλό άνοιγμα των σχολείων σε όλα τα Ιόνια Νησιά και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μηδαμινές, ενώ στα παιδιά δόθηκαν και τα βιβλία», τόνισε στην «Ε» ο ίδιος επισημαίνοντας ότι αναφορικά με τον κορονοϊό και τα μέτρα που είναι σε εφαρμογή εμφανίστηκαν μεμονωμένα περιστατικά, καθώς δυο μαθητές αρνήθηκαν να επιδείξουν βεβαίωσεις self test στην Λευκάδα, και άλλοι δυο εκπαιδευτικοί στην Κεφαλονιά. 

Κοντέινερς και φέτος

Παρά ταύτα ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ κάνουν λόγο για απουσίες εκπαιδευτικών στα τμήματα παράλληλης στήριξης κυρίως αλλά και σε τεχνικές ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λύκεια. Όσον αφορά τις σχολικές υποδομές και φέτος δεν έλειψαν οι εικόνες με τις αίθουσες προκάτ για παιδιά του νηπιαγωγείου, ελλείψει νέων διδακτηρίων Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Συνολικά 14 τάξεις μικρών μαθητών στεγάζονται σε κοντέινερς, τα οποία τοποθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε αυλές δημοτικών σχολείων, ακόμα και στην αυλή των Γενικών Λυκείων. 




Στην τελετή Αγιασμού που πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Γενικών Λυκείων, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος παρέστη και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Χαρίλαος Αλαμάνος.

Εικόνες πάντως με πολυπληθή τμήματα παρατηρούνται και φέτος, όπως ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Α.Καπετάνιος. Αρκετά σχολεία δηλαδή ελλείψει χώρων αξιοποιούν τον μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό ανά τμήμα, δηλαδή τους 27 μαθητές χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για «σπάσιμο» τμημάτων. Ενδεικτικά στο 6ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας οι μαθητές του κλασικού τμήματος ανέρχονται στους 31!

Όπως πάντως εξήγησε ο κ.Αγγελόπουλος θα ληφθεί μέριμνα για την αποσυμφόρησή τους, παρότι ο ίδιος δεν είχε καμία τέτοια εικόνα υπόψιν του. Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο του ΣΕΠΕ Α.Κουρσάρη σε άλλες περιπτώσεις μπορεί ο αριθμός των μαθητών να είναι μικρός αλλά τα τ.μ. των αιθουσών δεν επαρκούν. "Στην γ΄τάξη του 6ου Δημοτικού 13 μαθητές θα κάνουν μάθημε σε μόλις 8 τ.μ.. Ο αριθμός των μαθητών δεν αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση και πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το χώρο διδασκαλίας", σχολίασε ο ίδιος.

«Πρεμιέρα» με νέα κουδούνια

Στο μεταξύ, ο φετινός αγιασμός συνοδεύθηκε και από δυο ευχάριστες εξελίξεις στα Ιόνια Νησιά δημιουργώντας αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς μετά από 21 χρόνια απόλυτης σιωπής ήχησε και πάλι το κουδούνι του Δημοτικού Σχολείου Μαθρακίου μετά την πρόσληψη αναπληρωτή εκπαιδευτικού για την επαναλειτουργία του σχολείου. Ο μοναδικός μαθητής του σχολείου, ο 9χρονος Τάσος μαζί με την δασκάλα του που ήρθε από την Βέροια, πέρασαν το πρωί το κατώφλι του σχολείου, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε, όπως είθισται, ο καθιερωμένος αγιασμός, παρουσία των μονίμων κατοίκων σκορπίζοντας χαρά και ελπίδα.

«Οι μόνιμοι κάτοικοι είμαστε πολύ λίγοι πληθυσμιακά και μεγάλης ηλικίας. Με την λειτουργία του σχολείου περνάμε το μήνυμα ώστε να ελκύσουμε τους ομογενείς να επιστρέψουν αν και θα έπρεπε να υπάρχει επιπλέον κίνητρο από την πολιτεία», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαθρακίου Γιάννης Αργυρός, επισημαίνοντας ότι οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 35 το χειμώνα, ενώ για πρώτη φορά φέτος καλοκαίρι μετά από καιρό ο πληθυσμός έφτασε τα 100-120 άτομα, καθώς πολλοί ομογενείς επέστρεψαν στο νησί για τις διακοπές τους.

Η λειτουργία του Δημοτικού Μαθρακίου έρχεται ως συνέχεια εκείνης του Δημοτικού Ερείκουσας, το οποίο πέρσι άνοιξε τις πύλες του, ως το μοναδικό εν λειτουργία σχολείο στα Διαπόντια Νησιά. Παράλληλα την επίσημη πρώτη έκανε και το πρώτο Πειραματικό Λύκειο στα Ιόνια Νησιά με έδρα την Λευκάδα. Στην τελετή Αγιασμού παρευρέθηκε ο κ. Αγγελόπουλος θέλοντας με την παρουσία του να προσδώσει την ιδιαίτερη αξία που έχει η λειτουργία ενός τέτοιου σχολείου στην περιοχή ευθύνης του.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.