Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τίμησε τον δικό μας Κουρσό ο Δήμος Τρικκαίων

Τρίκαλα
08 Σεπτεμβρίου 2021 / 16:15

Έκθεση - αφιέρωμα στο πλούσιο έργο του, από τον Δήμο Τρικκαίων.

Πλατιά τα χαμόγελα στην έκθεση «Ένα χαμόγελο, πίσω από τη μάσκα!» για τον Κουρσό, τον σκιτσογράφο που έχει διανύσει με το πενάκι του αμέτρητα χιλιόμετρα στην Κέρκυρα, ακόμα περισσότερα στην καρδιά της 'Ενημέρωσης'.


Ο Απόστολος Κουρσοβίτης, η ομώνυμη έκθεση του οποίου φιλοξενείται στο Μουσείο Τσιτσάνη (δίδυμο οθωμανικό λουτρό), τιμήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κωμωδίας 2021.
Μια πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων και του Δημοτικού Θεάτρου, για να προβληθούν, το πλούσιο έργο και η πολύχρονη παρουσία του τρικαλινού σκιτσογράφου στον Τύπο και την πολιτική ζωή.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, Σοφία Αλεστά, προλογίζοντας, αναφέρθηκε στην άμεση σχέση σκιτσογραφίας και δημοσιογραφίας. Ο δε Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, επέδωσε σχετική αναμνηστική – τιμητική πλακέτα ως «αυτονόητη κίνηση, μέσα από την καρδιά μας» και με θερμά λόγια ευχαρίστησε τον Απόστολο Κουρσοβίτη για την προσφορά του.



Με μία φράση συμπύκνωσε την ουσία των έργων του: «Εμείς προσπαθούμε στα μέσα δικτύωσης να δώσουμε το μήνυμά μας με χίλιους τρόπους κι εσύ τα λες όλα με ένα σκίτσο». Επεσήμανε, ακόμη, ότι ο Κουρσό έχει πολλά να προσφέρει.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, τονίζοντας, όχι μόνο το πόσοι «θαυμάσιοι πνευματικοί άνθρωποι υπάρχουν στα Τρίκαλα», αλλά και το ότι ο Κουρσό είναι «ένας ακόμη μεγάλος της Τέχνης», με «πορεία που θα σημαδεύει την πόλη». 



Ο ίδιος ο τιμηθείς σκιτσογράφος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Τρικκαίων για την τιμητική αυτή εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σχέση γελοιογραφίας – σκιτσογραφίας με επίκληση και στον  γελοιογράφο Ορνεράκη, ενθυμούμενος και ευχαριστώντας τον παλαίμαχο τρικαλινό δημοσιογράφο Θύμιο Λώλη, που «πρώτος διέγνωσε και έδωσε πεδίο και χώρο στα “Τρικαλινά Νέα”».

Συμφώνησε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη τέχνη, καθώς «μέσα σε ένα καρέ κλείνεται ολόκληρο ρεπορτάζ», ενώ «εξιστορεί την τοπική και εθνική επικαιρότητα».
Επίσης ο Κουρσό, ευχαρίστησες το προσωπικό του Μουσείου Τσιτσάνη για την υπομονή και το κουράγιο να στήσουν την έκθεση.


Και ολοκλήρωσε σημειώνοντας το πόσο θετικό είναι, να τιμώνται από τα Τρίκαλα καλλιτέχνες εν ζωή και όχι μετά θάνατον, επισημαίνοντας «νιώθω τρικαλινός μέχρι το μεδούλι, είμαι υπερήφανος για τον τόπο μου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Εφη Λεβέντη και Βασιλένα Μητσιάδη, ο πρόεδρος της Επιτροπής 2021 του Δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, ο τ. δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, ο τ. βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σιμορέλης και φίλοι/ες του σκιτσογράφου.

Η έκθεση

Η έκθεση γελοιογραφίας του Κουρσό έχει τίτλο «Ένα χαμόγελο, πίσω από τη μάσκα!» και όπως επεσήμανε ο ίδιος, είναι σκίτσα της περιόδου της πανδημίας,  τα οποία φιλοτέχνησε στην Κέρκυρα, σε περίοδο έμπνευσης για τον ίδιο.




Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό-Μουσείο Τσιτσάνη μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, με ωράριο 09:30-15:00 και 18:30-21:30 και πληροφορίες στον αριθμό 24310 77977. Στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν.


Ο Κουρσό

Ο Κουρσό, γεννημένος το 1961 στην Χαϊδεμένη Τρικάλων, σπούδασε  Ιστορία στο Ιόνιο Παν/μίο της Κέρκυρας.  Από τη ζωγραφική και τη γραφιστική, βρέθηκε στον κόσμο της γελοιογραφίας και του κόμικ  γιατί, όπως ο ίδιος υποστηρίζει: Η Ζωή, έχει πολλή «πλάκα»! Γελοιογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Ανεξάρτητος», «Ριζοσπάστης», «Το Χωνί», «Τρικαλινά Νέα», «Ενημέρωση», «Διάλογος Τρικάλων», «Ελευθερία» Λάρισας, «Ενημέρωση Κέρκυρας», zougla. gr  κ.α. Εικονογράφησε αρκετά βιβλία και σκιτσάρισε για την ελληνική τηλεόραση (Μega Channel).  Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων