Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υψηλές ταχύτητες στα σπίτια και τις επιχειρήσεις με το «Smart Readiness»

Δημήτρης Παπαστεργίου
04 Οκτωβρίου 2023 / 15:12
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

E- δικαιοσύνη, ηλεκτρονικός φάκελος υγείας και ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου στις προτεραιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην δυνατότητα να ενισχυθούν σπίτια, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία και στην Κέρκυρα με  υπερ – υψηλές ταχύτητες , μέσω του προγράμματος υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών «Smart Readiness Vouchers» αναφέρθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο νησί.

Όπως τόνισε η πλατφόρμα smartreadiness.gov.gr είναι ανοιχτή, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν την αίτησή τους,  για τα κτίρια που είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο της Δράσης «Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια (Smart Readiness)».

Το πρόγραμμα που είναι συνολικού π/υ 100.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιδοτεί  την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών και έξυπνων μετρητών σε 120.000 ακίνητα της χώρας.

Στόχος του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας, μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων στα κτίρια και η διασύνδεση τους με «έξυπνους» μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου) χωρίς την ανάγκη σημαντικών πρόσθετων εργασιών εκ μέρους των διαχειριστών δικτύων κοινής ωφέλειας.

«Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε τη δομημένη καλωδίωση στα κτίριά μας ώστε να έχουμε πρόσβαση πλέον σε ταχύτητες  bps. Αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε ανταγωνιστικοί εμείς και οι επιχειρήσεις μας είναι το πρώτο βήμα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Προτεραιότητες στην ψηφιοποίηση

Παράλληλα, επισήμανε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου βρίσκεται η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης (ψηφιοποίηση πρακτικών, απομακρυσμένη εξέταση μαρτύρων ή κατηγορουμένων, ηλεκτρονικά πινάκια, κ.α.), της Υγείας με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας  (διασύνδεση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε όλες οι ιατρικές μας εξετάσεις να βρίσκονται συγκεντρωμένες στο κινητό μας στο My Health app και με την άδεια του πολίτη οι γιατροί να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές), και το Κτηματολόγιο.

«Όλα αυτά είναι μόνο ένα κομμάτι της ψηφιοποίησης που σήμερα τρέχει το Υπουργείο, προκειμένου να πάμε σε μια φωτεινή πλευρά της χώρας, αυτή που θέλετε και θέλουμε», σημείωσε.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.