Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δυο προφυλακισμένοι κι ένας Κερκυραίος με περιοριστικούς όρους για την έκρηξη στην Λευκίμμη

ατμ
31 Αυγούστου 2021 / 15:34
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Δυο Ρουμάνοι, ένας Κερκυραίος. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε εναντίον τους, τα αδικήματα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα με αποτέλεσμα η υπόθεση να έχει οδηγηθεί σε κύρια ανάκριση.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προφυλακίστηκαν δυο ενώ αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ο τρίτος, κατηγορούμενοι για την έκρηξη στο ΑΤΜ Λευκίμμης, τον Δεκαπενταύγουστο. Πρόκειται για δυο Ρουμάνους 41 και 46 χρόνων και έναν 34χρονο Κερκυραίο. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε εναντίον τους, τα αδικήματα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα με αποτέλεσμα η υπόθεση να έχει οδηγηθεί σε κύρια ανάκριση.
 
Είχαν συλληφθεί, δέκα μέρες μετά στην Λευκίμμη (25/8) σε αστυνομικό έλεγχο που διαπιστώθηκε η πλαστότητα των εγγράφων ταυτότητας των Ρουμάνων και η κατοχή ενός τσεκουριού από τον Κερκυραίο.
Σύμφωνα με την αστυνομική ανακοίνωση, στην συνέχεια προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής τους στην έκρηξη ενώ οι Ρουμάνοι ενέχονται και σε υπόθεση ληστείας το 2011 στην Κορώνη Μεσσηνίας.
 
Οι δυο άλλοι Κερκυραίοι 24 και 31 χρόνων είχαν συλληφθεί το Σάββατο 21/8 και κατηγορούνται για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημελλήματος, έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
 
Σύμφωνα με την αστυνομική ανακοίνωση, το βράδυ του Σαββάτου (21.08.2021), εντοπίστηκε φουσκωτό σε λιμάνι βορειοανατολικά της Κέρκυρας, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα. Στη συνέχεια δύο από αυτούς αποβιβάστηκαν μεταφέροντας δυο τσάντες σε αυτοκίνητο του  τους περίμενε ο 31χρονος Κερκυραίος.
 
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο, με τη συνδρομή πυροτεχνουργού της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι τσάντες, που περιείχαν:
 
-390- γραμμάρια ζελατινοδυναμίτιδας
Μισή λίβρα τυποποιημένης στρατιωτικής υψηλής εκρηκτικής ύλης (ΤΝΤ)
-100- γραμμάρια ΤΝΤ
-250- γραμμάρια ποσότητα τριμμένης υψηλής εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδας
-2- πλαστικά περιβλήματα, στο εσωτερικό των οποίων είχε τοποθετηθεί συμπιεσμένη υψηλή εκρηκτική ύλη, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα, σε σχήμα «πλακάκι», τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόκληση έκρηξης σε ΑΤΜ
-4- νάιλον συσκευασίες, περιέχουσες -4- κομμάτια βραδύκαυστου παραγωγού σχοινιού (φιτίλι)
-2- κοινοί πυροκροτητές
-1- αεροβόλο πιστόλι με γεμιστήρα και σφαιρίδια
-1- κλειδί αυτοκινήτου τύπου smart key και
-6- κινητά τηλέφωνα
 
Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι το Σάββατο (21.08.2021), οι Κερκυραίοι 34 και 24 χρόνων μίσθωσαν το φουσκωτό και πήγαν στα Σύβοτα, όπου παρέλαβαν τους δύο Ρουμάνους και επέστρεψαν.
 
Στη Θεσπρωτία αργότερα, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης εκεί της Ασφάλειας, εντοπίσθηκε το ι.χ., στο οποίο αντιστοιχούσε το smart key και στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι δυο τσάντες με τα εκρηκτικά, στην Κέρκυρα. Και όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, ήταν κλεμμένο από το 2011, μετά από ληστεία στο σπίτι του ιδιοκτήτη του, στην Καλαμάτα και έφερε πινακίδες άλλου αυτοκινήτου, ίδιας μάρκας, ίδιου τύπου!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.