Τρίτη 18.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Νότιας Κέρκυρας με ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι Λευκίμμης

ΛΕΥΚΙΜΜΗ
30 Μαΐου 2024 / 18:31

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ. Πραγματοποιήθηκε στις 30/05 στην Αθήνα συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Νότιας Κέρκυρας με τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λευκίμμης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση που συμμετείχε στη διαπαραταξιακή έχει να καταθέσει τις ακόλουθες παρατηρήσεις για τη συνάντηση:

1) Αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ ότι το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα εισπράξουν ούτε ένα ευρώ από την επικείμενη ιδιωτικοποίηση, όπως και δεν θα αποδοθεί «δεκάρα τσακιστή» για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Επομένως, επιβεβαιώθηκε η θέση μας ότι, με την πώληση του Λιμανιού και τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν στόχο να χαρίσουν την περιουσία και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους του Δημοσίου στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως έχει γίνει άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις.

2) Οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσαν ακόμα μια θέση της ΛΑΣΥ, ότι δηλαδή στη μελέτη εντάσσονται όλες οι πιθανές χρήσεις του Λιμανιού αλλά τελικά ο ιδιώτης θα είναι αυτός που θα επιλέξει με ποιες θα λειτουργήσει το Λιμάνι. Έτσι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, τόσο για την τύχη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την απέναντι ακτή, όσο και με τις άλλες χρήσεις του Λιμανιού που εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία.

3) Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το ΤΑΙΠΕΔ απέκλεισε την πιθανότητα εμπλοκής του για τη δημιουργία ιδιωτικής μαρίνας, δεξιά-αριστερά του λιμανιού ή σε άλλη περιοχή της Νότιας Κέρκυρας, δηλώνοντας ότι το ενδιαφέρον του περιορίζεται στη συγκεκριμένη λιμενολεκάνη, η οποία του έχει παραχωρηθεί. Έτσι, περιόρισε τις προσδοκίες των άλλων παρατάξεων για δημιουργία μαρίνας αλλού, εκτός του λιμανιού, μια θέση η οποία είναι αναντίστοιχη με το ομόφωνο σκέλος της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού βάζει την ιδιωτικοποίηση από την «πίσω πόρτα».

4) Το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε την αναβάθμιση του Λιμανιού με τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης και της δημιουργίας προϋποθέσεων δρομολόγησης κλειστού πλοίου στη γραμμή, γιατί απλούστατα ο στόχος του είναι να χαρίσει το λιμάνι στους επιχειρηματικούς ομίλους. Προσπάθησαν, μάλιστα, να υποβαθμίσουν την αξία του Λιμανιού λέγοντας ότι σήμερα εισπράττει 90.000€ ετησίως ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ποσό αυτό είναι τουλάχιστον διπλάσιο.

Από όλη τη συζήτηση αλλά και την αντίδραση στο Δημοτικό Συμβούλιο του κυβερνητικού βουλευτή, εκτιμάμε ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης βρίσκεται σε υποχώρηση, μετά τους αγώνες και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που είχαν ως επακόλουθο και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, ο λαός της Νότιας Κέρκυρας πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα και να μην εφησυχάζει, ώστε να πετύχει αφενός την ακύρωση της προοπτικής ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού και αφετέρου να παλέψει και να επιβάλλει την αναβάθμισή του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η Λαϊκή Συσπείρωση θα κρατά συνεχώς ενήμερο τον λαό και θα πρωτοστατεί στους αγώνες του για την διεκδίκηση όσων του ανήκουν. Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αξιοποιώντας την παρουσία του στην Αθήνα, ζήτησε και συναντήθηκε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκιμμιωτών Αττικής ενημερώνοντας το Διοικητικό Συμβούλιό του, τόσο για τις εξελίξεις με το Λιμάνι, όσο και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τη Νότια Κέρκυρα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ