Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση ζωγραφικής για την υποστήριξη των πυρόπληκτων της Εύβοιας από την Ασπασία Σιγουράκου

The Attic Gallery
27 Αυγούστου 2021 / 17:58

H The Attic Gallery φιλοξενεί την έκθεση Morning Coffee 1-10 Σεπτεμβρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ατομική έκθεση ζωγραφικής «Πρωινός Καφές – Morning Coffee» της Ασπασίας Σιγουράκου που θα διαρκέσει 1-10 Σεπτεμβρίου, είναι μια πρωτοβουλία της ιδίας με την πλήρη υποστήριξη της The Attic Gallery. Το σύνολο των εκκαθαρισμένων εσόδων της έκθεσης θα διατεθούν για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας. Τα έργα θα διατεθούν σε εξαιρετικά προσιτές τιμές, ενώ θα διατίθενται και ανάτυπα σε συμβολικό κόστος ώστε όποιος επιθυμεί να υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία να μπορέσει να το κάνει.





Με τη λήξη της έκθεσης η ζωγράφος θα προμηθευτεί αυτοπροσώπως ιατροφαρμακευτικό υλικό που θα αποσταλεί σε δημόσιο σημείο συγκέντρωσης στην Εύβοια. Οι αποδείξεις αγοράς και φωτογραφικά τεκμήρια της διάθεσης του υλικού θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της γκαλερί, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, και στον τοπικό τύπο. Η The Attic Gallery φιλοξενεί, επιμελείται, και προωθεί την έκθεση απολύτως αφιλοκερδώς.

Τα έργα της έκθεσης φιλοτεχνήθηκαν από την καλλιτέχνιδα κατά διαστήματα από το 2007 έως το 2021 σε περιόδους που σημειώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, και αποτελούν την προσωπική της έκφραση και αντίδραση στα γεγονότα. Τα πιο πρόσφατα έργα δημιουργήθηκαν ενώ εκτυλίσσονταν οι καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021.


Λίγα λόγια για τα έργα


Αναφέρει η ζωγράφος: «Ο Αύγουστος υποτίθεται είναι ο μήνας της ξεγνοιασιάς, που η κάθε ημέρα ξεκινάει πολύχρωμα με ένα φλιτζάνι καφέ, αρωματισμένο με μνήμες.
Ο περασμένος Αύγουστος (2020) όμως δεν ήταν έτσι. Εξαιτίας των πυρκαγιών στην Μάνη και στην Εύβοια ήταν ένα μαύρο κάρβουνο. Κανένας δεν περίμενε ότι και ο Αύγουστος 2021 θα ήταν ο ίδιος για μία ακόμα φορά, επαναλαμβάνοντας την ίδια τραγωδία:  την σχέση μας με την φύση.




Η χαράκτρια Άρια Κομιανού είχε πει: “ Κάτι σαν τίποτα, η μοναξιά και ο πόνος της φωλιάζουν στον άνθρωπο. Η τέχνη μετατρέπει τα συναισθήματα αυτά σε δημιουργία και τους δίνει αξία”.

Όταν ξέσπασαν οι φωτιές (Αυγ. 2020) ο πρωινός καφές έγινε πικρός και άνοστος. Κάπως έτσι προέκυψε αυτή η σειρά των έργων μου.

Η πρόκληση ήταν να απεικονίσω την ένταση που μας προκαλεί μία τέτοια καταστροφή. Επέλεξα την ακουαρέλα, το μελάνι και τον καφέ. Όταν τα υλικά αυτά αφήνονται να αλληλεπιδράσουν ελεύθερα δημιουργούν μαγικά και απρόσμενα αποτελέσματα. Με οδήγησαν στο να δημιουργήσω ένα χώρο με συγκεκριμένη ατμόσφαιρα και πάνω εκεί να χτίσω ένα διάλογο ανάμεσα σε φόρμες και επιφάνειες, διάφανα επίπεδα και έντονα περάσματα, στο φως και στη σκιά.

Στην τέχνη η άμεση σχέση με το υλικά δημιουργεί μία σειρά από σκέψεις και συναισθήματα και δουλεύοντας το ένα μετά το άλλο τα έργα συνειδητοποιείς αυτόματα την προσπάθειά σου να συμβάλεις ενεργά και να ευαισθητοποιήσεις τους γύρω σου.

Το απλό ερώτημα αν η φύση χρειάζεται τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος την φύση, έχει γίνει πιο   επίκαιρο από ποτέ….

Προσθέτει η επιμελήτρια Δρ Σάσσα Τσέϊτοου ότι: «Αντιμέτωποι με τον τρόμο που βίωσε όλη η Ελλάδα, μα ιδιαίτερα οι άνθρωποι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, τα λόγια μας προδίδουν. Πόσες φορές θα ακούσουμε τη φράση «πύρινη λαίλαπα» μέχρι να χάσει το νόημά της; Όταν τα λόγια φθίνουν, πρέπει να αναλάβει η Τέχνη και εδώ η Ασπασία μας παρέχει μια διπλή παρηγοριά: μια έκφραση – διατύπωση που επιτρέπει στα συναισθήματα αυτά να εξωτερικευτούν και να πάρουν μορφή, και παράλληλα την επιβεβαίωση ότι η τέχνη σώζει, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Τόσο οι παραστατικές όσο και οι ανεικονικές μορφές στα έργα της είναι ξεκάθαρες αποτυπώσεις των συναισθημάτων και εντυπώσεων της πυρκαγιάς, του χάους, της καταστροφής αλλά και της ανεξάντλητης ορμής της φύσης προς την αναγέννηση, της αναγκαιότητας της συμφιλίωσής μας μαζί της. Είναι εντυπωσιακό παράδοξο η ελεγχόμενη γραφή της που με τόση δεξιοτεχνία εκφράζει τα όσα σήμαναν αυτές οι πυρκαγιές. Έχουμε ανάγκη να τα δούμε αυτά τα έργα, να τα νιώσουμε, ενέχουν μια λύτρωση παράλληλα με ένα σοβαρό στοχασμό.»





Σχετικά με την καλλιτέχνιδα

“Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα, πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι”, (Hans Christian Andersen).

Η Ασπασία Σιγουράκου (1956) έχει την τύχη να έχει όλη την λιακάδα που χρειάζεται, αφού γεννήθηκε στην Ελλάδα, και από μικρή ηλικία είχε στη διάθεσή της πολλές κηρομπογιές αλλά και μία φωτογραφική μηχανή για να κυνηγάει το φως.

Έχει την τύχη να έχει όλη την ελευθερία που χρειαζόταν για να σμιλεύσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της μέσα από ταξίδια, σπουδές διάβασμα, εργασία και την δημιουργία της δικής της οικογένειας.

Τώρα αισθάνεται ευλογημένη και υπερήφανη για όλους αυτούς τους σπόρους που συνέλεγε στις αναζητήσεις της. Χαίρεται να τους βλέπει να ανθίζουν σε τέχνη, το δικό της μικρό λουλούδι, που την ακολουθεί πλέον στη ζωή της.

Από το 2009 έχει δείξει την δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Η Ασπασία Σιγουράκου ζει και εργάζεται στην Κέρκυρα.

Πληροφορίες έκθεσης

Η έκθεση θα λειτουργήσει 1-10 Σεπτεμβρίου 2021, Δευτέρα-Παρασκευή 18:30-21:30. Σαββατοκύριακα και αργίες η The Attic Gallery παραμένει κλειστή. Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις περί λειτουργίας καταστημάτων λιανικού εμπορίου, στον χώρο της The Attic Gallery επιτρέπονται έως 4 (τέσσερις) επισκέπτες ταυτόχρονα.

Διεύθυνση: Ριζοσπαστών Βουλευτών 1 και Στ. Δεσύλλα (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, είσοδος από Στ. Δεσύλλα, 2ος όροφος). Περισσότερα στο www.theattic.gr.