Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Μαγνητίζει» τους επενδυτές η ομορφιά της Βόρειας Κέρκυρας

Βόρεια Κέρκυρα
19 Αυγούστου 2021 / 16:32
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Νέες τουριστικές μονάδες, ανακαινίσεις παλιών, βίλλες και boutique hotels συνθέτουν το σκηνικό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Βόρεια Κέρκυρα, όπου υπάρχει ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια από funds εντός και εκτός συνόρων για τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή. Ωστόσο οι επενδύσεις είναι διαφορετικών ταχυτήτων στο βόρειο τμήμα του νησιού, καθώς κάθε περιοχή διατηρεί τα δικά της χαρακτηριστικά στον τουρισμό. Στην ΒΑ πλευρά από Νησάκι έως Κασσιόπη οι επενδύσεις στρέφονται στις ακριβές βίλλες, το Σιδάρι, η Αχαράβη και η Ρόδα λειτουργούν ως περιοχές μαζικού τουρισμού, ενώ στον Αρίλλα και στον Άγιο Στέφανο έχουν μπει στην τροχιά των boutique hotels.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπη Βούλγαρη, οι επενδύσεις αφορούν είτε σε ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων είτε σε αγορά παλιών και μη αξιοποιήσιμων, που μετά τις κατάλληλες ανακαινίσεις μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι της τουριστικής αγοράς.

Πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον

Όπως τονίζει, την πρακτική αυτή έχει υιοθετήσει ήδη η Grecotel του «Ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη” που εξαγόρασε πριν δυο χρόνια γνωστό μεγάλο ξενοδοχείο στην Αχαράβη, το Gelina Village, με σκοπό να το ανακαινίσει και να το μεταμορφώσει ,σε παγκόσμιο πολυτελή τουριστικό προορισμό σύμφωνα με τις τάσεις του σύγχρονου lifestyle. Tα νέα ξενοδοχεία θα αποτελέσουν μέρος ενός μεγαλύτερου παραθαλάσσιου Resort έκτασης 350.000 τ.μ. με την ονομασία Grecotel Costa Botanica.

Aνάλογη περίπτωση υπήρξε και στην Ρόδα από εταιρεία εβραϊκών συμφερόντων, η οποία προχώρησε σε εξαγορά ξενοδοχειακής μονάδας για να την αναβαθμίσει και να την λειτουργήσει σε νέο πλαίσιο, όπως υποτάσσουν οι σύγχρονες τάσεις της εποχής. Σύμφωνα με τον κ.Βούλγαρη το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνεται σε μεγάλα ξενοδοχεία άνω των 100 δωματίων που βρίσκονται σε…αδράνεια, ενώ σε κοντινή απόσταση, υπάρχουν κι άλλα, με σκοπό να τα αγοράσουν και να τα αναμορφώσουν προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
«Στην Βόρεια Κέρκυρα, επειδή δεν υπάρχουν μεγάλα οικόπεδα, προτιμάται η λύση της αγοράς ξενοδοχείων και της ανακαίνισής τους. Άλλες περιοχές ωστόσο έχουν μείνει πίσω, όπως το Σιδάρι, όπου υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία και δύσκολα επενδύει ένας μεγάλος επενδυτής. Αυτής της μορφής ξενοδοχεία θα πρέπει να αναπτυχθούν εκ των έσω είναι όμως δύσκολο τώρα λόγω και της πανδημίας. Υπάρχει ανταγωνισμός , οι υποδομές βελτιώνονται στο νησί και πλέον έχουμε περισσότερα πεντάστερα ξενοδοχεία με ποιοτικές υπηρεσίες», παρατήρησε ο ίδιος.
Στην προοπτική των boutique hotel

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω ελεύθερης γης, υπάρχει κυρίως στις περιοχές του Αλμυρού, του Αγίου Στέφανου, του Άγιου Σπυρίδωνα, του Αρίλλα και του Αφιώνα στην προοπτική των boutique hotels με πολυτελή studio και βίλλες. Σχετικό project με 50 – 100 κλίνες είναι ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται συνολικά 4-5 ανάλογες περιπτώσεις .

Ανάπτυξη στις βίλλες

Ταυτόχρονα παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη στις βίλλες από τους ντόπιους που
αξιοποιούν τα οικόπεδα που έχουν στο ορεινό ή στο θαλάσσιο μέτωπο με σκοπό είτε την ενοικίαση είτε την πώλησή τους. Πρόκειται για πολυτελείς κατοικίες που προσφέρουν ιδιωτικότητα και θέα στα γαλάζια νερά του Ιονίου. Τέτοιου είδους project αναπτύσσονται κυρίως στο ΒΑ τμήμα, δηλαδή στην Κασσιόπη, στο Καλάμι, στο Αγνί, στην Κουλούρα, στο Νησάκι προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες διαμονής σε ιδιαίτερα τσουχτερές τιμές.

«Παρά την δύσκολη συγκυρία της πανδημίας βλέπουμε να γίνονται πράγματα και είναι αισιόδοξο ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές ή ιδιώτες να κατασκευάζουν βίλλες ακόμη και στην ενδοχώρα. Τέτοιες επενδύσεις γίνονται κυρίως στις ΒΑ και ΒΔ περιοχές. Η περιοχή μας προσεγγίζει υψηλού επιπέδου τουρίστες. Οι επενδύσεις που γίνονται συμβάλλουν στην αναβάθμιση της περιοχής και εμείς θέλουμε να το διατηρήσουμε και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο τουριστικό περιβάλλον», αναφέρει στην «Ε» ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης.

Ερημίτης και Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη

Παράλληλα σε εξέλιξη παρά και τις έντονες αντιδράσεις από φορείς, Συλλόγους και κατοίκους βρίσκεται ήδη η τουριστική επένδυση της Κασσιόπης στην καταπράσινη περιοχή του Ερημίτη σε έκταση 500 στρεμμάτων. Φορέας της επένδυσης είναι ως γνωστόν το επενδυτικό fund NCH Capital, που απέκτησε μέσω διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα αξιοποίησης του συγκεκριμένου «φιλέτου» στην βόρεια Κέρκυρα.

Στα σκαριά όμως βρίσκεται ακόμη μια νέα τουριστική επένδυση στη Βόρεια Κέρκυρα, για την οποία έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για υπαγωγή στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων. Το έργο αφορά τη δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος σε έκταση 245 στρεμμάτων στην περιοχή Αγία Αικατερίνη, ανάμεσα στο Ιόνιο Πέλαγος και τη λιμνοθάλασσα Αντινιότη. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείου δυναμικότητας 230 κλινών και 45 τουριστικών κατοικιών. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

Από την πλευρά της πάντως η δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας δηλώνει την αντίθεσή της σε επενδύσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον, καθώς όπως επισημαίνει ο κ.Μαχειμάρης πρόκειται για την κληρονομιά μας. «Είμαστε εντελώς αντίθετοι με την τσιμεντοποίηση του Ερημίτη και της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη, καθώς καταστρέφεται η ευρύτερη εικόνα της Κέρκυρας», πρόσθεσε ο ίδιος.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.