Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

1953: Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ πλήττει τα Επτάνησα. 871 νεκροί, 1.690 τραυματίες, 145.052 μένουν άστεγοι

12 Αυγούστου 2021 / 10:23

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ. 68 χρόνια συμπληρώθηκαν από την μέρα που τα χωριά της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα, έντασης 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τραγικό απολογισμό, 455 νεκρούς, 2412 τραυματίες και 21 αγνοούμενους.

Ο Εγκέλαδος είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους τρεις ημέρες νωρίτερα και όταν και έγιναν αισθητές οι πρώτες δονήσεις. Την Τρίτη 11 Αυγούστου του 1953, συγκλόνισε το νησί, ισχυρότατη σεισμική δόνηση το μέγεθος της οποίας προσδιορίστηκε στους 6,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας μεγάλες ζημιές και τραυματίζοντας πολλούς κατοίκους. Την Τετάρτη 12 Αυγούστου και ώρα 11.30 το πρωί, έγινε ο μεγάλος σεισμός, που έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στα ταλαιπωρημένα από τους προηγούμενους σεισμούς σπίτια και προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Για 45 δευτερόλεπτα η γη σειόταν με απίστευτη μανία, όλοι οι δρόμοι έκλεισαν από τα ερείπια, σκηνές φρίκης κατεγράφησαν απ’ άκρο σε άκρο της πόλης αλλά και στα χωριά…

Κανένα σπίτι στην πόλη της Ζακύνθου δεν μένει όρθιο παρά μόνο η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, το σχολείο του Άμμου, η Εθνική τράπεζα και η οικία Σαρακίνη στη σημερινή οδό Ελ. Βενιζέλου.



Λίγο μετά ξεσπά φωτιά που κατακαίει τα πάντα… Στην πόλη του Αργοστολίου, διασώθηκαν δύο μόνο σπίτια. Ελάχιστα ήταν και τα οικοδομήματα που σώθηκαν στο Ληξούρι, όπως το Γηροκομείο και το αρχοντικό των Ιακωβάτων, ενώ ανάμεσα στα λίγα εναπομείναντα σπίτια στη Λειβαθώ ήταν και το ιστορικό σπίτι του Λόρδου Βύρωνος.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/1208