Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Κέρκυρα το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Ρόδος»

ΡΟΔΟΣ
11 Αυγούστου 2021 / 09:16

Σκοπός του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου είναι η πρακτική εκπαίδευση εν πλω και η απόκτηση ναυτικής εμπειρίας από τους Δόκιμους Υπαξιωματικούς.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο λιμάνι της Κέρκυρας έχει καταπλεύσει το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού L177 "Ρόδος", στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ).

Το εκπαιδευτικό αυτό ταξίδι της Σχολής ξεκίνησε την Δευτέρα 26 Ιουλίου από το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 19 Αυγούστου, με τη συμμετοχή 156 Δοκίμων Υπαξιωματικών της ΣΜΥΝ, καθώς και 3 σπουδαστών ετέρων Στρατιωτικών Σχολών.

Σκοπός του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου είναι η πρακτική εκπαίδευση εν πλω και η απόκτηση ναυτικής εμπειρίας από τους Δόκιμους Υπαξιωματικούς, καθώς και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους λιμένες κατάπλου, οι οποίοι για φέτος είναι κατά σειρά  εκείνοι της Αλεξανδρούπολης, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Τήνου, καθώς και ο Ναύσταθμος Κρήτης.

Η προηγούμενη χρονιά που η ΣΜΥΝ είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα κατά τον Θερινό Εκπαιδευτικό της Πλου, ήταν το 2019 με το αρματαγωγό L175 "Ικαρία". Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι προ ημερών είχαν επίσης καταπλεύσει στο λιμάνι της Κέρκυρας η φρεγάτα F452 "Ύδρα" και το πλοίο γενικής υποστήριξης A374 "Προμηθεύς", στο πλαίσιο του αντίστοιχου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Το "Ρόδος"
Το αρματαγωγό "Ρόδος" είναι το πέμπτο και τελευταίο από τα πλοία του προγράμματος "Ιάσων", που σχεδιάστηκαν και ναυπηγήθηκαν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Καθελκύστηκε στις 6 Οκτωβρίου 1999 και εντάχθηκε επίσημα στο Πολεμικό Ναυτικό τον Μάιο του 2000. Σήμερα ανήκει στη Μοίρα Αρματαγωγών της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων, όπως και τα υπόλοιπα 4 ομοιότυπα πλοία ("Σάμος", "Χίος", "Ικαρία", "Λέσβος").
Το "Ρόδος"  έχει μήκος 116 μέτρων, πλάτος 15,3 μέτρων και εκτόπισμα 4.400 τόνων. Μπορεί να μεταφέρει περί τους 300 πεζοναύτες, υλικό και οχήματα (συμπεριλαμβανομένων έως και 22 αρμάτων μάχης) για αποβατικές επιχειρήσεις, για τις οποίες διαθέτει δύο καταπέλτες, καθώς και τέσσερις αποβατικές ακάτους. Έχει πλήρωμα 120 ατόμων και ο οπλισμός του απαρτίζεται από ένα κύριο πυροβόλο OTO-Melara των 76mm, δύο αντιαεροπορικά πυροβόλα Bofors των 40mm και δύο δευτερεύοντα πυροβόλα Rheinmetall των 20mm. Διαθέτει ελικοδρόμιο για την υποδοχή ενός ελικοπτέρου, ενώ μπορεί να πλεύσει με μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων.