Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με το δεξί μπήκε ο Αύγουστος στην Κέρκυρα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
06 Αυγούστου 2021 / 15:23
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Για πρώτη φορά από την έναρξη της σεζόν, οι αφίξεις πτήσεων από την Βρετανία στο αεροδρόμιο «Ι.Καποδίστριας»«πήραν κεφάλι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το δεξί μπήκε η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στον τουρισμό για το νησί των Φαιάκων, καθώς ο απολογισμός είναι θετικός, ενώ για πρώτη φορά από την έναρξη της σεζόν, οι αφίξεις πτήσεων από την Βρετανία στο αεροδρόμιο «Ι.Καποδίστριας»«πήραν κεφάλι», καθώς ξεπέρασαν εκείνες από την Γερμανία.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρη Ρούσσο το διάστημα 1-6 Αυγούστου προσγειώθηκαν στο «Ι.Καποδίστριας» 93 πτήσεις από Βρετανία, 66 από Γερμανία, 45 από την Ιταλία και 37 από Γαλλία. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα παραμένει στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας για τους εμβολιασμένους υπηκόους της.
 
«Υπάρχει μια αυξητική τάση στις πτήσεις από την Βρετανία σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα της τάξης του 10%, ωστόσο οι πληρότητες σε σχέση με άλλες χώρες που οι πτήσεις είναι γεμάτες υστερούν και είναι χαμηλότερες από το συνηθισμένο που είχαμε από Βρετανία», σχολίασε ο ίδιος.
 
Όπως είπε την Πέμπτη 5 Αυγούστου καταγράφηκε σε καθημερινή ημέρα ένα πολύ καλό νούμερο αφίξεων πτήσεων από το εξωτερικό, με 72 συνολικά, αριθμός που συνήθως συναντάται κατά τα Σαββατοκύριακα.
«Ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα πάει καλά στις αφίξεις πτήσεων και θα κινηθεί καλύτερα από τον Ιούλιο», σχολίασε ο κ.Ρούσσος.
 
Στο 50% - 60% οι πληρότητες στην κρουαζιέρα
 
Την ίδια ώρα αύξηση καταγράφεται στις πληρότητες που παρουσιάζουν τα κρουαζιερόπλοια που «δένουν» στο λιμάνι της Κέρκυρας. Ενώ δηλαδή η κρουαζιέρα ξεκίνησε πολύ δειλά, με χαμηλές πληρότητες της τάξης του 20%, σήμερα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 50%-60%, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Κέρκυρας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπύρος Ζερβόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα με το κρουαζιερόπλοιο η χωρητικότητα κυμαίνεται από 2.500 – 4.000 επιβάτες.

«Το στοίχημα φέτος ήταν να ανοίξει η κρουαζιέρα στην Κέρκυρα με οποιοδήποτε οικονομικό κόστος. Η κίνηση βέβαια δεν είναι στα επίπεδα του 2019 αλλά μόνο που άνοιξε είναι πολύ σημαντικό και είμαστε ικανοποιημένοι για την δύσκολη αυτή χρονιά που διανύουμε», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα είναι πολύ καλοί μήνες για την κρουαζιέρα, ενώ λίγες προσεγγίσεις έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Όπως τόνισε ο κ.Ζερβόπουλος από 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται η Κέρκυρα να λειτουργήσει και δεύτερο home port κυρίως με Βρετανούς επισκέπτες. «Το home port είναι αυτό που προσφέρει τα πιο πολλά σε μια τοπική κοινωνία, καθώς από τη στιγμή που ξεκινάει και θα ολοκληρώνεται εκεί μια κρουαζιέρα, όλοι οι πελάτες θα έρθουν με κάποιο τρόπο, αεροπορικώς συνήθως, στον τόπο αυτό, όπου ένα μεγάλο ποσοστό θα μείνει 3-5 ημέρες πριν την έναρξη της κρουαζιέρας ή μετά . Είναι ένα συμπλήρωμα δηλαδή στην τουριστική κίνηση», παρατήρησε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι το πρωτόκολλο «bubble», ισχύει πλέον μόνο για τα κρουαζιερόπλοια ιταλικής σημαίας, καθώς στα άλλα έχει αρθεί ο περιορισμός της κατευθυνόμενης διακίνησης των τουριστών.
 
Γεμάτα τα ξενοδοχεία
Γεμάτα είναι αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία από κόσμο, καθώς οι προσδοκώμενες πληρότητες επετεύχθησαν μετά από καιρό. «Σε 10 όμως ημέρες από τώρα οι πληρότητες θα κυμανθούν στα επίπεδα που είχαμε αρχές Ιουλίου. Η κίνηση πάντως από τους Βρετανούς δεν ξεπερνά το 15%-20% των επισκεπτών», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Σπύρος Ρόκκας.

Αυτό ,ωστόσο που προβληματίζει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΤΚ, Περικλή Κατσαρό είναι οι χαμηλές πληρότητες του Σεπτεμβρίου, ενώ για τον μήνα Αύγουστο κρίνονται ικανοποιητικές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.