Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για τους δασικούς χάρτες οι Κερκυραίοι αγρότες (video - pics)

Δασικοί χάρτες
08 Ιουλίου 2021 / 12:35

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας έκαναν το πρωί της Πέμπτης Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας με τροχοφόρα μέσα.

Συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια έκαναν μηχανοκίνητη πορεία φθάνοντας στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στι Αλυκές.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΑΣΚ αναφέρει.

Η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.
Οι ευθύνες αφορούν την στρατηγική της εμπορευματοποίηση της γης. Όμως αναδείχτηκαν και πρόσθετα προβλήματα όπως:




Να χαρακτηρίζονται ως δασικές, ιδιωτικές εκτάσεις που ήταν αγροτικές, καλλιεργώντας από τους τότε ιδιοκτήτες με ή χωρίς συμβόλαια και εγκαταλείφθηκαν για διάφορους λόγους π.χ. μετανάστευση, αναζήτηση δουλειάς στα αστικά κέντρα.

Εκτάσεις που εσφαλμένα έχουν χαρακτηρισθεί ως δασικές, λόγω του ότι οι ιδιωτικές μελετητικές εταιρίες που ανέλαβαν την σύνταξη των χαρτών δεν έκαναν, λόγω κόστους, τις απαραίτητες αυτοψίες.
Δασικές εκτάσεις που βρίσκονται για πάνω από σαράντα – πενήντα χρόνια ή καλλιεργούνταν και που επιδοτούνταν ως βοσκότοποι ή γεωργικές καλλιέργειες με αποτέλεσμα βιοπαλαιστές αγρότες να κινδυνεύουν να στερηθούν το αγροτικό εισόδημα αλλά ακόμη και να τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν.


Επιπλέον χρειάζεται να καταβληθούν τσουχτερά χαράτσια από τα λαϊκά στρώματα για αντιρρήσεις σχετικά με τον χαρακτήρα των εκτάσεων.
Κάτω από την κατακραυγή των φτωχών αγροτών η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει τους φτωχούς αγρότες για να αποφύγει τις αντιδράσεις. Η παράταση των 6 μηνών δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Η συνέχιση του αγώνα είναι μονόδρομος γι’ αυτό οι αγροτικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας καλούν τους Κερκυραίους ελαιοπαραγωγούς σε κινητοποίηση με κάθε είδους τροχοφόρα μέσα. Ραντεβού στο αεροδρόμιο στις 11 το πρωί την Πέμπτη 8 Ιουλίου.



Ζητάμε:
Να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις αντιρρήσεις
Να παραταθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων τουλάχιστον ένα χρόνο
Να διορθωθούν τα λάθη χωρίς ταλαιπωρία του κόσμου δωρεάν από το κράτος
Να στελεχωθεί με προσλήψεις προσωπικού η δασική υπηρεσία
Να μην κινδυνέψει κανενός μικροκαλλιεργητή η ιδιοκτησία
Να μην αναγνωριστούν οι καταπατήσεις δασικών εκτάσεων από τα επενδυτικά κοράκια