Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιεροσυλία, η αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, λέει ο Δένδιας

κοσσυφοπέδιο
04 Ιουνίου 2021 / 19:24
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Αν υπήρξε κάποιο προαίσθημα περί του αναπάντεχου, αναφορικά με την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, είχε εκλείψει από την προηγούμενη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Ν. Δένδιας μιλώντας σε περιθώριο εκδήλωσης στην Πάτρα, την Πέμπτη, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, είχε χαρακτηρίσει «ιεροσυλία την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια». Μετά από αυτή τη δήλωση δεν έμενε καμιά αμφιβολία ότι η προβοκατόρικη διαρροή (non paper) ότι δηλ. ο Δένδιας πάει στο Κοσσυφοπέδιο κομίζοντας την πρόθεση της Αθήνας να το αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη Χώρα, εξέλιπε.

Για τούτο άλλωστε και η ομόλογός του, αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς, Donika Gërvalla-Schwarz, επισήμανε μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, το πρωί της Παρασκευής: «Δεδομένου ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βλέπει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από διαφορετική οπτική γωνία, επιβεβαιώνουμε ότι με την Ελλάδα και άλλους εταίρους της ΕΕ και στο εξωτερικό θα συνεχίσουμε τον εντατικό διάλογο για αυτό το θέμα. Ελπίζουμε σίγουρα ότι τα επιχειρήματά μας στο εγγύς μέλλον θα πείσουν τους εταίρους μας και θα περάσουν από αυτήν τη φάση αβεβαιότητας για την περιοχή σε μια φάση ασφάλειας και σταθερότητας".

Σχετικά με το θέμα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε πει στην ίδια συνέντευξη στην Πάτρα, «Οτιδήποτε κάνουμε στα Βαλκάνια, πρέπει να γίνεται με πολύ - πολύ - πολύ μεγάλη προσοχή, για να μην πυροδοτήσει άλλες ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που δυστυχώς πάντοτε είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια και στην πραγματικότητα. Πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζει ο μέσος άνθρωπος σήμερα. Άρα λοιπόν, λέω ότι πρώτον, δεν πιστεύω με κανέναν τρόπο ότι αυτό το non paper προήρχετο από οποιοδήποτε κράτος, αρχηγό κράτους ή κυβέρνηση Βαλκανικής χώρας. Άλλωστε, το διέψευσαν όλες, ακόμα και αυτή η οποία κατηγορήθηκε για αυτό. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, είναι ιερόσυλη η οποιαδήποτε αναφορά σε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια. Είναι κάτι το εξαιρετικά επικίνδυνο».


Τελικώς οι δύο συμφώνησαν για την αναβάθμιση του διπλωματικού Γραφείου του Κοσσυφοπεδίου στην Αθήνα ενώ ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε και στη δυνατότητα τροφοδοσίας των Δυτικών Βαλκανίων με φυσικό αέριο από τον πρώτο νότιο αγωγό Ανατολής - Δύσης, ΤΑΡ, που διασχίζει την Τουρκία, Ελλάδα και Αλβανία, καταλήγοντας στην Ιταλία. Διαβεβαίωσε επίσης τους Κοσοβάρους αξιωματούχους για τις ελληνικές θέσεις υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και την απελευθέρωση της βίζα για ταξίδια στην Ε.Ε. και για τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε ακόμα συναντήσεις με τον Πρόεδρο Vjosa Osmani-Sadriu, με τον Πρωθυπουργό Albin Kurti και τον Πρόεδρο της Βουλής Glauk Konjufca.

Ο εύγλωττος τίτλος του ρεπορτάζ του Kossova Press ήταν χθες, Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά υποστηρίζει τον διάλογο και τις θεωρήσεις.

Οι αλλαγές συνόρων ως το προϊόν πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων θα θυμίζει πάντα στην Αθήνα, το χουντικό ατόπημα κατά του Μακαρίου, συνδέοντας υποχρεωτικά τη μοίρα του Κοσσυφοπεδίου  με της μαρτυρικής μεγαλονήσου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.