Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εμβολιαστείτε για να «πρασινίσουμε», το κοινό μήνυμα Δημοτικών Αρχών και επαγγελματιών (video - pics)

Εμβολιασμός
02 Ιουνίου 2021 / 14:09
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Προβληματίζει η χαμηλή προσέλευση στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προβληματίζουν την ιατρική κοινότητα της Κέρκυρας οι ιδιαίτερα χαμηλοί ρυθμοί του εμβολιαστικού προγράμματος, που καταγράφονται κυρίως στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, καθώς απέχουν κατά πολύ από τον φιλόδοξο αρχικό σχεδιασμό με 1.000 εμβόλια την ημέρα, ώστε μέχρι 10 Ιουλίου να γίνει «ταμείο» με 40.000 εμβολιασμούς.

Σήμερα, τρίτη ημέρα λειτουργίας του, είχαν προγραμματιστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μόλις 114 ραντεβού! Την πρώτη ημέρα που άνοιξε τις πύλες του (31 Μαϊου) οι εμβολιασμοί άγγιξαν τους 480 από τους 600 προγραμματισμένους, ενώ την επόμενη ημέρα ανήλθαν μόλις στους 180 από τους 200!

«Δεν είναι καλοί οι ρυθμοί που καταγράφονται στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν έρχονται οι πολίτες της Κέρκυρας να εμβολιαστούν και κυρίως όσοι έρχονται οι νέοι. Το παράδοξο είναι ότι έρχονται  από τα Ιωάννινα νέοι για να εμβολιαστούν στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο και δεν έρχονται οι κάτοικοι της Κέρκυρας. Υπάρχει σκεπτικισμός», τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας Δημήτρης Καλούδης, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι από την μέχρι τώρα εμπειρία που υπάρχει και από το Νοσοκομείο οι ρυθμοί αυξάνονται σταδιακά και κυρίως από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των εμβολιαστικών γραμμών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά την Κέρκυρα οι νέοι εμβολιασμοί ανήλθαν στους 1.495 την 1η Ιουνίου. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί συνολικά 60.668 άτομα. Επιπλέον 41.411 έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση (+923 την 01/06/2021), ενώ το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών ανέρχεται στις 24.481 (+1.082 την 01/06/2021).





«Εμβολιαστείτε» το μήνυμα απ’ όλους

Στο μεταξύ ηχηρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας και η Κέρκυρα να μπορέσει να επανακάμψει σε τουριστικό επίπεδο μπαίνοντας στην «πράσινη» λίστα των ασφαλών ταξιδιωτικών προορισμών έστειλαν από κοινού σήμερα οι τρεις Δημοτικές Αρχές μαζί με τους τουριστικούς, παραγωγικούς και εμπορικούς φορείς του νησιού σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.





«Ο πληθυσμός μας βιοπορίζεται πάνω από 80% από τις τουριστικές δραστηριότητες και τον τουρισμό. Πρέπει να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν ως κόρη οφθαλμού, να το θωρακίσουμε και να το προστατέψουμε όλοι μαζί και ο μόνος δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο άμεσος και καθολικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού μας. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα», τόνισε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ο βασικός όρος και προϋπόθεση, ώστε να καταταχθεί η Κέρκυρα στους πράσινους τουριστικούς προορισμούς, για το οποίο όμως απαιτείται να έχει εμβολιαστεί το 70%-80% του πληθυσμού της Κέρκυρας μέχρι τέλη Ιουνίου.





Αντίστοιχα μηνύματα έστειλαν ο Αντιδήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Σωκράτης Ανδριώτης και Βόρειας Κέρκυρας Φάνης Σκέμπρης καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Η προσπάθειά μας σήμερα είναι να μπορέσουμε να πείσουμε και αυτούς. Υπήρχε κάποιο πρόβλημα το προηγούμενο δεκαπενθήμερο συγκεκριμένα σε δυο χωριά  αλλά αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι εξομαλύνθηκε η κατάσταση», τόνισε ο κ.Ανδριώτης απαντώντας σε ερώτηση της «Ε».

Καμπάνια ευαισθητοποίησης

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης οι τουριστικοί φορείς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα πραγματοποιήσουν άμεσα καμπάνια ευαισθητοποίησης  για το θέμα του εμβολιασμού σε όλα τα νησιά του Ιονίου. «Αν δεν πρασινίσουμε ως προορισμός δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τουρίστες. Για να το επιτύχουμε πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς  και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Είναι τόσο απλό αλλά τόσο δύσκολο σε μερικές περιπτώσεις. Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη όχι μόνο ατομικής αλλά και συλλογικής ευθύνης», τόνισε χαρακτηριστικά.




Όπως ανέφερε το μέλος του δ.σ. Βασίλης Καλούδης το Επιμελητήριο Κέρκυρας από τις 12 Μαΐου προχώρησε σε καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολιασμού καλώντας τους επαγγελματίες  και το προσωπικό τους να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τα ποσοστά των εμβολιασμένων εργαζομένων στις επιχειρήσεις  αγγίζουν  το 80%-90%.





Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την Ιόνιο Ομοσπονδία Εμπορίου, το Επιμελητήριο, τον Σύλλογο Τουριστικών Πρακτόρων, την Ένωση Εστίασης Κέρκυρας, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας.


ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.