Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Στη Δημοτική Πινακοθήκη η πρωτότυπη παρτιτούρα της β΄ μελοποίησης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» (video-pics)

Δημοτική Πινακοθήκη
20 Μαΐου 2021 / 12:17

Θα εκτίθεται από 21 Μαΐου, στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης “Στην Ηχώ του Αγώνα” της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πρωτότυπο χειρόγραφο της β’ (δεύτερης) μελοποίησης του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” του Νικολάου – Χαλικιόπουλου Μάντζαρου θα έχει τη δυνατότητα για πρώτη φορά στην ιστορία να δει το ευρύ κοινό από τις 21 Μαίου στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης “Στην Ηχώ του Αγώνα” που θα πραγματοποιηθεί από την Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας.









Το χειρόγραφο, το οποίο φυλάσσεται από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, ενεχείρισε σήμερα στον Πρόεδρο της Πινακοθήκης η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Μερόπη Υδραίου στο χώρο της μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης (ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου).




Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα βρίσκεται στην Κέρκυρα για τις διήμερες εκδηλώσεις της Επετείου της 21ης Μαΐου. 

Το πολυσέλιδο χειρόγραφο, το οποίο έχει  βγει από το χώρο φύλαξής του στο παρελθόν μόνο για λόγους συντήρησης, αποτελεί πολύτιμο κειμήλιο το οποίο είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά θα δει το φως της δημοσιότητας. Το χειρόγραφο, δωρίθηκε στο Δήμο Κερκυραίων το 1936 από τον τότε Υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου.





Σε δήλωσή της η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου κατά την παράδοση του χειρογράφου στον Πρόεδρο της Πινακοθήκης Σπύρο Μωραΐτη, εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή της και τόνισε ότι αποτελεί τιμή για την Κέρκυρα το γεγονός ότι το κειμήλιο αυτό αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, ότι έχει διασωθεί και υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά να εκτεθεί στο κοινό. Μόνο συγκίνηση και περηφάνια μπορεί να νιώθει κανείς, δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, προέτρεψε την εκπαιδευτική κοινότητα  αλλά και τους τους δημότες να μη χάσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Σπύρος Μωραΐτης τόνισε την ανεκτίμητη αξία του χειρογράφου και ευχαρίστησε τη Δήμαρχο, το Δ.Σ. της Πινακοθήκης, τους συντηρητές και όλους όσοι εργάστηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης.

Η έκθεση “Στην Ηχώ του Αγώνα”, πραγματοποιείται από την Πινακοθήκη του Δήμου στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και θα εξελίσσεται σε δύο αίθουσες του Τμήματος Μόνιμης Συλλογής, οι οποίες διαμορφώνονται ειδικά, θα διαρκέσει δε από την επανέναρξη λειτουργίας της Πινακοθήκης έως το τέλος του επετειακού έτους 2021, αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής σε εμβληματικές προσωπικότητες του Έθνους και του Αγώνα.

Στην έκθεση ενσωματώνονται έργα που κοσμούν το Ιστορικό Δημαρχείο San Giacomo (τα οποία συντηρήθηκαν από συντηρητές έργων τέχνης) σε συνδυασμό με τα έργα που βρίσκονται ήδη στην Πινακοθήκη, προσωπογραφίες, ηθογραφικές σκηνές και χαρακτικά που προβάλλουν την όψη της Κέρκυρας, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Προκειμένου η έκθεση να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και να αποτελέσει πόλο έλξης, των Κερκυραίων πολιτών και των επισκεπτών του νησιού, αποφασίστηκε η ενσωμάτωση σε αυτήν του πρωτότυπου χειρόγραφου της β΄ μελοποίησης του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” του Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου, το οποίο ουσιαστικά αντανακλά μια ακόμη εκδοχή της μεγαλειώδους έμπνευσης του συνθέτη, για τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας. Το χειρόγραφο κειμήλιο θα εκτεθεί εντός γυάλινης προθήκης στο κεντρικό σημείο της πρώτης αίθουσας μαζί με τις προσωπογραφίες των Δ. Σολωμού και Ν. Μάντζαρου – Χαλικιόπουλου.

Ο Δήμος, έχοντας γνώση της ιστορικής ανεκτίμητης αξίας του κειμηλίου, έχει προβλέψει συγκεκριμένα, υψίστης ασφαλείας, συστήματα φύλαξης και το ανάλογο προσωπικό. 

Σημειώνεται ότι ο δανεισμός αφορά την χρονική περίοδο λειτουργίας της εκθέσεως (21/05-31/12/2021).

Το χειρόγραφο “Δημαρχείου”

Το τεκμήριο φυλάσσεται από το Δήμο της Κέρκυρας τα τελευταία 85 χρόνια. Όπως επισημαίνεται σε διδακτορική διατριβή του διδάκτορος Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικού, Κωνσταντίνου Ζερβόπουλου, “πρόκειται για ένα ογκώδη χειρόγραφο τόμο, διαστάσεων 23Χ30 cm περίπου, πλαγίου σχήματος, δεμένο με σκληρό εξώφυλλο, με δερμάτινη καφετί πλάτη (με 6 χρυσέκτυπες διπλές λωρίδες), στο εξώφυλλο του οποίου, διαβάζεται (σε διπλωματική καταγραφή: “ΎΜΝΟΣ / Εις την Ελευθερίαν / Δ. Σολωμού / Νικόλαος Χ. Μάντζαρος / Κερκυραίος / Εμελοθέτησεν”.

Στην εσωτερική πλευρά του μπροστινού εξωφύλλου, υπάρχει η εξής ένδειξη (σε διπλωματική καταγραφή) : “Opera inedita / Originale / Prezzo franchi No 25.000 / Venticinque milla / Proprieta del figlio dell’ autore / Demetrio C. Manzaro/ Concirese”.”

**Video - φωτογραφίες: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ