Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο νοσοκομείο η πρώτη γραμμή κατά του covid - Η κατάσταση στην Μονάδα, Τετάρτη 19/5

κορονοϊός
19 Μαΐου 2021 / 20:39
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η πίεση, που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας, κυρίως το νοσοκομείο, περιγράφεται από τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας αλλά και την ένταση των εμβολιασμών.

Την Τετάρτη (19/5) το απόγευμα στη Μονάδα covid-19 νοσηλεύονταν 21 ασθενείς. Γιατροί και νοσηλευτές καταβάλουν ηρωικές προσπάθειες να αποτρέψουν τη διασωλήνωση και την Εντατική για κάποιες εξ' αυτών των περιπτώσεων. Δεδομένης μάλιστα της χωρητικότητας της ΜΕΛ (27 κρεβάτια), ετοιμάζεται η επέκτασή της σε άλλη πτέρυγα, της πνευμονολογικής Κλινικής. Ιατρικές πηγές του νοσοκομείου επισημαίνουν ότι οι δυσκολότερες ώρες είναι μπροστά μας.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, σήμερα λειτουργούν στο νοσοκομείο εννιά γραμμές, γεγονός που επιβαρύνει περισσότερο την λειτουργικότητα του. Υπολογίζεται ότι γίνονται καθημερινώς περί τα 700 εμβόλια!

Η αποσυμφόρηση αργεί ακόμα. Προβλέπεται να συμβεί μετά τις 10 Ιουλίου και υπό την προϋπόθεση της ικανοποιητικής εκτέλεσης του εμβολιαστικού προγράμματος. Αυτή εξαρτάται από την οργάνωση του μέγα-εμβολιαστικού Κέντρου στο «Κλειστό», στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, οι προκαταρτικές εργασίες διαμόρφωσης του χώρου αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο ώστε να λειτουργήσει το επόμενο 29-30/5.

Ολόκληρο τον Ιούνιο θα «τρέχουν» ταυτόχρονα 14 έως 18 γραμμές με χίλιους εμβολιασμούς ημερησίως. 

Εφόσον η προσέλευση είναι η πρέπουσα και η λειτουργικότητα του Κέντρου ικανοποιητική, ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζορμπάς πιστεύει ότι πάνω από 40 χιλ. Κερκυραίοι θα εμβολιασθούν μέχρι τις 10 Ιουλίου. Συνεπικουρουσών και των άλλων εμβολιαστικών γραμμών, προσδοκάται στα μέσα Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού, γεγονός που θα ισοδυναμεί με την κατάκτηση της διαβόητης «γαλάζιας ελευθερίας» έναντι του ιού.

Ανοσία και οικονομική δραστηριότητα συνδέονται άρρηκτα, τόσο που επιχειρηματικοί φορείς έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να χρηματοδοτήσουν καμπάνια προτροπής στους εμβολιασμούς. Το σχετικό έχει διαβιαστεί στην Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ, και αναμένεται το καλώς έχει ώστε να βγει στον τοπικό, επικοινωνιακό αέρα.
 
Δήμος και τουριστικοί Φορείς
 
Στο μεταξύ, ο κεντρικός Δήμος έδωσε χθες στη δημοσιότητα ανακοίνωση για την σύσκεψη επαγγελματικών Φορέων που έγινε το περασμένο Σάββατο υπό την προεδρία της Μ. Υδραίου και με την συμμετοχή των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, των ξενοδόχων, των καταλυμματιών, τουριστικών πρακτόρων (AOCTA) κ.α.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: 
1. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δεν κατέταξε την Κέρκυρα στο “βαθύ κόκκινο” αλλά επεσήμανε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας βάσει του αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονται , κάτι το οποίο έπραξε και για πολλές άλλες περιοχές της χώρας που θα δεχθούν πολλούς επισκέπτες.

2. Για τον έλεγχο της τήρησης των υγειονομικών κανόνων, απαιτείται από όλους πρωτίστως ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση.
3. Δημιουργείται κοινό μέτωπο συστράτευσης για την προτροπή του πληθυσμού σε όσο το δυνατόν ταχύτερο εμβολιασμό, με διοχέτευση του μηνύματος αυτού στα μέλη των παραγωγικών και τουριστικών φορέων, στο προσωπικό τους αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας.

4. Ο Δήμος, οι τουριστικοί και οι εμπορικοί φορείς, προχωρούν σε ενέργειες προκειμένου να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα στο κάλεσμά τους   για την “γαλάζια ελευθερία”, για τον μαζικό εμβολιασμό των δημοτών.

5. Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο που μπορεί αυτή τη στιγμή να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και την οικονομία του τόπου, ώστε να διεξαχθεί κατά το δυνατόν ομαλότερα η τουριστική σεζόν που ξεκινά, από την οποία εξαρτάται η ευημερία των πολιτών και του τόπου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.