Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όλα τα απαραίτητα έγγραφα εισόδου για τους ταξιδιώτες

Ταξιδιωτικά πρωτόκολλα
18 Μαΐου 2021 / 14:04
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Απαραίτητα έγγραφα για τους ταξιδιώτες - Πώς γίνονται οι έλεγχοι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η επανεκκίνηση του τουρισμού αποτελεί πλέον γεγονός, καθώς από τις 14 Μαΐου η Ελλάδα έχει ανοίξει επίσημα τις πύλες της σε όσους επιθυμούν να την επισκεφθούν.

Σύμφωνα με την νέα ΝΟΤΑΜ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με ισχύ έως τις 24 Μαΐου προβλέπεται απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν.

Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται και οι επιβάτες μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 21 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη.

Σε εξέλιξη οι έλεγχοι

Όπως δηλώνουν στην «Ε» οι αρμόδιες τοπικές Αρχές, Λιμεναρχείο, Αστυνομία αλλά και το Αεροδρόμιο, οι έλεγχοι στους επισκέπτες πραγματοποιούνται αδιαλείπτως από την πρώτη ημέρα έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας «Ι. Καποδίστριας» έχει εγκατασταθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους τουρίστες, όπως ακριβώς γινόταν και πέρσι.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας όλοι οι επιβάτες υποχρεούνται πριν την επιβίβασή τους να επιδείξουν στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ένα από τα προαπαιτούμενα (δηλ.PCR τεστ, rapid test, self test, πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης), προκειμένου να μπορέσουν να εκδώσουν εισιτήριο για να ταξιδέψουν προς Κέρκυρα.

Μάλιστα παρατηρήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο «πολλοί να τρέχουν τελευταία στιγμή σε κάποιο φαρμακείο της Ηγουμενίτσας για να προμηθευθούν κάποιο self test, ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν», όπως επισήμανε στην «Ε» ο Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, Αντιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Κορίζης.

Πώς θα έρχονται στην Ελλάδα οι τουρίστες

Όλοι οι επιβάτες πρέπει να συμπληρώνουν τη φόρμα PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση (έως 23:59 της προηγούμενης μέρας)

Πριν την αναχώρησή τους οι ταξιδιώτες οφείλουν να διαθέτουν ένα αποδεκτό πιστοποιητικό για την κατάσταση της υγείας τους.

Αποδεκτά πιστοποιητικά μπορεί να είναι:
1. Πιστοποιητικό εμβολιασμού από κρατική αρχή ή  
2. Αρνητικό PCR test έως και 72 ώρες πριν ή 
3. Πιστοποιητικό ανάρρωσης

Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το πράσινο πιστοποιητικό (green pass) και μάλιστα θα είναι από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε που θα το κάνει. Το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, ότι έχει εξεταστεί για COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα ή ότι έχει αναρρώσει από την COVID-19, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία, καθώς και στην Ελβετία
Οι όροι

Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr, από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους βάσει του PLF και σύμφωνα με τον αλγόριθμο EVA που έχει αναπτυχθεί με στόχο το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό και άρα ο ταξιδιώτης ο οποίος ελέγχθηκε, νοσεί με COVID-19, θα φιλοξενείται προσωρινά σε ξενοδοχείο καραντίνας. Αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στα χερσαία σύνορα, τότε ενδέχεται η είσοδος στη χώρα να μην επιτραπεί.

Μετακινήσεις στα νησιά

Με κανόνες γίνονται και οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση), είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες) , ενώ θα πρέπει να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα που συμπληρώνουν οι επιβάτες πριν την επιβίβαση στο πλοίο.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Ελέγχους διενεργούν και οι Λιμενικές Αρχές, ενώ σε περίπτωση που βρεθεί επιβάτης χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα ή το τεστ δεν θα μπορεί να ταξιδέψει.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα https://travel.gov.gr
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.