Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρόταση σύνδεσης Παλαιάς Πόλης - Μαρίνας Γουβιών με ασφαλή πεζόδρομο

Εξωραϊστικός Σύλλογος Γουβιών
16 Απριλίου 2021 / 09:20

Την κατασκευή μια ασφαλούς διαδρομής για πεζούς, ΑμεΑ και ποδηλάτες που θα συνδέει την παλιά πόλη με τη Μαρίνα Γουβιών, προτείνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Γουβιών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε συνθήκες ακατάλληλες και επικίνδυνες, τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες συμπολίτες μας επιλέγουν την ειδυλλιακή διαδρομή του Εμπορικού και την Εθνική Παλαιοκαστρίτσας για την άθληση και την αναψυχή τους. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Γουβιών, προτείνει την κατασκευή μια διαδρομής που θα συνδέει την Παλιά Πόλη με τη Μαρίνα Γουβιών σε ασφαλείς συνθήκες και ταυτόχρονα θα αποτελεί κίνητρο επισκεψιμότητας τουριστών. 

Αναλυτικά, η πρόταση του Συλλόγου:
Η πόλη μας, το νησί μας είναι γεγονός ότι στερείται βασικών υποδομών. Υποδομές όπου θα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για καλύτερη ποιότητα ζωής στους ίδιους τους κατοίκους αλλά και δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τουριστικό μας προϊόν.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί εκατοντάδες συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν την Εθνική Παλαιοκαστρίτσας ώστε να πραγματοποιούν τον περίπατο τους, να τρέχουν ή να κάνουν ποδήλατο. Η διαδρομή ξεκινά συνήθως από το εμπορικό και αφού διασχίσει τις Αλυκές τερματίζει στο σημείο της Σωτηριώτισσας.

Πρόκειται για την επιλογή μιας διαδρομής που μόνο τυχαία δεν είναι καθώς το τοπίο είναι ειδυλλιακό με θέα το Λαζαρέτο, το Βίδο, τις ακτές της ΒΑ Κέρκυρας κι όλα αυτά δίπλα στη θάλασσα. Παρότι όμως η διαδρομή είναι εξαιρετικά ελκυστική, οι συνθήκες είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες. Αυτό είναι φυσικό καθότι οι προδιαγραφές κατασκευής του υποτιθέμενου πεζοδρομίου ήταν θα έλεγε κανείς τυπικές δίχως μέριμνα για άλλες χρήσεις.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την εξέταση των τεχνικών δυνατοτήτων κατασκευής των κατάλληλων υποδομών που θα συνδέει την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (Σπηλιά) με τη Μαρίνα Γουβιών για χρήση από ποδηλάτες, πεζούς, ΑμεΑ και δρομείς. Μια διασύνδεση μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων που θα καλύπτει με ασφάλεια τις ανάγκες άθλησης και περιπάτου των Κερκυραίων αλλά και των επισκεπτών.

Ιδιαίτερη αξία αποτελεί η αμφίδρομη χρήση της λαμβάνοντας υπόψιν τους χιλιάδες επισκέπτες που έχουν ως αφετηρία τη Μαρίνα Γουβιών, τα Γουβιά και το Κοντόκαλι, παρέχοντας τους έτσι μια δελεαστική δυνατότητα για επίσκεψη στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας . Επίσης με τη χρήση του ποδηλάτου μειώνεται η επιβάρυνση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί η ύπαρξη στη μέση περίπου της διαδρομής των ανοικτών εγκαταστάσεων των γηπέδων και της πίστας skateboard. Επίσης αναγκαία θα είναι η επαρκής ανάπτυξη τουαλετών και παροχή πόσιμου νερού κατά τη διαδρομή.

Η παραπάνω πρόταση αποτελεί σαφώς οραματική μεσομακροπρόθεσμη προσέγγιση αλλά χρέος μας είναι να ονειρευόμαστε το νησί μας να ξεφεύγει από τα τυπικά και να προχωράει στο μέλλον. Ένα μέλλον με στόχευση στην ποιότητα ζωής μέσα κι έξω από την πόλη. Ένα μέλλον που θα κατατάσσει την Κέρκυρα ως τουριστικό προορισμό με ολοκληρωμένες και σύγχρονες υποδομές.

Η κοινωνία μας παρά τις πολλές δυσάρεστες συνέπειες της πανδημίας, απέκτησε και συνήθειες όπως ο περίπατος και η άθληση που οφείλουμε να τις συνεχίσουμε.
Θα επιδιώξουμε να εξαντλήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις δυνατότητες υλοποίησης.

Ευελπιστούμε η πρότασή μας να αποτελέσει τον σπόρο και να πλαισιωθεί  με συμπαραστάτες την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να καλλιεργηθεί και να ευδοκιμήσει.