Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιδημοκρατικός κατήφορος της Μερόπης Υδραίου

Γιώργος Ραιδεστινός
15 Απριλίου 2021 / 14:58

Γράφει ο Γιώργος Ραιδεστινός, εκπαιδευτικός

Ένα «εμπιστευτικό» έγγραφο επικοινωνίας της κας Υδραίου, Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με το Υπουργείο Παιδείας κυκλοφόρησε πριν δύο βδομάδες στα ΜΜΕ. Ένα έγγραφο που κανείς δεν γνωρίζει αν «διέρρευσε» από την Αθήνα ή την Κέρκυρα, αν είναι μέρος ενός σχεδίου ή απλά μια εσωνεοδημοκρατική διαμάχη.

Ένα απαράδεκτο και κατάπτυστο έγγραφο που ζητά την αποπομπή του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κέρκυρας, επειδή «έχει αντιπολιτευτικό προς την κα Δήμαρχο λόγο», επειδή «συντάσσεται με το σωματείο των εκπαιδευτικών». Ένα έγγραφο που προσβάλλει τον Δήμο και τις βαθιές δημοκρατικές παραδόσεις του νησιού. Ένα έγγραφο που θυμίζει σκοτεινές εποχές, τότε που τα φακελώματα και οι απειλές «θα σε στείλω στον Έβρο» ήταν κανόνας λειτουργίας της εξουσίας.
Είτε πρόκειται για  μνημείο άγνοιας κινδύνου είτε για δείγμα της άκρατης  αλαζονείας και έπαρσης που χαρακτηρίζει τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, η «εμπιστευτική» επιστολή της κας Υδραίου αποτελεί μια βαθειά αντιδημοκρατική πρακτική.

Έχουν περάσει ήδη δύο βδομάδες και καμιά απάντηση, από την κα Υδραίου ή τις παρατάξεις που διοικούν το Δήμο, δεν έχει υπάρξει.

Δημιουργούνται όμως και κάποια πολύ σοβαρά ερωτήματα:
1. Η τακτική αυτή χαφιεδισμού της κας Δημάρχου έχει επαναληφθεί; Υπάρχουν και άλλα «εμπιστευτικά» έγγραφα εις  βάρος άλλων υπηρεσιακών παραγόντων υπηρεσιών του Δημοσίου;
2. Συμφωνούν τα μέλη της παράταξης της κας Υδραίου με αυτή την αντιδημοκρατική πρακτική;
3. Συμφωνεί και ο έτερος εταίρος της Δημοτικής Αρχής, κος Νεράντζης, με το περιεχόμενο αυτού του εμπιστευτικού εγγράφου;
4.  Γιατί δεν έχουν καταδικάσει αυτή  την πρακτική όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου;

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κος Άνθης είναι  μια διαχρονική επιλογή σε διευθυντικές θέσεις όλων των Κυβερνήσεων: Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης επί ΝΔ, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας επί ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ τώρα.
Είναι από τα στελέχη της εκπαίδευσης με πολλές καταγγελίες από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Είναι αυτός που  διαρκώς ζητούσε εισαγγελική παρέμβαση σε μαθητικές κινητοποιήσεις, ήταν ο περιφερειακός διευθυντής που έκοβε με κόφτη αλυσίδα κατάληψης. 
Δεν ενδιαφερόταν τότε η κα Υδραίου για την αυταρχική συμπεριφορά του κου Άνθη. Δεν ενδιαφερόταν επίσης, όταν πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών ήταν «η επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης να είναι αξιοκρατική και όχι κομματική». Την «ενοχλεί» τώρα ο κος Άνθης, επειδή της κάνει αντιπολίτευση.

Η κα Υδραίου θα πρέπει να καταλάβει ότι το δημόσιο δεν αποτελεί λάφυρο και προίκα της εκάστοτε κυβέρνησης. Κάθε υπηρεσία έχει τα στελέχη της τα οποία επιλέγονται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Η επιλογή και η αξιολόγηση γίνεται από άλλους φορείς, όχι από τη Δήμαρχο. Το γεγονός ότι είναι στέλεχος της ΝΔ δεν της δίνει ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να παρεμβαίνει σε άλλες υπηρεσίες. Ας φροντίσει για τη διαφάνεια στο Δήμο της, ας φροντίσει να κόψει τις απευθείας αναθέσεις και προσλήψεις ημετέρων, να κατέβει από το άλογο της εξουσίας και να ασχοληθεί με τη συντήρηση των σχολικών μονάδων ώστε να μη πέφτουν σοβάδες και κινδυνεύουν τα παιδιά. Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία ανήκουν σε άλλες εποχές!!!

Αυτός ο «εμπιστευτικός» χαφιεδισμός έχει απειλητικό χαρακτήρα με πολλούς παραλήπτες, πέρα από το Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι ένα «μήνυμα» προς όλα τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να μην έχουν διαφορετική άποψη από αυτή της κας Δημάρχου γιατί μπορεί να υπάρξει και για αυτούς ένα «εμπιστευτικό» έγγραφο!!!

Είναι χρέος των παρατάξεων, του Δημοτικού Συμβουλίου και όλης της κοινωνίας να καταδικάσουν αυτή την πρακτική. Είναι ευθύνη όλων να πάρουν θέση!!

Ραιδεστινός Γιώργος
Εκπαιδευτικός