Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η κανονικότητα των έκτακτων καιρικών φαινομένων

Γιώργος Ραιδεστινός
13 Σεπτεμβρίου 2023 / 14:31

Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία για τα Ιόνια (ΑΡΣΙ): Έστω και τώρα την τελευταία στιγμή, καλούμε την περιφερειακή αρχή και την πολιτική προστασία να πάρουν πρωτοβουλίες

Μετά από τις φωτιές ήρθαν οι πλημμύρες, όπως συνηθίζεται. Όλη η Ελλάδα, όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις καταστροφές που συντελούνται. Αμήχανος, αδύναμος και χωρίς προγραμματισμό ο κρατικός μηχανισμός προσπαθεί τελευταία στιγμή να σώσει ό,τι μπορεί.

Γνωρίζαμε όλοι ότι η φύση δεν ξεχνά και ότι οι άναρχες ανθρώπινες παρεμβάσεις, η ασυδοσία και η απληστία θα έφερναν κάποια στιγμή την αντίδραση της φύσης. Γνωρίζαμε όλοι ότι δεν θα έλυναν το πρόβλημα ούτε τα χάρτινα καλαμάκια ούτε τα ανούσια και πανάκριβα διαφημιστικά τρικ.

Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή που ευθύνεται για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, αλλά η πλήρης εγκατάλειψη των υποδομών υπαγορευόμενη από τα σκληρά μνημόνια και η ασυδοσία και υποταγή των πάντων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι κάθε λογής εξυπηρετήσεις και η καταπάτηση κάθε λογικής και νομιμότητας.

Η σκέψη όλων μας αυτές τις στιγμές είναι στους εγκλωβισμένους και τις οικογένειες των νεκρών. Σε όλους αυτούς που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται εν μία νυκτί. 

Στα Ιόνια όπου έχουμε βιώσει τις φυσικές καταστροφές που είχε αφήσει πίσω της η κακοκαιρία «Μπάλλος» το 2021, αλλά και η ιδιαίτερα σφοδρή κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε Κεφαλονιά, Παξούς, Κέρκυρα ,Ζάκυνθο, Ιθάκη και Λευκάδα. Στα Ιόνια τα οποία επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές, που ακόμα και χωρίς άνεμο καίγαν για μέρες. 

Έστω και τώρα την τελευταία στιγμή, καλούμε την περιφερειακή αρχή και την πολιτική προστασία να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει σχέδιο αντιμετώπισης «έκτακτων» καιρικών φαινομένων, που δε θα είναι και τόσο «έκτακτα» από εδώ και στο εξής. Να υπάρξουν ο κατάλληλος ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός και το προσωπικό ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον πυρκαγιές και οι κατάλληλες υποδομές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία στα Ιόνια (ΑΡ.Σ.Ι)