Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή τουριστικών φορέων Κέρκυρας για την έλλειψη προσωπικού στο ΙΕΚ Τουρισμού

ΙΕΚ τουρισμού
14 Απριλίου 2021 / 13:22

H υποβάθμιση του ΙΕΚ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό που θα οργανώσει και θα πλαισιώσει τις εκπαιδευτικές δομές, είναι υποβάθμιση του ίδιου του Τουριστικού προϊόντος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κοινή επιστολή απέστειλαν στην Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη οι τουριστικοί φορείς της Κέρκυρας, Ένωση Ξενοδόχων, Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, o Σύνδεσμος Πρακτόρων αλλά και η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προκειμένου να δηλώσουν την έντονη ανησυχία τους για το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας που κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης προσωπικού.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

Όπως ίσως γνωρίζετε το 2014 σύσσωμοι οι Κερκυραίοι αποτρέψαμε την μεταφορά του τότε ΟΤΕΚ Κέρκυρας σημερινού ΙΕΚ σε άλλη πόλη. Σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε ακόμα μια μεγαλύτερη κρίση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το παρόν και το μέλλον του.

Το  2016 το εκπαιδευτήριο Κέρκυρας είχε 4 τμήματα και 85 μαθητές, από τότε έως σήμερα είμαστε κοινωνοί μιας μεγάλης προσπάθειας αναβάθμισης του ΙΕΚ με την συμμετοχή εργαζομένων, τοπικής κοινωνίας, κοινωνικών εταίρων αλλά και  αρχών του τόπου με αποτέλεσμα  ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο με καταπληκτικές υποδομές και εγκαταστάσεις και το κυριότερο, 9 τμήματα με πάνω από 180 μαθητές, που μαζί με την μετεκπαίδευση δίνει μια επαγγελματική ανάσα σε όλο το Ξενοδοχειακό και Επισιτιστικό κομμάτι του Τουρισμού της Κέρκυρας  με 300 επαγγελματίες κατ’ έτος.

Η δυναμική του αποτυπώνεται  στο ότι το 2016 τα Ξενοδοχεία που είχαν λάβει μέρος στην Ημέρα Καριέρας ήταν 4 και το 2021 64 !!! 

Αυτό πιστεύουμε είναι η δυναμική και η αληθινή εικόνα του Εκπαιδευτηρίου Κέρκυρας, που πρωταρχικό  μέλημα εκτός από την εκπαίδευση  έχει και την εξωστρέφεια.  Ενός Σχολείου που δεν αρκείτε στην στείρα μάθηση ενός επαγγέλματος αλλά παρακινεί τους μαθητές του στον εθελοντισμό, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και τέλος την ενεργητική συμμετοχή σε όλες της εκδηλώσεις, φεστιβάλ και γενικά σε κάθε γεγονός του τόπου του.

Ένα Εκπαιδευτήριο που με συνέπεια από το 1976 έως σήμερα προσέφερε ένα μεγάλο κομμάτι του εξειδικευμένου προσωπικού στο νησί αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (μόνο στην Κέρκυρα αυτή τη στιγμή 6 Διευθυντές Ξενοδοχείων είναι δικοί του μαθητές και αμέτρητοι άλλοι προϊστάμενοι καθώς και προσωπικό σε όλο το Τουριστικό φάσμα).

Σήμερα,  το Εκπαιδευτήριο Κέρκυρας που είχε πάνω από 20 άτομα μόνιμο προσωπικό (καθηγητές, διοικητικό και εργατικό), σε αντιπαράθεση του έργου και της προσφοράς του έχει σαν μοναδικό υπάλληλο μόνιμο ή αορίστου ή και ορισμένου χρόνου τον Εκπαιδευτικό και Διευθυντή του ΙΕΚ Κέρκυρας κο Δημήτριο Μπακύρα  ενώ υπάρχουν οργανικές θέσεις για τουλάχιστον 2 καθηγητές και 4 διοικητικούς, που ποτέ δεν έχουν προκηρυχθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα αντιλαμβανόμαστε ότι στις αρχές Ιουνίου το εκπαιδευτήριο θα πρέπει να αναστέλλει την λειτουργία του γιατί οι δυο ορισμένου χρόνου (8 μηνών) υπάλληλοι του εκπαιδευτηρίου σταματάνε και ο έτερος μόνιμος υπάλληλος έχοντας ζητήσει μετάταξη ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγει, οπότε το Εκπαιδευτήριο μένει χωρίς προσωπικό!

H υποβάθμιση του χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό που θα οργανώσει και θα πλαισιώσει τις εκπαιδευτικές δομές είναι υποβάθμιση του ίδιου του Τουριστικού προϊόντος, κάτι που για εμάς είναι αδιανόητο και ανεξήγητο και θα θέλαμε πολύ να το συζητήσουμε μαζί σας σε μια διαδικτυακή μας συνάντηση.

Γνωρίζοντας ότι δεν θα μείνετε αδιάφορη για το πρόβλημα που σας θέτουμε καθώς  σε δημόσιες συζητήσεις σας έχετε  κάνει αναφορά στην αναβάθμιση των σχολών της Ρόδου και της Κρήτης και στην κτιριακή αναβάθμιση της σχολής της Αναβύσσου,  θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το πλάνο σας για την Κέρκυρα ώστε να συνεχίσει το ΙΕΚ Τουρισμού να προσφέρει τις τόσο σημαντικές για το νησί μας και τον τουρισμό του υπηρεσίες.
Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες,

Διατελούμε με Τιμή,

Για το Δ.Σ των Φορέων
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ
XΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠIΧΕIΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡIΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡIΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ AOCTA
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
IΟΝIΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠIΧΕIΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ