Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρατηρητήριο Covid Κέρκυρας: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα τον Μάρτιο

Παρατηρητήριο
05 Απριλίου 2021 / 15:33

Εμφανίζονται διάφορες εστίες μετάδοσης και συρροές κρουσμάτων, τοπικές ή σε εργασιακούς χώρους και κλειστές δομές. Η διαπίστωση αυτή υποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλές απροφύλακτες επαφές σε κλειστούς χώρους, που ευνοούν τη μετάδοση

ΚΕΡΚΥΡΑ (Παρατηρητήριο COVID). Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει μια σημαντική έξαρση της επιδημίας στη διάρκεια του Μαρτίου. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερδιπλασιάσθηκε τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, και ο ρυθμός εμφάνισης τους συνεχίζει να αυξάνεται.

Παράλληλα υπερδιπλασιάστηκε και ο αριθμός των εισαγωγών στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, ενώ καταγράφονται και πάλι σοβαρά περιστατικά και θάνατοι. Το ποσοστό θετικότητας στις διενεργούμενες εξετάσεις συνεχίζει επίσης να αυξάνεται.

Τα κρούσματα εμφανίζονται διάχυτα σε όλο το νησί και κυρίως στην πόλη της Κέρκυρας και στη Βόρεια Κέρκυρα. Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα  μέχρι και την 31/3 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (Δείτε εδώ).

Κατά τους δύο τελευταίους μήνες παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενη διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας. Εμφανίζονται διάφορες εστίες μετάδοσης και συρροές κρουσμάτων, τοπικές ή σε εργασιακούς χώρους και κλειστές δομές. Η διαπίστωση αυτή υποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλές απροφύλακτες επαφές σε κλειστούς χώρους, που ευνοούν τη μετάδοση. Η μεγάλη διασπορά του ιού ευνοεί επίσης την ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Η κόπωση και ο εφησυχασμός σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης τροφοδοτεί την έξαρση της επιδημίας. Η πιθανότητα σημαντικής κλιμάκωσης το επόμενο διάστημα είναι μεγάλη και αυξάνεται συνεχώς. Η εξέλιξη αυτή επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή και συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης από τους πολίτες, και εγρήγορση και συντονισμό δράσης από τις αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζεται η μεγάλη σημασία της αποφυγής του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, της τήρησης αποστάσεων, της συστηματικής και σωστής χρήσης μάσκας.

Είναι πολύ  σημαντικό επίσης να διενεργούνται έγκαιρα και σε αρκετή έκταση στοχευμένες ιχνηλατήσεις αλλά και μαζικές εξετάσεις, όπου εμφανίζονται έστω και μικρές συρροές κρουσμάτων, με στόχο τον έλεγχο της διασποράς. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι ακόμη μικρό, ωστόσο το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχύνθηκε μέσα στο Μάρτιο, και αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά και τον Απρίλιο.

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάνει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, αντιπροσωπεύει το 9,5 % του συνολικού πληθυσμού στην Κέρκυρα,  ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της χώρας είναι περίπου 11%.

Με την πλήρη ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος μπορεί να  έχει εμβολιασθεί περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου, με δύο δόσεις εμβολίου. Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίχθηκε μέχρι σήμερα με αργούς ρυθμούς, φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει να δρα θετικά, περιορίζοντας σχετικά τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών και των νοσηλειών.

Η επέκταση των εμβολιασμών αποτελεί μονόδρομο για το σταθερό έλεγχο της επιδημίας. Παράλληλα εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία η εφαρμογή των  προφυλακτικών μέτρων παρά την κόπωση τόσο των πολιτών όσο και των αρχών. Διανύουμε πιθανότατα το τελευταίο ισχυρό κύμα της επιδημίας, που αναμένεται να έχει ανακοπεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, με την προϋπόθεση ότι σημαντική μερίδα πολιτών θα επιμείνει στην εφαρμογή των μέτρων, και με τη συμβολή της αυξανόμενης εμβολιαστικής κάλυψης.