Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Να παίξουν όσοι το επιθυμούν, χωρίς τιμωρίες

Γ΄ Εθνική
26 Φεβρουαρίου 2021 / 16:55
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Η ΕΠΟ αποφάσισε το απόγευμα της Πέμπτης 25/2, να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα στις 28 Μαρτίου θέτοντας κάποιους όρους,

οι οποίοι βρίσκουν πολλά σωματεία αντίθετα. Η χρονική στιγμή της επανέναρξης, ο τρόπος που ανακοινώθηκε και η αδιαφορία της ΕΠΟ να ακούσει τα σωματεία και να λάβει υπόψη της τα αιτήματα που στέλνουν μαζικά όμιλοι και μεμονωμένες ομάδες, έχει φέρει πολλές και ποικίλες αντιδράσεις.
 
Το μοναδικό που θεωρήθηκε θετικό είναι ότι θα προταθεί να μειωθούν τα έξοδα διαιτησίας και ίσως η ΓΓΑ αναλάβει τα έξοδα για τα rapid test. Ψίχουλα δηλαδή, χωρίς να υπολογίζουν στην ΕΠΟ το τι χρειάζεται κάθε ομάδα μετά από τέσσερις μήνες αποχής, μέσα στην καραντίνα και μετά από 12 μήνες που οι ομάδες έχουν παίξει μόλις τρία επίσημα παιχνίδια η κάθε μία.
 
Ίσως η ΕΠΟ θα έπρεπε να ακούσει και να στηρίξει το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων των ομάδων, να σταθεί δίπλα τους, να τις στηρίξει και να βρει λύσεις μαζί τους, καθώς και να σκεφτεί τους παράγοντες που καλούνται να βρουν από το πουθενά, χρήματα για ένα πρωτάθλημα που δεν έχει καμιά ουσία αυτή τη στιγμή.
 
Και το λέμε αυτό γιατί ζητάει από τις ομάδες να αγωνιστούν και έτσι απλά να συμπληρωθεί ένας γύρος, χωρίς να ξέρουν αν θα παλέψουν για άνοδο και σε ποια κατηγορία ή να σωθούν από υποβιβασμό και κάτω από ποιες προϋποθέσεις και πιθανά μπαράζ. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από μια κουφή και τυφλή ΕΠΟ.
 
Όμως η διοργανώτρια έβαλε όρο, ότι όποια ομάδα δεν αγωνιστεί, θα υποβιβαστεί στα τοπικά πρωταθλήματα, αλλά δεν διευκρίνισε πώς θα διοργανώσει το πρωτάθλημα του χρόνου, επειδή οδεύουμε σε οριστικό αποκλεισμό των τοπικών.
 
Όποια ομάδα δηλώσει θα ανεβαίνει όπως έκανε πέρσι με τον θεσμό του κυπέλλου και με κάποιες ομάδες που ζήτησαν και χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις τις ανέβασε στη Γ΄ Εθνική. Αυτό δεν είναι απλώς «μπάχαλο» αλλά ασέβεια σε αυτό που λέμε αθλητισμό και μάλιστα ερασιτεχνικό, τον οποίον υπηρετούν αυτές οι ομάδες, με παράγοντες που ματώνουν επαγγελματικά, ηθικά και οικονομικά για να τις διατηρήσουν.
 
Υπό τις παρούσες συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των ομάδων, υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος κατά την άποψή μας, για να σταματήσει η ΕΠΟ να λειτουργεί χωρίς σχεδιασμό και όραμα σε ότι έχει σχέση με τη Γ΄ Εθνική. Να επανέλθει με μια νέα πρόταση που θα ασπαστούν όλες οι ομάδες, η οποία θα προτείνει επανέναρξη του πρωταθλήματος με όσες ομάδες το επιθυμούν, με συγκεκριμένους όρους και χωρίς να υποβιβαστεί καμία. Όσες δεν μπορούν να συμμετέχουν, δεν θα υποβιβαστούν αλλά θα παίξουν τη νέα σεζόν και πάλι στη Γ΄ Εθνική.  Επίσης αν ο Υφυπουργός Αθλητισμού οριστικοποιήσει την κατάργηση της Football League και υπάρξει δυνατότητα να προβιβαστούν κάποιες ομάδες από τη Γ΄ Εθνική στη Super League 2, τότε θα γίνει σύσκεψη των ομάδων για τα μπαράζ και τον τρόπο που θα διεξαχθούν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πριν τις 28 Μαρτίου.

Δίκαια και καθαρή λύση για όλες τις ομάδες χωρίς «ψιλά γράμματα» χωρίς εξυπηρετήσεις και με γνώμονα μόνο το καλό του ποδοσφαίρου και του ερασιτεχνικού αθλητισμού που υπηρετούν οι 138 ομάδες της Γ΄ Εθνικής.
 
Ειδικά η σημείωση ότι όποια ομάδα δεν αγωνιστεί, θα υποβιβαστεί, ουσιαστικά αναγκάζει πάρα πολλές ομάδες να το κάνουν υποχρεωτικά, όπως πολλοί παράγοντες δηλώνουν. Ας ανοίξει αυτιά και μάτια η ΕΠΟ και ας μην μένει σε στείρες αντιλήψεις, λαμβάνοντας υπόψη της τις πολύ δύσκολες συνθήκες που περνάει ο τόπος και ο λαός, κομμάτι του οποίου είναι και όλοι όσοι εμπλέκονται με τον αθλητισμό, που έχουν και για κάτι παραπάνω να νοιαστούν.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια