Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χάθηκε η εμπιστοσύνη με τις παλινωδίες για την αντιμετώπιση της επιδημίας

Γιώργος Τσιρίδης
07 Ιανουαρίου 2021 / 11:41

Από την αρχή της πανδημίας είχα δηλώσει ότι θα εκτελώ τα μέτρα της κυβέρνησης ακόμη κι όταν διαφωνώ με αυτά, γιατί σε μια μάχη κάνεις ό,τι σου λέει ο στρατηγός αλλιώς χάνεις και την μάχη και τον στρατηγό και την ζωή σου.

 Δεν άλλαξα γνώμη. Λέει η κυβέρνηση αποκλεισμό, εφαρμόζω αποκλεισμό, λέει μάσκες, φοράω μάσκα, λέει αποστάσεις, τηρώ αποστάσεις. Ακόμα κι όταν λέει και κάνει προφανείς βλακείες, απλά εκφράζω ευπρεπώς την γνώμη μου.

· Κόβει τα εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλει αστυνομοκρατία, επιβραβεύει τον αυταρχισμό, ελέγχει την πληροφόρηση πληρώνοντας τα μέσα με δημόσιο χρήμα. 

· Αυξάνει αντί να μειώνει τον αριθμό των μαθητών στην τάξη, έχει μια πολιτική καταστροφής σε σχέση με τα Μέσα μαζικής μεταφοράς και πεισματικά αρνείται να ενισχύσει το σύστημα υγείας. 

· Προχωρά σε εμφανείς ενισχύσεις κλινικαρχών, κολλεγιαρχών, εργοστασιαρχών κτλ. και δεν ενισχύει τον δημόσιο τομέα όπως θα έπρεπε ιδιαίτερα με προσλήψεις μονίμων στην παιδεία και την υγεία. 

· Δίνει αντιφατικά μηνύματα ανεμελιάς, αδιαφορίας στα δικά της μέτρα ή ωχαδελφισμού από στελέχη της ή φίλους της, περνώντας το λάθος μήνυμα ότι δεν είναι αντίπαλος της κοινωνίας ο ιός αλλά τα μέτρα κατά του ιού.
Σε όλα αυτά εμείς, ο λαός, απλά λέμε πού και πού την γνώμη μας. Κι αν καμιά φορά το παρατραβήξουμε, μας κόβουν και τον λόγο. Προσωπικά, στο Φ/Μ, μού έκοψαν αναρτήσεις (του Πετράκου, της βίας στο Πολυτεχνείο, ενός διεθνούς φήμης λοιμοξιολόγου κτλ.) γιατί -λέει- δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένες. Λογοκρισία κανονική. Σε άλλους κάνουν τα ίδια ή χειρότερα. 
Και φτάνουμε στο νέο έτος, το 2021. Δείτε πως έχουν τα πράγματα. Δείτε την εικόνα του αλαλούμ του Σαββατοκύριακου μιας κυβέρνησης που έχει χάσει, δυστυχώς, κάθε έλεγχο: 

· Σαββάτο πρωί, Αδωνις Γεωργιάδης: «Εξετάζεται η χαλάρωση του lockdown και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ανά γεωγραφική ζώνη»

· Σαββάτο πρωί επίσης Στέλιος Πέτσας: «Εφαρμόζουμε καθολικό lockdown οριζόντιο μέχρι τις 11 Ιανουαρίου».

· Καθηγήτρια της Ιατρικής Αθηνά Λινού: «Μένω έκπληκτη με την απόφαση για αποκλεισμό εκτός εάν στην κυβέρνηση έχουν στοιχεία που εμείς δεν τα γνωρίζουμε».

· Μέγαρο Μαξίμου: «Το προληπτικό σκληρό lockdown αποτελεί απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού για να μην επιβαρυνθεί το επιδημιολογικό φορτίο και να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 του μήνα»

· Επιτροπή Τσιόδρα: «Θα συνεδριάσουμε αύριο Δευτέρα για να δούμε αν και πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία» 

· Μέλη της Επιτροπής: «Πρόβλημα η συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας, ανησυχούμε για τις επιπτώσεις μιας πρόσθετης κινητικότητας στο λεκανοπέδιο»

Μέσα από αυτές τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις, πληροφορίες, εκτιμήσεις, επικρατεί φυσικά η γνώμη του πρωθυπουργού. Πάνω από επιστήμονες, υπουργούς, επιτροπές, γιατρούς κτλ αποφασίζει. Καλώς αποφάσισε, αλλά η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Χάθηκε προ πολλού, απλά τώρα το κατάλαβαν κι οι πέτρες.