Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μήνυμα αυτοσυγκράτησης από τον Αρχιεπίσκοπο στους Μητροπολίτες

εκκλησία της ελλάδος
05 Ιανουαρίου 2021 / 20:07

ΑΘΗΝΑ. Επιστολή στους Μητροπολίτες για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο έστειλε το απόγευμα της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΑΘΗΝΑ. Επιστολή στους Μητροπολίτες για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο έστειλε το απόγευμα της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μεταφέροντας τους το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τήρηση των μέτρων και για Θεία Λειτουργία τα Θεοφάνια χωρίς πιστούς.
 
Αυτό ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Ιλίου και Εκπρόσωπος της ΔΙΣ, Αθηναγόρας, λέγοντας ακόμη ότι παρά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και την εξουσιοδότηση στον Αρχιεπίσκοπο να κάνει ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε εξωτερικό δημόσιο χώρο, στη θάλασσα στην περιοχή του Μοσχάτου, τελικώς ο κ. Ιερώνυμος δεν θα το πράξει.

Από το enikos.gr

Στην έκδοση νέας εγκυκλίου προχώρησε η Ιερά Σύνοδος για τον εορτασμό των Θεοφανίων μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην οποία φαίνεται να εκτονώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι η φράση στην νέα εγκύκλιο «η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».
 
Βάσει της νέας εγκυκλίου δεν θα γίνει καμία λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο για αγιασμό των υδάτων.
 
Την τέλεση του αγιασμού των υδάτων ο Αρχιεπίσκοπος την ανέθεσε σε κληρικό και θα διεξαχθεί σε τόπο που δεν θα ανακοινωθεί.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος ζητά αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων τα οποία αποφασίσθηκαν από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Βάσει αυτών των αποφάσεων κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.
 
Η νέα εγκύκλιος για τα Θεοφάνια
 
«Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας», αναφέρεται.
 
«Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει» προστίθεται.

Από το in.gr