Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρατηρητήριο Covid19: 3,5 κρούσματα ανά 1000 κατοίκους η Κέρκυρα

Παρατηρητήριο Covid19
04 Ιανουαρίου 2021 / 13:29

Η επίδραση του εμβολιαστικού προγράμματος αναμένεται να εμφανισθεί μετά το τέλος του χειμώνα, και με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα διεξάγεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οριακή σταθεροποίηση εμφανίζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου η πορεία της πανδημίας στην Κέρκυρας, από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση του Παρατηρητηρίου, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο διάστημα αυτό παρέμεινε σχετικά χαμηλός σε σχέση με το Νοέμβριο, αλλά αυξημένος σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο.
Το ίδιο ισχύει και για τις νοσηλείες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου. Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα  μέχρι και την 31/12 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, μετά την εφαρμογή του γενικευμένου lock down ανακόπηκε η επιταχυνόμενη κλιμάκωση της επιδημίας στην Κέρκυρα, που ήταν σε πλήρη εξέλιξη στις αρχές Νοεμβρίου. Από τα τέλη Νοεμβρίου έως σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση. Ωστόσο, η διασπορά του ιού εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με αυξητικές τάσεις στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Αυτό προκύπτει τόσο από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και από τον αριθμό των νοσηλειών, των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων, σ’ αυτό το διάστημα.

Επίσης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και πάλι τοπικές και οικογενειακές συρροές κρουσμάτων.
Κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία της επιδημίας COVID-19  στη διάρκεια όλης της χρονιάς διαπιστώνουμε ότι στην Κέρκυρα εμφάνισε γενικά χαμηλότερη ένταση, σε σύγκριση με αρκετές άλλες περιοχές της χώρας.

Η συχνότητα των  επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κέρκυρα, αθροιστικά από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα, είναι της τάξης των 3,5 κρουσμάτων ανά 1000 κατοίκους. Στο σύνολο  της χώρας η αντίστοιχη συχνότητα είναι 14/1000. Η  θνησιμότητα σχετιζόμενη με COVID-19 είναι της τάξης των 14 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Κέρκυρα και 47/100.000 στο σύνολο της χώρας. Η διαχρονική εξέλιξη της επιδημίας όμως παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις και υπήρξαν φάσεις, που έτεινε να κλιμακωθεί ανεξέλεγκτα και στην Κέρκυρα.



Στη διάρκεια του πρώτου κύματος καταγράφηκαν πολύ λίγα κρούσματα, ενώ όταν έληξε το πρώτο lock down τον Μάιο η διασπορά του ιού είχε ελεγχθεί πλήρως. Στις αρχές Ιουλίου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα ανάμεσα σε επισκέπτες, και από τα μέσα Ιουλίου άρχισαν και πάλι να καταγράφονται κρούσματα ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό του νησιού. Η διασπορά του ιού παρέμενε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Από τις αρχές Οκτωβρίου άρχισε να αυξάνεται με συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό, και στις αρχές Νοεμβρίου η αύξηση ήταν πλέον εκθετική. Στη συνέχεια η αυξητική τάση υποχώρησε, ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων μειώθηκε και σταθεροποιήθηκε το Δεκέμβριο. Στα τέλη Δεκεμβρίου εμφανίζεται και πάλι μια αυξητική τάση.

Κατά τους επόμενους δύο χειμερινούς μήνες θα χρειασθεί ιδιαίτερη προσοχή και προσπάθεια, για να περιοριστούν οι συνέπειες και οι διαστάσεις ενός πιθανού τρίτου κύματος.  Μετά και την αυξημένη κινητικότητα στη διάρκεια των γιορτών είναι πιθανό να παρουσιαστεί εντονότερη αυξητική τάση, που θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.

Η επίδραση του εμβολιαστικού προγράμματος στον έλεγχο της επιδημίας αναμένεται να εμφανισθεί μετά το τέλος του χειμώνα, και με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα διεξάγεται αποτελεσματικά και με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Μέχρι τότε η επιδημία μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο μόνο με την επίμονη εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης.