Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεύτερη μετά τα Γιάννενα, η Κέρκυρα στον δείκτη θετικότητας

Κρούσματα
13 Ιανουαρίου 2022 / 14:23

Επικράτηση του στελέχους Όμικρον και στην Κέρκυρα, επισημαίνει ο επιδημιολόγος Γ. Αλαμάνος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις περιοχές με υψηλό δείκτη θετικότητας κατατάσσεται η Κέρκυρα, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου.

Το νησί των Φαιάκων συμπεριλαμβάνεται στις τρεις πρώτες περιοχές της χώρας, όπου ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει υψηλά ποσοστά, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση με 8,81%, μετά τα Γιάννενα, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 9,24%!

Όπως τόνισε στην «Ε» ο επιδημιολόγος Γιάννης Αλαμάνος και Συντονιστής του Παρατηρητηρίου Covid του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ο υψηλός δείκτης θετικότητας αποδίδεται στην μεγάλη μεταδοτικότητα και στην επικράτηση του στελέχους Όμικρον και στην Κέρκυρα αλλά και της υψηλής διασποράς, λόγω της κινητικότητας κατά την περίοδο των εορτών.

«Η πρώτη ερμηνεία που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι έχουμε μεγάλη διασπορά όχι όμως μεγαλύτερη από άλλες περιοχές στην Ελλάδα με βάση τα κρούσματα που ανακοινώνονται και τις νοσηλείες στο νοσοκομείο. Συνδυάζουμε όλους τους δείκτες για να σχηματίσουμε μια εικόνα. Ο δείκτης θετικότητας έχει χάσει την αξία του, διότι πλέον γίνονται πολλές εξετάσεις από τον κόσμο», τόνισε ο κ.Αλαμάνος.

Όπως σημείωσε η πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μετά τα Χριστούγεννα στην Κέρκυρα, όπου εκτοξεύθηκαν άνω των 200 ημερησίως, υποδεικνύει, ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη και στην Κέρκυρα, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. «Η μετάλλαξη Δ έχει υποχωρήσει σε πανελλαδικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της Κέρκυρας και εκτιμάται ότι ανάλογα με την περιοχή αφορά το 10% - 20% των κρουσμάτων», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ειδική μοριακή εξέταση

Η διαπίστωση πάντως για να εξακριβωθεί αν κάποιος νοσεί από Ο ή Δ απαιτεί ειδική μοριακή εξέταση, καθώς δεν αρκεί το μοριακό τεστ. . Όπως εξήγησε ο κ.Αλαμάνος,  η εξέταση αυτή γίνεται δειγματοληπτικά κάθε εβδομάδα σε όλη την χώρα, όπου το δείγμα στέλνεται προς εξέταση σε εξειδικευμένα κέντρα της Αθήνας, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.

«Πανελλαδικά το 80%-90% των κρουσμάτων αφορά την μετάλλαξη Όμικρον ανάλογα με την περιοχή με βάση την δειγματοληπτική εικόνα. Τα υψηλά κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά στην χώρα, οφείλονται κατά 80% στην Όμικρον», κατέληξε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ