Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τριτοκοσμικές εικόνες από τα Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας, προσεχώς εμβολιαστικά κέντρα! (photos)

Κέντρα Υγείας
21 Δεκεμβρίου 2020 / 17:02

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο βουλευτή). Τα τρία περιφερειακά Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας επισκέφτηκε ο Βουλευτής Κέρκυρας

και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης δηλαδή του Αγίου Μάρκου, της Λευκίμμης και του Αγίου Αθανασίου, όπου είχε εκτενείς συζητήσεις με τους διευθυντές-συντονιστές τους και συγκεκριμένα τον κ. Μιχαλάκη Νικόλαο, την κ. Κιπενή Δήμητρα και τον κ. Βαγγέλη Βλάχο αντίστοιχα, αλλά και ιατρούς και νοσηλευτές των τριών δομών υγείας.

Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να διαπιστωθεί η ετοιμότητα και η προετοιμασία των εργασιών στις εν λόγω μονάδες υγείας με αφορμή την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος του τοπικού πληθυσμού, αλλά και να γίνει ορατή η εικόνα που παρουσιάζουν οι ίδιες, σήμερα.




Ο κ. Αυλωνίτης παρατήρησε πως πέραν του προσδιορισμού του χώρου και της τοποθέτησης σε αυτό της κλίνης και των στοιχειωδώς αναγκαίων, όπου θα γίνουν οι εμβολιασμοί, δεν υφίσταται καμία άλλη διαδικασία ή προϋπόθεση που να συνεπάγεται μέχρι τώρα, τη δυνατότητα έναρξης των εμβολιασμών εντός των επόμενων 10 ημερών.






Η διαπίστωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε η επιβαλλόμενη διαδικασία προσομοίωσης (εφοδιασμού - ραντεβού) που έπρεπε τυπικά να είχε ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας μεταξύ 7 και 8 Δεκεμβρίου, ενώ οι χώροι πραγματοποίησης των εμβολιασμών στερούνται των απαραίτητων υγειονομικών υλικών, του εξοπλισμού και των kit ανάγκης που ορίζουν οι σχετικές έγγραφες εντολές του Υπουργείου, καθώς και του ψυγείου συντήρησης και αποθήκευσης των εμβολίων. Για όλα τα παραπάνω έλαβε τη διαβεβαίωση των αρμοδίων συντονιστών περί έγκαιρης προμήθειας προς όφελος της ομαλής διεξαγωγής των εμβολιασμών.



Όπως έγινε γνωστό στον κ. Αυλωνίτη, η διενέργεια του εμβολιασμού θα γίνεται σε δύο βάρδιες δηλαδή πρωί και απόγευμα με την αναγκαία συμμετοχή ενός γιατρού, ενός νοσηλευτή και μιας επισκέπτριας Υγείας ανά εμβολιαστικό κέντρο. «Η υπόσχεση των προϊσταμένων των Κέντρων Υγείας μας, ότι παρά τη γενικευμένη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εξ αντικειμένου είναι αδύνατον να καλύψουν τις καθημερινές εφημερίες των Κέντρων Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, αλλά και των Περιφερειακών Αγροτικών ιατρείων, θα κατορθώσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του εμβολιασμού, είναι ενθαρρυντική δεδομένου ότι λαμβάνεται ως μέγιστο καθήκον από το υγειονομικό προσωπικό, η καθημερινή εργασία επί πολλές ώρες και χωρίς ρεπό. Η παρουσία επισκέπτριας εξ αντικειμένου είναι αδύνατη» ανέφερε συγκεκριμένα.



Αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού και στα τρία Κέντρα Υγείας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επεσήμανε πως επανειλημμένα έχει απευθυνθεί θεσμικά στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο συνεχίζει να κωφεύει στις εκκλήσεις των αρμοδίων, γεγονός που αποδεικνύεται και στις πρόσφατες η προσλήψεις που έγιναν πανελλαδικά, όπου δεν υπήρξε καμία μέριμνα σχετικής πλήρωσης θέσεων εργασίας για την Κέρκυρα.

Χωρίς κεντρική θέρμανση 

Ο κ. Αυλωνίτης χαρακτήρισε τις κτιριακές υποδομές των τριών Κέντρων Υγείας απαράδεκτες και ανεπαρκείς με ίσως ολίγον καλύτερη, την εικόνα που παρουσιάζει το Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου. Στην ίδια θλιβερή κατάσταση βρίσκονται και οι τεχνικές εγκαταστάσεις της κεντρικής θέρμανσης και των τριών κτιρίων, όπως καυστήρες και θερμαντικά σώματα, ενώ δεν έχει γίνει προμήθεια πετρελαίου λόγω μη συμμετοχής στους σχετικούς διαγωνισμούς ενδιαφερομένων προμηθευτών , καθώς οι δαπάνες πληρωμών των προμηθευτών καυσίμων εκτελούνται μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα. Πέραν αυτών δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση και λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Παράλληλα, ο μεγαλύτερος αριθμός των κλιματιστικών συσκευών (air condition) είναι κατά γενική ομολογία σε αχρησία λόγω τεχνικών βλαβών που δεν έχουν επισκευαστεί ελλείψει τεχνικού προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Ένας ελάχιστος αριθμός επισκευών έχει γίνει κατόπιν οικονομικής συνδρομής των ίδιων των εργαζομένων, ενώ οι αίθουσες όπου απαιτείται συνεχής θέρμανση θερμαίνονται από ηλεκτρικές συσκευές που μεταφέρουν οι εργαζόμενοι από τα σπίτια τους. 

Σημειώνεται ότι σε αίθουσα υποδοχής εκτάκτων περιστατικών και εξετάσεων ασθενών του Κέντρου Υγείας Αγίου Αθανασίου δεν υφίσταται καν θέρμανση.

Ακόμα, πιο ντροπιαστική είναι η κατάσταση στα υπόγεια τόσο του Κέντρου Υγείας Αγίου Αθανασίου, όσο και της Λευκίμμης, τα οποία πλημμυρίζουν διαρκώς. Η όλη τριτοκοσμική εικόνα των Κέντρων Υγείας απαθανατίζεται στις φωτογραφίες των χώρων τουλάχιστον που επισκέφτηκε ο κ. Αυλωνίτης.



Συμπερασματικά, ο κ. Αυλωνίτης τονίζει πως τα τρία Κέντρα Υγείας εμφανίζουν μέσα από την πολλαπλότητα των ελλείψεων τους, συνθήκες που δεν ευνοούν την αποτελεσματική λειτουργία τους ως κέντρων υγείας και ως εμβολιαστικών κέντρων και υποδοχή μεγάλου όγκου πολιτών προς τούτο.



Παράλληλα, επεσήμανε πως η μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που παρατηρείται στα τρία Κέντρα Υγείας πιθανότατα να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τόσο την εμβολιαστική περίοδο, όσο και την καθημερινότητα του υγειονομικού προσωπικού. «Τα Κέντρα Υγείας είναι εγκαταλειμμένα στη μοίρα τους και η λειτουργία τους κατά κύριο λόγο επαφίεται στο φιλότιμο και την αυτοθυσία του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού τους. Οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ είναι διαχρονικές και για πολλά χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εξήγησε πως η πλήρης απαξίωση των Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας με ευθύνες όλων όσων ασχολούμαστε με τα κοινά τις τελευταίες δεκαετίες συνιστά τη μεγαλύτερη ντροπή για την Κέρκυρα του Πολιτισμού, για το νησί-ναυαρχίδα του ελληνικού Τουρισμού.

Κλείνοντας την επίσκεψή του στους χώρους των τριών Κέντρων Υγείας ανέφερε πως θεωρεί υποχρέωσή του να μην μείνει στα λόγια, αλλά να καταγγείλει τις εικόνες που προσέλαβε και να ζητήσει με κάθε θεσμικό μέσο από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να προχωρήσουν άμεσα στην εκτέλεση επισκευαστικών εργασιών και να μη λησμονήσουν κατά την επόμενη προκήρυξη θέσεων μόνιμου και έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, τα τρία αυτά κέντρα όπως και το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Για το λόγο αυτό ζήτησε από τους τρείς συντονιστές των Κέντρων Υγείας και θα λάβει την καταγραφή όλων των ελλείψεων που παρουσιάζονται σε αυτά, προκειμένου μετά τις εορτές των Χριστουγέννων να επισκεφτεί τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα».

Το Γραφείο Τύπου υπογραμμίζει πως οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες αντιστοιχούν σε κάθε Κέντρο Υγείας, το οποίο αναφέρεται ακολούθως.