Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Εμείς, είμαστε υπέρ των επενδύσεων»*

Μπούκας Χρυσόστομος
19 Nov 2020 / 09:20

*Παραπέμπει στον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο: «Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί!» (άρθρο του δημοτικού συμβούλου, Χρυσόστομου Μπούκα, για το πρώην Club Med)

Μια φράση που ακούγεται συχνά από συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους. Ιδιαίτερα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων, της συναλλαγής παραχώρησης 70 στρεμμάτων γης, σε ξενοδοχειακή εταιρεία, στην περιοχή της Δασιάς στο Club Med αντί τιμήματος 2,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, σε δόσεις και σε βάθος τετραετίας.

Κάθε επενδυτικός όμιλος, ιδιαίτερα όταν επενδύει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το επενδύει για να προσποριστεί, όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη με προγραμματισμό μονοπωλίου, σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

Αυτό είναι αξίωμα αδιαμφισβήτητο της οικονομίας του καπιταλισμού. Αυτό πραγματοποιεί και η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή εταιρεία στο Club Med που έλαβε την έγκριση υπερδόμησης (από 4.000 σε 38.000 περίπου τ.μ.) σε έκταση 250 στρεμμάτων, ξενοδοχειακής μονάδας Lyxary All Inclussive, με την υποχρέωση εισφοράς σε γη 70 στρεμμάτων στο Δήμο.

Η εταιρεία επενδύει στην Κέρκυρα για να εκμεταλλευτεί μια τεράστια υπεραξία που διαθέτει ο τόπος μας:

1ον. Φυσικό περιβάλλον απείρου κάλλους,

2ον. Δομημένο περιβάλλον, με την πόλη της Κέρκυρας ενταγμένη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO,

3ον. Αξιολογότατη πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά που έρχεται από βάθος αιώνων, συντηρείται και αναπτύσσεται,

4ον. Χωριά και οικισμοί με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ανάμεσα στο καταπράσινο της ηπειρωτικής γης και το γαλάζιο των όμορφων παραλιών της,  

5ον. Μία συστοιχία ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων που αγκαλιάζουν την πόλη ΚΕΡΚΥΡΑ - UNESCO: Μοναστήρι Βλαχέρνας - Ποντικονήσι, Παλαιόπολη, Παλαιό Φρούριο, Βίδο, Λαζαρέτο, Νέο Φρούριο, Αρχαιολογικό και Βυζαντινό μουσείο, 

6ον. Διεθνές αεροδρόμιο,

7ον. Διεθνές λιμάνι, ενταγμένο στα προγράμματα παγκόσμιας κρουαζιέρας,

8ον. Ιδιαίτερη φιλοξενία από τους κατοίκους της με προσφορά το χαμόγελο, την καλή διάθεση, την ιδιαίτερη κουζίνα, και τον υψηλό επαγγελματισμό.

Και άλλα. Και άλλα πολλά, μικρά και μεγάλα που δίνουν τεράστια προστιθέμενη αξία στον τόπο.

Αυτό λοιπόν τον απίστευτο και πρωτοφανή πλούτο, εκμεταλλεύεται κάθε επένδυση.
Δεν μας αγάπησαν ξαφνικά. Διαφορετικά, αν εκφραζόταν με συναισθήματα, θα έκαναν ανάλογες επενδύσεις στην Κομοτηνή, στη Λειβαδιά, στο Αγρίνιο, στην Κοζάνη, στη Λαμία.

Εκείνο που θίγει περισσότερο την απλή κοινή λογική, είναι ότι οι άρχοντες αυτού του τόπου δεν αντιλαμβάνονται, ή δεν είναι ικανοί να αντιληφθούν την δύναμη του τόπου που διοικούν.

Συμπεριφέρονται ως ικέτες και πολλές φορές ως επαίτες του επενδυτή. Κάθε επενδυτής, επενδύει κεφάλαια και μέσα από όσα ορίζουν οι Νόμοι του κράτους, αντλεί τα επιχειρησιακά του κέρδη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελέγχει τη νομιμότητα των επιχειρήσεων και δεν χαρίζει εθελόδουλα ούτε σπιθαμή του τόπου.

Δυστυχώς όμως, έχουμε απεμπολήσει από μακρού το συμφέρον του Κερκυραϊκού Λαού, και την λαμπρή κατά περιόδους ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χωρίς αγώνες, με μεγάλη έλλειψη αυτοπεποίθησης, με χαμένη ταυτότητα, έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε οικονομικές, πολιτικές και κομματικές συναλλαγές.

Ας δούμε όλοι μαζί τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφικής πορείας μας, μέσα στο πλαίσιο του Δήμου μας:

1ον. Χάνεται από την κυριαρχία των δημοτών ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Δασιάς (όποιος ψελλίσει το αντίθετο, έχει μαύρα μεσάνυχτα και καλό είναι να μην ασχολείται με τα κοινά, γιατί δεν μπορεί να δει σε βάθος χρόνου και για αυτό δεν είναι ικανός να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών),

2ον. Παρατημένα τα δύο φρούρια στο φθοροποιό χρόνο,

3ον. Ένα διεθνές αεροδρόμιο που πέρασε σε χέρια ξένων, με προγραμματισμούς ξεκομμένους από το σχεδιασμό και τα συμφέροντα της πόλης. Ξεκομμένο ακόμα και από τον Εθνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό,

4ον. Ένα διεθνές λιμάνι το οποίο οσονούπω ιδιωτικοποιείται με αντίστοιχα προβλήματα του αεροδρομίου,

5ον. Το Βίδο που έχει μισο-ιδιωτικοποιηθεί (ευτυχώς πρόλαβαν να σώσουν ό,τι μπόρεσαν αγωνιστές συμπολίτες μας),

Ό,τι δηλαδή ήταν ασπίδα και περιφρούρηση ταυτότητας, κυριαρχίας, περιουσίας, αλλά και συμφερόντων της πόλης και των κατοίκων της, έχει απολεσθεί. Από την κυριαρχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει μετατραπεί σε μέγγενη που στραγγαλίζει με γοργό ρυθμό τα συμφέροντα των κατοίκων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, περνώντας σταδιακά σε ιδιωτικά συμφέροντα που υλοποιούν τους δικούς τους σχεδιασμούς, απόδοσης όλο και μεγαλύτερου κέρδους.

Για αυτό λέμε ότι από αφέντες του τόπου μας, καταντήσαμε να εκλιπαρούμε θέσεις γκαρσονιού και καθαρίστριας με απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις από το μεγάλο κεφάλαιο, που μεγιστοποιεί τον πλούτο του από την υπεραξία του τόπου μας.

Δεν αξίζουμε αυτή την τύχη! Δεν αξίζουμε αυτή τη Διοίκηση!