Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κωστής Παυλίδης - Νυν υπέρ πάντων... ΑΠΩΝ!

Κωστής Παυλίδης
20 Οκτωβρίου 2020 / 17:23

Κανείς στα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η αρχή του 21ου θα επιφύλασσε μια τέτοια τραγική περίοδο, σ όλες τις πλευρές του πλανητικού κύβου. Η υγεία των λαών έχει

πληγωθεί βάναυσα από πολλές επιδημικές ασθένειες με τελευταία την περιπέτεια με τον κορονοϊό που έχει σαρώσει ενστικτώδεις εκφράσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Η διατροφική αλυσίδα αποδεδειγμένα μεταφέρει ασθένειες που ίσως αποδειχθεί ότι η σημερινή κατάσταση  θα είναι ελάχιστη μπροστά στην παρατεταμένη κακουχία των ανθρώπων, που προκαλεί η επιτηδευμένη και προγραμματισμένη διατροφή στον κόσμο. Η ολοφάνερη κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε εσκεμμένες εγκληματικές πολιτικές κατά της φύσης, ενοχοποιεί τα τεράστια οικονομικά τραστ που δεν λογαριάζουν τίποτα και κανέναν μπροστά στην παγκόσμια επικράτηση τους.

Τα έθνη- κράτη εμφανίζουν σοβαρή υποχώρηση και ο υπερεθνικός χαρακτήρας του καπιταλισμού προχωρά αδίστακτα στην κατάργηση της ελεύθερης θέλησης και επιλογής. Η απομόνωση της ανθρώπινης δραστηριότητας επιλέγεται ενάντια στην αναγκαία αλληλεγγύη. Οι οικονομίες "φούσκες" των ανεπτυγμένων κρατών αναστατώνουν την παγκόσμια οικονομική τάξη  των πραγμάτων και ετοιμάζουν σεισάχθεια ΜΟΝΟ για τα δικά τους χρέη. Η αποτύπωση γενικά της πραγματικότητας παράγει απαισιοδοξία κι ένα μέλλον αόρατο. Η παιδεία κατασφαγιάζεται υπέρ μίας εκπαιδευτικής εξειδίκευσης. Αντί να θεμελιώνεται ο νέος άνθρωπος στην πλατιά, σφαιρική και βαθειά γνώση, χάνει τα χρόνια του σε μια κατεύθυνση  μερικής γνώσης, ανίκανη να θέτει ζητήματα.

Στην Ευρώπη όλα αυτά εμφανίζουν βαθύτερα τα σημάδια κόπωσης και οι λαοί "σταβλίζονται" σε ελάχιστες πλέον "στάνες". Σ' αρέσει πια δε σ' αρέσει, ο "σταβλισμός" σου είναι ένας και υποχρεωτικός. Κορυφαίο και βασικό σύνθημα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας υπήρξε το " ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο". Πίστη του συνόλου του ελληνικού λαού, που εκφράστηκε με την απόφαση του το '81 να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη αποτέλεσε σπουδαία πυξίδα των επιλογών της πρώτης εκείνης σοσιαλιστικής περιόδου, η οποία πραγματικά θέτει τον μη προνομιούχο Έλληνα στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Παράλληλα όμως ο Έλληνας πείθεται ότι χωρίς ΕΟΚ και ΝΑΤΟ ο ευρωπαϊκός του χαρακτήρας αδυνατίζει και πρέπει και αυτός να "σταβλιστεί "στο ίδιο "μαντρί" με τους άλλους και μεγάλους Ευρωπαίους. Επείσθησαν επίσης ότι τα μεγάλα εθνικά προβλήματα θα εγγυώνται με την συμμετοχή μας σ' αυτούς τους οικονομικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς.
Η Κύπρος είναι ακόμα διχοτομημένη, η Τουρκία είναι τώρα πιο επιθετική, με την Αλβανία ούτε την άρση της εμπολέμου κατάστασης δεν έχουμε συμφωνήσει. Τα χρόνια συνοριακά μας  προβλήματα παραμένουν και ίσως τώρα πιο οξυμένα. Αλήθεια ποιος πιστεύει σοβαρά ότι η σημερινή ευρωπαϊκή ένωση εγγυάται ασφαλή ειρηνική συνέχεια στην περιοχή μας. Πάνω απ' όλα τα συμφέροντα. Η Τουρκία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης απολαμβάνει μεγαλύτερα αγαθά απ' τις σχέσεις της με τα Ευρωπαϊκά κράτη και ιδιαίτερα με αυτά της Γερμανικής "συμμαχίας".

Η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται πια απ' την πλήρη αποβιομηχάνιση και απαγροτοποίηση της πατρίδας μας, μέσω επιδοτήσεων μάλιστα και πολλών προγραμμάτων. Ο εθνικός πλούτος καταπατήθηκε βάναυσα. Ξηρά και θάλασσα. Ο τουρισμός θεωρείται βασική πηγή πλούτου των Ελλήνων. Τι ακριβώς ελέγχει ο Έλληνας; Το κλείσιμο των πελατών; Την μεταφορά τους; Την διατροφή τους; Την κρουαζιέρα;  Όλα στα χέρια ξένων μεγάλων εταιριών, καθιστώντας τον τουρισμό μας αιχμάλωτο αλλότριων συμφερόντων. Τι είναι ακριβώς αυτό που εγγυάται την σίγουρη, ασφαλή και ειρηνική μας πορεία; Σήμερα μάλιστα η εικόνα της ελληνικής οικονομίας απώλεσε ταυτότητα και διεύθυνση. Όλα βαίνουν ανώμαλα.

Επανέρχομαι στην πρώτη περίοδο ΠΑΣΟΚ,1981-1985. Στην καλύτερη και παραγωγικότερη περίοδο των Ελλήνων. Πέθανε όμως νωρίς. Η 3η του Σεπτέμβρη δεν μελετήθηκε καλά. Ανάσταση εκείνης της περιόδου προσδοκούμε. Τα λάθη και οι εσκεμμένες πολιτικές των επιτηδείων δολοφόνησαν την γνησιότερη πολιτική περίοδο. Κάθε ανάσταση προϋποθέτει θάνατο. Αυτή φαίνεται είναι η διαλεκτική της ζωής. Όλος αυτός ο κόσμος που γνώρισε το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Η ανυπαρξία της σημερινής κεντροαριστεράς αποδεικνύει το έλλειμμα θέλησης και οράματος. Είναι δύσκολη περίοδος και στην Ελλάδα και στον κόσμο. Πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας. Τίποτα δεν μας "ασφαλίζει" πια. ΜΟΝΟ η θέληση μας και η αποφασιστικότητα μας. Η πορεία που πήραμε είναι καταστροφική. Χρειάζεται ανασυγκρότηση και αλλαγή πλεύσης.
Οι Έλληνες είναι καλοί ναυτικοί. Το ταξίδι στην φουρτουνιασμένη θάλασσα πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει χρόνος.  Όχι άλλες απουσίες.