Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΧΥΤΑ Τεμπλονίου: Περισσότερα τοξικά στραγγίδια στη λίμνη με τις βροχές (video)

ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
17 Οκτωβρίου 2020 / 11:56
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέο οπτικοακουστικό υλικό δημοσίευσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τεμπλονίου, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Οκτώβρη.

Όπως διακρίνεται στο βίντεο, τα νερά που παρασύρουν τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ, καταλήγουν στη λίμνη Μπρετάνου και κατ' επεκταση στον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι κάτοικοι του Τεμπλονιού δεν έχουν σταματήσει να αναδεικνύουν το πρόβλημα, έχοντας μάλιστα πάρει και την πρωτοβουλία να κάνουν χημικές αναλύσεις στα νερά, που έχουν αποδείξει την ύπαρξη τοξικών βαρεών μετάλλων.

Ο ΧΥΤΑ, αν και κορεσμένος και "σφραγισμένος", εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης χιλιάδων τόνων δεματοποιημένων σκουπιδιών, τα οποία δεν έχουν απομακρυνθεί, ούτε μετά την απόφαση για μεταφορά σκουπιδιών στην Κοζάνη (όπως και τα δέματα του ΧΥΤΥ Λευκίμμης).

Εξάλλου, ο ίδιος χώρος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την εναπόθεση απορριμμάτων, ως σταθμός μεταφόρτωσης για τα "φρέσκα" σκουπίδια που πρόκειται να μεταφερθούν.  

Ακόμα και μετά τη λειτουργία βιολογικού, μόνον ένα μέρος των τοξικών στραγγιδίων οδηγείται εκεί, ενώ τα περισσότερα παρασύρονται από τις βροχές και φθάνουν στις παρακείμενες λίμνες. 

Στο βίντεο ακούγεται η πρόεδρος του Συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.