Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προτάσεις του Παρατηρητηρίου Υγείας για την πανδημία στην Κέρκυρα

Πανδημία
09 Οκτωβρίου 2020 / 09:29

Πλέγμα προτάσεων από το Παρατηρητήριο, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρό τείχος προστασίας διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, εφόσον υιοθετηθούν και τηρηθούν

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ).  Προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κέρκυρα έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας.

Αναλυτικά η εισήγηση του Χρυσόστομου Μπούκα, μετά τη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του Παρατηρητηρίου, έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ
(Εισήγηση Χρυσόστομου Μπούκα)


• Καταγραφή κρουσμάτων στο Νομό.
(Υπεύθυνος: Καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Αλαμάνος. Συμμετοχή: κ.κ. Τριανταφυλλούδης, Μαρκάτης).

Επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και ασφαλώς, όποτε κριθεί αναγκαίο από επιδημιολογικής απόψεως για ενημέρωση, ένδειξη ιχνηλάτησης κρουσμάτων και εντατικοποίηση μέτρων προφύλαξης.

• Αυστηρή υγειονομική επιτήρηση κλειστών δομών.
(Γηροκομείο, Ορφανοτροφείο, Καθολικό, Πλατυτέρα, Ιδιωτικές Κλινικές φροντίδας ηλικιωμένων, Φυλακές).

Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο, περιοδικός έλεγχος PCR όλων των εργαζόμενων στις δομές. Άμεση αναφορά συμπτωμάτων ιώσεως στον ιατρό εργασίας. Τήρηση βιβλιαρίου υγείας και ελέγχου των εργαζόμενων. Συνεχής εκπαίδευση και επιτήρηση των μέτρων προστασίας.

• Υγειονομική επιτήρηση ανοιχτών-κλειστών δομών υγείας
(Βοήθεια στο σπίτι, πρόγραμμα κοινωνικοποίησης ψυχιατρικών ασθενών).

Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο, περιοδικός έλεγχος PCR όλων των εργαζόμενων στις δομές. Αναφορά συμπτωμάτων ιώσεως από εργαζόμενους και ασθενείς.
Συνεχής εκπαίδευση και επιτήρηση των μέτρων προστασίας.

• Πληροφόρηση για την πανδημία COVID 19 στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια σε συνεργασία με μαθητές, καθηγητές, δασκάλους και σύλλογο γονέων-κηδεμόνων. Έμφαση στα μέτρα προστασίας με την συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου.

• Υγειονομική επιτήρηση των εργαζομένων στους βρεφο-νηπιακούς σταθμούς.

• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινότητας Ρομά, λόγω μεγαλύτερου συγχρωτισμού στον τόπο κατοικίας και στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

• Σύσταση αποφυγής συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Υποχρεωτική μάσκα προσώπου στους επιβάτες και οδηγούς.

• Προμήθεια rapid-test SARS-CoV-2 με δείγμα ρινικό ή ρινοφαρυγγικό επίχρισμα  (αποτελέσματα σε 10-15 λεπτά). Σκοπός της μεθόδου, η ανίχνευση εστιών υπερμετάδοσης και η αδρή επιδημιολογική μελέτη της διασποράς του κορωνοιού στην κοινότητα.

Να διερευνηθεί και εξεταστεί η περίπτωση ολιγόμηνων συμβάσεων με νοσηλευτές που θα εκπαιδευτούν ταχύρυθμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των rapid-test, στο Νοσοκομείο.

Θετικά αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται. Εφόσον το rapid-test βρεθεί θετικό, οι εξεταζόμενοι, αποστέλλονται για έλεγχο PCR του SARS-COV-2.

• Εθελοντική εξέταση με rapid-test μαθητών, καθηγητών και πολιτών.

• Τοπική διαφημιστική καμπάνια με ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του τόπου (φυσικό, πολιτιστικό, πνευματικό, αρχιτεκτονικό και ανθρωπογενές στοιχείο, σε αντιπαράθεση με την απειλή της πανδημίας).
(* Αποδοχή της πρότασης της κ. Δημάρχου για συνεννόηση και αποδοχή του Τμήματος Ήχου και εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου).

• Πολιτική θέση:

Για να αποφύγουμε τον συνωστισμό εξέτασης στο Νοσοκομείο, που υπό συνθήκες πίεσης, ίσως συντρέξουν τα ενδεχόμενα:
• διασποράς νόσου στο υγειονομικό προσωπικό,
• το ίδιο το Νοσοκομείο να μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης της νόσου,

1. Κυρίαρχο ρόλο πρέπει να έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας και Αστικό Κέντρο Υγείας) με προαπαιτούμενα:
• πρόσληψη προσωπικού,
• απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας,
• εκπαίδευση λήψης δειγμάτων και ασφαλώς,
• ειδικό χώρο εξέτασης ασθενών ή ύποπτων κρουσμάτων κορωνοιού.

2. Πιστοποίηση και δημοσιοποίηση ιδιωτικών εργαστηρίων, εξέτασης PCR του SARS-COV-2 με υποχρέωση αποστολής των στοιχείων στον ΕΟΔΥ.

3. Συνταγογράφηση με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ της εξέτασης PCR του SARS-COV-2, από τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας και τους ιδιώτες ιατρούς, με μηδενική συμμετοχή του πολίτη (πλήρης αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ).

Εφόσον τηρηθούν τα παραπάνω αναφερόμενα, ή τα περισσότερα από αυτά, η εκτίμηση είναι ότι η Κερκυραϊκή κοινωνία αφενός μεν θα ενημερώνεται σοβαρά και έγκυρα, αφετέρου θα υπάρξει ισχυρό τείχος προστασίας διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.