Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε καθεστώς έκτακτων μέτρων ο Νομός Ιωαννίνων

Ιωάννινα
08 Οκτωβρίου 2020 / 09:51

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους - Κλειστά τα καταστήματα (ακόμα και μίνι μάρκετ & περίπτερα) μετά τα μεσάνυχτα - Αναστολή εκδηλώσεων - Ειδικά μέτρα στις λαϊκές αγορές - Μέχρι 4 άτομα στο ίδιο τραπέζι

ΙΩΑΝΝΙΝΑ.  Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξειδικεύει τα περιοριστικά μέτρα στο Νομό Ιωαννίνων.

Τα μέτρα είναι σε ισχύ έως και 12 του μήνα με δυνατότητα παράτασης.

Η καθολική χρήση μάσκας, η αναστολή όλων των εκδηλώσεων, οι περιορισμοί στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο περιορισμός ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις αποτελούν τις βασικότερες αλλαγές στην καθημερινότητα των κατοίκων ολόκληρου του Νομού.

Αναλυτικά τα μέτρα όπως τα εξειδικεύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση και είναι ήδη σε ισχύ:

- Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων/ΚΑΔ 56.10, υπηρεσιών γευμάτων που παρέχονται από κινητές καντίνες, που λειτουργούν υπαίθρια (ή εξυπηρετούν υπαίθριες εκδηλώσεις)/ΚΑΔ 56.10.19.01, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21, συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Οι  δραστηριότητες του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπονται εντός των ορίωντων περιοχών του άρθρου 1 και κατά το εκεί προσδιοριζόμενο χρονικό διάστημα μόνο κατά το σκέλος που αφορά σε διανομή προϊόντων (delivery), τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) τηρουμένης της απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου

μεταξύ των πελατών, καθώς και drive-through και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το  σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της παρούσας. Η παρούσα καταλαμβάνει και τις όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων της παρ. 1 είναι τέσσερα (4) άτομα, εξαιρουμένης της περίπτωσης συγγενών πρώτου βαθμού, οπότε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα αυξάνεται στα έξι (6) άτομα.
– Αναστέλλεται η λειτουργία των υπαίθριων αγορών.

-Επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α΄ 171), ως ακολούθως:

α) Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).

β) Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.

γ) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται εντός των πρατηρίων υγρών καυσίμων), κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, αναστέλλεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η αναστολή του προηγούμενου εδαφίου δεν καταλαμβάνει τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους αυτόματους πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.

- Τίθεται ανώτατο όριο εννέα (9) συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση ή συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου  11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020 (Α΄ 131). Ειδικώς σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, καθώς και τις συνδεόμενες με τις τελετές αυτές δεξιώσεις ή άλλες εκδηλώσεις τίθεται ανώτατο όριο είκοσι (20) συμμετεχόντων

Αναστέλλεται η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε εκδηλώσεων διασκέδασης συνεπάγονται την παρουσία κοινού.

- Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.