Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Αυλωνίτη προς Χαρδαλιά: Εντοπίστηκαν ευθύνες για τις φωτιές του καλοκαιριού;

Αλέκος Αυλωνίτης
01 Οκτωβρίου 2020 / 19:42

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο Βουλευτή). Επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ζητώντας συμπληρωματικά στοιχεία

σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση που είχε υποβάλλει για την διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών του καλοκαιριού στις περιοχές Κασσιόπη (Ερημίτης), στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στην Κέρκυρα αλλά και σε ΧΑΔΑ Παξών και ΧΥΤΑ της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.

Κύριο ερώτημα του κ.Αυλωνίτη είναι το εξής: εντοπίσθηκαν ανθρώπινες ευθύνες ;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής :
«Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,
 
Κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, στις 21/9/2020, επίκαιρης ερώτησης που είχα υποβάλλει για την διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών του καλοκαιριού, ζητούσα τα πορίσματα των υπηρεσιακών ελέγχων που ακολούθησαν μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στις περιοχές Κασσιόπη (Ερημίτης), στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στην Κέρκυρα αλλά και μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε ΧΑΔΑ των Παξών και ΧΥΤΑ της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου άφησε αναπάντητα κάποια εύλογα ερωτήματα τα οποία γεννούνται στις τοπικές κοινωνίες. Όπως ανέφερα κατά την συζήτηση δεν ζητάω τα πορίσματα της προανακριτικής διαδικασίας αλλά τα πορίσματα των υπηρεσιακών ελέγχων και κυρίως ζητάω να απαντηθεί το μόνο βασικό ερώτημα: εντοπίσθηκαν ανθρώπινες ευθύνες ;
 
Σας παρακαλώ λοιπόν με την παρούσα επιστολή, να μου απαντήσετε με βάση τα πορίσματα των υπηρεσιών στις οποίες προΐσταστε, ποιοι είναι οι εκτιμώμενοι λόγοι και αιτίες των παραπάνω πυρκαγιών. Επί πλέον θέλω να σας υπενθυμίσω ότι σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση συναδέλφου βουλευτή του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου σας περί του προσδιορισμού της έδρας του Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, απαντήσατε ότι έχει εκδοθεί η αντίστοιχη διυπουργική Απόφαση και η έδρα του ΠΕΚΕΠΠ Ιονίων Νήσων θα είναι στην Λευκάδα. Γνωρίζετε την θέση των θεσμικών παραγόντων της Κέρκυρας αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Οι πάντες συνηγορούν πλην της διοίκησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Περιφερειάρχου ότι επιχειρησιακοί λόγοι επιβάλλουν η έδρα του ως άνω Κέντρου να είναι η Κέρκυρα. Για αυτό κρίνω σκόπιμο να σας παραθέσω και εγώ τις απόψεις μου:
 
Η σύσταση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες του Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕ.ΚΕ.Π.Π.) Ιονίων Νήσων ορίζονται στα άρθρα 17 και 18 του προσφάτως ψηφισθέντος Ν.4662/20. Οι επιτελικοί φορείς που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) είναι η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ) Ιονίων Νήσων και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Ιονίων Νήσων.

Αυτές εποπτεύουν και καθοδηγούν τις κατά τόπους αντίστοιχες υφιστάμενες Υπηρεσίες τους. Επίσης, σε επίπεδο Π.Ι.Ν., υφίσταται η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Ι.Ν. με τον αρμόδιο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη να βρίσκεται στην Κέρκυρα, όπου είναι και η έδρα της. Η υπηρεσία αυτή έχει την εποπτεία της Λειτουργίας των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων. Τέλος το αντίστοιχο Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΠΕ.Κ.Ε.) Ιονίων Νήσων της Πυροσβεστικής που υπάγεται στην ΠΕ.ΠΥ.Δ Ιονίων Νήσων εδρεύει και αυτό στην Κέρκυρα.

Στο άρθρο 17 του Ν. 4662/20 που περιγράφεται το αντικείμενο των ΠΕ.ΚΕ.Π.Π. διαπιστώνεται πως αυτό δε μπορεί να εδρεύει οπουδήποτε αλλού πλην της έδρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Π.Ι.Ν.) δηλαδή στη Κέρκυρα. Αυτό καθίσταται πιο εναργές και από το περιεχόμενο του άρθρο 19 παρ. 9 του παραπάνω νόμου, στο οποίο προβλέπεται η στελέχωσή του με πρόσωπα- συνδέσμους των εμπλεκομένων ως άνω φορέων (Π.Υ. – ΕΛ.ΑΣ.) σε επίπεδο περιφέρειας, οι οποίοι, όπως προαναφέρθηκε, έχουν τις διοικήσεις τους στην Κέρκυρα.

Τούτο επίσης επιβεβαιώνεται και από την παρ. 1 του ιδίου άρθρου όπου ορίζεται ως υπεύθυνος ο εκάστοτε Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας , ο οποίος, λογικό και υπηρεσιακά σωστό, δεν μπορεί να βρίσκεται σε άλλη Περιφερειακή ενότητα πλην αυτής που εδρεύει η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Ι.Ν, την οποία αυτός διοικεί. Επί πλέον δέον να τονισθεί ότι σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη τα ΠΕ.ΚΕ.Π.Π. συστήνονται για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στο σύνολο της χωρικής αρμοδιότητας της κάθε περιφέρειας και πρέπει να υπάρχει αμεσότητα επικοινωνίας ακόμα και με τη φυσική παρουσία των οργάνων των αρμοδίων για τη διαχείρισή τους φορέων (Π.Υ. – ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.).

Ως εκ τούτου η εγκατάστασή του επιβάλλεται για επιχειρησιακούς λόγους να μην γίνει οπουδήποτε αλλού εκτός από την Κέρκυρα, όπου εδρεύουν οι αντίστοιχες δομές των ως άνω αρμοδίων φορέων. Επίσης το απολύτως λογικό και το επιχειρησιακά αναγκαίο είναι τα παραπάνω επιτελικά κέντρα των εμπλεκομένων στη Πολιτική Προστασία της Π.Ι.Ν. να έχουν την ίδια έδρα με το υπό σύσταση Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ι.Ν. και τούτο διότι πρέπει να έχουν μεταξύ τους άμεση ανατροφοδότηση σχεδιασμών, πληροφοριών και εντολών και με τη φυσική παρουσία στελεχών. Αυτό επιτάσσει το επιχειρησιακό συμφέρον και η αποτελεσματικότητα του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.
 
Κατόπιν τούτων θα ήθελα να μου απαντήσετε κ. Υπουργέ: Με ποια κριτήρια λάβατε την απόφαση για τον ορισμό της έδρας του ΠΕ ΚΕ ΠΠ Ιονίων Νήσων; Γιατί δεν λάβατε υπόψη σας την ομόφωνη θέση των φορέων της Κέρκυρας, αλλά και σχεδόν του συνόλου των αυτοδιοικητικών παρατάξεων πρώτου και δεύτερου βαθμού όπως επίσης και του συναδέλφου Βουλευτή της ΝΔ κ. Στ. Γκίκα, οι οποίοι είναι αντίθετοι με την απόφασή σας αυτή, για επιχειρησιακούς και λειτουργικούς λόγους; Ρωτήσατε και αν ναι λάβατε υπόψη σας την θέση της ΠΕ.ΠΥ.Δ Ιονίων Νήσων  που θεωρώ ότι είναι αρνητική στην απόφασή σας;
 
Τέλος είμαι υποχρεωμένος να σας μεταφέρω τους  φόβους και τον προβληματισμό της κοινωνίας της Κέρκυρας, ότι  η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει την συνέχεια άλλων παρόμοιων αποφάσεων μεταφοράς υπηρεσιών   που συνειρμικά οδηγούν  στη μελλοντική μεταφορά  των περιφερειακών διοικήσεων της πυροσβεστικής  και της Αστυνομίας  από την Κέρκυρα.