Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εργατικές Κατοικίες Αγίου Ιωάννη: Μέχρι να ολοκληρωθούν, θα ...πέσουν!

Εργατικές Κατοικίες
29 Σεπτεμβρίου 2020 / 10:56
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερειπιώνας έχουν καταντήσει οι ημιτελείς Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Ιωάννη, μετά από πολλά χρόνια που παρέμειναν ακατοίκητες.

Έτσι, ακόμα και μετά τη σύνδεση του αποχετευτικού συστήματος που μετά από πολλά χρόνια στην Πολιτεία προσπαθεί ακόμα να ολοκληρώσει, οι φθορές είναι τέτοιες και τόσες που μόνον με ριζική ανακαίνιση τα σπίτια θα γίνουν ξανά κατοικήσιμα.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που ανήρτησε η Ανδριάνα Κοσκινά του Συλλόγου Δικαιούχων, οι περισσότερες εγκαταστάσεις των κατοικιών είναι κατεστραμμένες, ενώ υπάρχουν εμφανή σημεία υγρασίας στους τοίχους.    














Πολύ πρόσφατα οι δικαιούχοι είχαν δημοσιοποιήσει κι άλλες φωτογραφίες, ενώ παράλληλα ανακοίνωσαν:  

«Παρά τη συμπάθεια και τις υποσχέσεις της Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο, 176 εργατικές οικογένειες, συνεχίζουν 11 χρόνια τώρα να εμπαίζονται από όλους τους αρμόδιους. Βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν μεγάλη ευθύνη για τις καθυστερήσεις κωφεύουν στις εκκλήσεις μας.

Η ομόφωνη απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο έλεγε: «να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος τώρα το καλοκαίρι, που είναι ιδανικό για τέτοιες εργασίες, να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου, ώστε να λυθεί το αποχετευτικό».

Όχι μόνο δεν γίνονται έργα, αλλά μόλις φύγουν οι κάμερες, μένουν κάνα-δυο εργάτες και οι εργασίες πηγαίνουν σημειωτόν. Είναι δε τέτοια η εγκατάλειψη, που τα σπίτια από την πολύχρονη κλεισούρα, έχουν γεμίσει υγρασία, ενώ 176 οικογένειες έχουμε άμεση ανάγκη να τα κατοικήσουμε.



Εργάτες και μηχανήματα δεν βλέπουμε, είδαμε όμως  πρόβατα να βόσκουν και ρωγμές ν’ ανοίγουν στα σπίτια μας, στην πρόσφατη επίσκεψή μας, όπως  φαίνεται στις φωτογραφίες που επισυνάπτουμε.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ακούσει από όλους τους αρμόδιους πάμπολλες υποσχέσεις που όμως έχουν παραμείνει απλά υποσχέσεις. Ενώ οι ευθύνες για μη ολοκλήρωση του έργου γίνονται μπαλάκι μεταξύ Περιφέρειας Ι.Ν., Δήμου, ΔΕΥΑΚ και ΟΑΕΔ.

Αν και έχει πραγματοποιηθεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο  και η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης, που δεσμεύει ΟΑΕΔ, Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, ΔΕΥΑΚ και εργολήπτρια εταιρεία για την παράδοση του έργου στους δικαιούχους εντός 6 μηνών, ωστόσο δεν έχουμε δει να ξεκινούν τα έργα που θα έπρεπε.

Αντίθετα τις εργατικές κατοικίες τις χρησιμοποιούν ως σκηνικό για φωτογράφιση οι πολιτευτές των κυβερνητικών κομμάτων προεκλογικά για να τις αφήσουν στο έλεος της κλεισούρας και της εγκατάλειψης αμέσως μετά.  Τους πήραμε χαμπάρι, δεν θέλουμε άλλα λόγια, ούτε εγκαίνια να καμαρώνουν βουλευτές και τοπικοί άρχοντες, να μπουν πέντε-δέκα οικογένειες στα σπίτια κι οι υπόλοιποι να μείνουμε στο δρόμο.

Αντιμετωπίζουμε δραματική κατάσταση οι εποχιακοί εργαζόμενοι, που άλλοι είναι σε αναστολή με πενιχρό εισόδημα κι άλλοι εντελώς ακάλυπτοι και απειλούνται με εξώσεις γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα νοίκια τους».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.