Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υψηλοί συμβολισμοί & εθνική πολιτική

Γιάννης Κοντός
20 Σεπτεμβρίου 2020 / 20:39

Γράφει ο Γιάννης Κοντός

Το Σάββατο 19/09/2020 στο Καστελλόριζο του Δήμου Μεγίστης, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση υψηλού συμβολισμού και τεράστιας εθνικής σημασίας. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας πήρε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε ημερίδα, σχετική με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η επιλογή του τόπου, ασφαλώς, όχι τυχαία. Οι ομιλητές, επίσης.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης αυτής ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας & επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκοπής Παυλόπουλος. Ο τ. ΠτΔ στην ομιλία του (που πρέπει σαφως να υιοθετηθεί ως εθνική γραμμή) τεκμηρίωσε νομικά, με έναν αδιαμφισβήτητο τρόπο, πως καταρρίπτεται πληρως το επιχείρημα της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποιησης των Δωδεκανησων και εν γενεί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ένα επιχείρημα που η Τουρκία το στηρίζει σε μια διάταξη της συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947, με την οποίαν μας παραχωρήθηκαν τα Δωδεκανησα και της οποίας συνθήκης η Τουρκία ΔΕΝ ήταν μέρος. Άρα δεν μπορεί να την επικαλείται.
Εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος ότι το δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίζει αμυντικώς όλα, ανεξαιρέτως, τα Νησιά της στο Αιγαίο, βρίσκει έρεισμα κατευθείαν στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο Διεθνές δίκαιο.

Συγκεκριμένα οι κανόνες της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ) και της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), που θεσπίζουν ρήτρες «Αμοιβαίας Άμυνας» και «Αλληλεγγύης», το εγγυώνται απολύτως, σε συνδυασμό μάλιστα με αντίστοιχες διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου -εν προκειμένω του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ- που ρυθμίζουν με σαφήνεια το δικαίωμα της «νόμιμης άμυνας» Κράτους-Μέλους του ΟΗΕ, σε περίπτωση «επικείμενης απειλής», όπως δηλαδή συμβαίνει με εμάς τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια (και σαφώς πολύ περισσότερα), κατά τα οποία βρισκόμαστε υπό το καθεστώς συνεχούς απειλής από την Τουρκία. 

Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Δημήτρη Βερβεσο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρο της ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας για την πρωτοβουλία αυτή, την επιλογή του τόπου διεξαγωγής και κυρίως την επιλογή των ομιλητών. Ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, που στέλνει ένα ηχηρότατο μήνυμα ξεκάθαρης εθνικής πολιτικής στην Τουρκία και τον κόσμο.

Μακάρι η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση, και για επόμενες τέτοιες πρωτοβουλίες, με παρεμφερή θέματα, που θα τονώσουν το ελληνικό στοιχείο και τα ελληνικά δίκαια και σε άλλες «ευαίσθητες» περιοχές της Πατρίδας μας, όπως στην Λεσβο, στην Ξάνθη, στην Ροδόπη, στον Έβρο κλπ. Και που θα στείλουν στην Ευρώπη και σε σε όλον τον κόσμο το μήνυμα ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα δίκαια μας και την εθνική μας κυριαρχία, έναντι οιουδήποτε.

Γιάννης Κοντός
Δικηγόρος