«ΛΑ.ΣΥ.» & «Τραβέρσο Ανάποδο» καταγγέλουν το ψήφισμα του δ.σ. Βόρειας Κέρκυρας για την Παιδεία

«ΛΑ.ΣΥ.» & «Τραβέρσο Ανάποδο» καταγγέλουν το ψήφισμα του δ.σ. Βόρειας Κέρκυρας για την Παιδεία

Την αντίθεσή τους απέναντι «στην αντιπαραθετική και εμμονική στάση», αλλά και στη «στείρα αντιπολίτευση», εκφράζουν με (ξεχωριστές) ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις Κ. Ρούσσινου και Σ. Τρύφωνα, αντίστοιχα, με αφορμή όλα όσα έγιναν στο δ.σ. του Βορρά για τα θέματα Παιδείας

10
Σεπτεμβρίου / 2020

ΑΧΑΡΑΒΗ.  Την αντίδρασή τους δημοσιοποίησαν τόσο η «Λαϊκή Συσπείρωση» (Κ. Ρούσσινος), όσο και η «Τραβέρσο ανάποδο - Πορεία προς το Βοριά» (Σ. Τρύφωνας), μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας, την περασμένη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, όταν μετά από έξι και πλέον ώρες, κατατέθηκαν τρία ψηφίσματα για την Παιδεία και τελικά υπερψηφίστηκε αυτό που κατέθεσαν οι παρατάξεις των κ.κ. Ασπιώτη και Βάρελη με τη σύμπραξη των πέντε ανεξάρτητων συμβούλων.

Η «ΛΑ.ΣΥ.», η οποία ήταν και η εισηγήτρια παράταξη του θέματος, κάνει λόγο για αντιπαραθετική και εμμονική στάση, τόσο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όσο και της παράταξης του Δημάρχου. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης με επικεφαλής τον Κώστα Ρούσσινο, ψηφίστηκε μια απόφαση «που δεν εκφράζει τους φορείς και τις ανάγκες της παιδείας αλλά μόνο την σκοπιμότητα του να μην ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλει συκοφαντική επίθεση και απόπειρα βιοπραγίας σε βάρος του επικεφαλής της «ΛΑ.ΣΥ.» στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, Κώστα Ρούσσινο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 7ης Σεπτεμβρίου, από τον Δ/ντη Α'Βάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστο Άνθη και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, Σταμάτη Πουλιάση.

Όσον αφορά στην παράταξη του Σωκράτη Τρύφωνα («Τραβέρσο ανάποδο - Πορεία προς το Βοριά»), αυτή ήταν καταγγελτική, καθώς κάνει λόγο για «στείρα αντιπολίτευση» και «αντιμαχειμαρισμό» από πλευράς των παρατάξεων Βάρελη και Ασπιώτη, που έχουν ως αποτέλεσμα -χωρίς να παραγνωρίζεται η απαράδεκτη τακτική του Δημάρχου- την πλήρη αποδιοργάνωση εις βάρος των δημοτών.


Η ανακοίνωση της «ΛΑ.ΣΥ.»

«Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας με θέμα την Παιδεία.

Η «ΛΑ. ΣΥ.», που το εισηγήθηκε, παρουσίασε μια τεκμηριωμένη καταγραφή της κατάστασης και προτάσεις με 35 στόχους διεκδίκησης για την αντιμετώπιση τόσο των χρόνιων προβλημάτων όσο και αυτών που σχετίζονται με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

Η εισήγηση και οι προτάσεις της «ΛΑ.ΣΥ». έγιναν ΟΜΟΦΩΝΑ αποδεκτές από όλους τους παρευρισκόμενους φορείς (Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Ένωση Καθηγητών Δευτεροβάθμιας, Ένωση Γονέων, Σύλλογοι γονέων, διάφοροι Διευθυντές, Σύλλογο κυλικείων, καθαρίστριες).

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία του δ.σ. είχε άλλη άποψη. Συγκεκριμένα:

- Οι παρατάξεις του κ. Ασπιώτη, του κ. Βάρελη και η ομάδα των ανεξάρτητων αρνήθηκαν να ψηφίσουν την εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επειδή κατήγγειλε ως εγκληματική την πολιτική της κυβέρνησης και έφτιαξαν «στο πόδι» ένα άλλο κείμενο αλιεύοντας 10 αιτήματα από αυτό της «ΛΑ.ΣΥ.»!

- Η παράταξη του κ. Δημάρχου κατέθεσε πρόταση που ήταν το κείμενο της «ΛΑ.ΣΥ.» αφαιρώντας την κριτική στην κυβέρνηση και στη δημοτική αρχή και την υποχρέωσή της να δώσει το 25% του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» στα σχολεία.

Με αυτά τα δεδομένα η «ΛΑ.ΣΥ». αντιπρότεινε να γίνουν 2 αλλαγές στο κείμενό της ώστε να βγει ομόφωνη απόφαση. Αυτές ήταν:

α) η έκφραση «καταγγέλλουμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης» να γίνει «κατακρίνουμε την πολιτική της κυβέρνησης» και

β) η έκφραση «αποδοκιμάζουμε την αδράνεια του δήμου» να γίνει «απαιτούμε την ενεργοποίηση του Δήμου».

Οι προτάσεις αυτές όμως δεν έγιναν δεκτές και υπήρξε εμμονή σε αντιπαραθετική στην εισήγηση της «ΛΑ.ΣΥ.» ψηφοφορία.

Σε αυτήν  το κείμενο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». έλαβε 4 ψήφους (το ψήφισε και η παράταξη Πορεία προς το Βοριά), το κείμενο του Δημάρχου 7 ψήφους και το κείμενο των Ασπιώτη, Βάρελη, ανεξάρτητων 13 ψήφους.

Έτσι λήφθηκε μία απόφαση που δεν εκφράζει τους φορείς και τις ανάγκες της παιδείας αλλά μόνο την σκοπιμότητα του να μην ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση!
Κατά τα άλλα έβαλαν πάνω από όλα τα… παιδιά και την παιδεία!»Η ανακοίνωση της παράταξης «Πορεία προς το Βοριά»

«Δυστυχώς, στο Δήμο βόρειας Κέρκυρας, έχουμε φτάσει στη σημείο να παράγουμε περισσότερες ανακοινώσεις των παρατάξεων παρά πρακτικό αποτέλεσμα για τους δημότες.

Πρόσφατο παράδειγμα, το πολύπαθο δημοτικό συμβούλιο με το θέμα της εκπαίδευσης και του ανοίγματος των σχολείων, ένα θέμα που απασχολεί εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Αφού  δημοτική αρχή και  «διευρυμένη»  μείζονα αντιπολίτευση διαγκωνίζονταν για το ποιος θα αποδείξει στον άλλο ότι καθορίζει τους  όρους του παιχνιδιού, παρά  για την πραγματική επίλυση των προβλημάτων, η συνεδρίαση του Δ. Σ. συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο.

Αποδεικνύεται ότι κανένας ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα καθ εαυτό παρά μόνο  για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις  έναντι του άλλου. Και αυτό για ένα θέμα για το οποίο αγωνιά ολόκληρη  η κοινωνία με το άνοιγμα των σχολείων.

Οι παρατάξεις του κ. Ασπιώτη, του κ. Βάρελη, καθώς και οι «5», απείχαν στην πρώτη συνεδρίαση θεωρώντας ότι ήταν το καλύτερο που είχαν  να κάνουν επειδή η δημοτική αρχή δεν χειρίστηκε το θέμα όπως ζητήθηκε από τους αιτούντες και μάλιστα κατήγγειλαν όσους από μας παρουσιάστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση!. 

Οι παραπάνω πρότειναν ψήφισμα-απόφαση με εντελώς γενικόλογες προτάσεις, αφαιρώντας όλες τις διεκδικήσεις και την κριτική για την κυβέρνηση η οποία φέρει την κύρια ευθύνη για τις ελλείψεις στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αυτό αποτελεί την επίσημη πλέον πολιτική  συμπόρευση της παράταξης του κ. Βάρελη, τουλάχιστον των παρόντων συμβούλων,  με τη δεξιά πολιτική της παράταξης του κ. Ασπιώτη, στο όνομα του δικού τους  «αντιμαχειμαρισμού». Αυτή η συμπόρευση εννοεί ο κ. Βάρελης όταν λέει ότι «Τα κομματικά στερεότυπα δεν χωρούν στη λογική της διαμόρφωσης μιας μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που θα πάει τη Βόρεια Κέρκυρα μπροστά».

Η τακτική του δημάρχου είναι ομολογουμένως απαράδεκτη, κάτι το οποίο η παράταξή μας κατήγγειλε δημόσια μετά την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πριν ένα χρόνο, ωστόσο η  στείρα  αντιπολιτευτική στάση κενή πολιτικού περιεχομένου και πλήρης  προσωπικών αντιπαραθέσεων και επιδιώξεων, οδηγούν στην πλήρη αποδιοργάνωση σε βάρος των δημοτών.

Όσο αφορά τα συγκεκριμένα θέματα, αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν την πρόταση της εκπαιδευτικής κοινότητας, να μην ανοίξουν τα σχολεία  αν δεν υφίστανται υγειονομικές προϋποθέσεις. Σαφώς και έχει η δημοτική αρχή ευθύνες για τη διαδικασία της πρόσληψης καθαριστριών και όχι μόνο, ωστόσο οι ευθύνες για την ανεπάρκεια των καθαριστριών αλλά και εκπαιδευτικού προσωπικού, αιθουσών και άλλων υποδομών, δεν εξαντλούνται εκεί.

Οι μαθητές και οι γονείς, βρίσκονται σε μια παρατεταμένη αγωνία, η οποία εντείνεται από μια σκοταδιστική παραπληροφόρηση που πηγάζει από ακροδεξιά κέντρα, εντοπίζοντας το θέμα μόνο στις μάσκες, αποσιωπώντας το πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για μικρό αριθμό μαθητών ανά τάξη, κάτι που διασφαλίζει τόσο την απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και τις υγειονομικές συνθήκες.

Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και το δημοτική αρχή της βόρειας Κέρκυρας και την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, να ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ για τις οποίες δεν διασφαλίζονται οι υγειονομικές συνθήκες λειτουργίας. Αυτό σημαίνει: Επαρκές προσωπικό καθαρισμού των σχολείων, μικρός αριθμός μαθητών ανά τάξη και εκπαιδευτικό προσωπικό».Το ψήφισμα του δ.σ. Βόρειας Κέρκυρας για την Παιδεία 

Το ψήφισμα, το οποίο πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου, καθώς το υπερψήφισαν οι παρατάξεις «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» (Ασπιώτης), «Βορράς Επανίδρυση» (Βάρελης), αλλά και οι πέντε ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι (Κ. Γρηγορόπουλος, Μ. Λιάσκου-Μπακόλα, Ελ. Μαλάτου, Στ. Πουλιάσης και Α. Σαούλος), είναι το παρακάτω:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Α΄ Μέτρα Αντιμετώπισης Κορωνοϊού


1. Αναζήτηση νέων αιθουσών διδασκαλίας ανάμεσα σε υπάρχοντες κλειστούς ανεκμετάλλευτους χώρους, προκειμένου να έρθουν και άλλοι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με δεσμεύσεις του Υπουργείου Παιδείας και να λειτουργήσουν έτσι τα σχολικά τμήματα με μικρότερο αριθμό μαθητών. Προτεινόμενος αριθμός: (15).

2. Εν όψη της έναρξης του σχ. έτους να γίνει προετοιμασία όλων των σχολικών χώρων, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα , για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και γενικά όλων των εμπλεκομένων με την εκπαιδευτική διαδικασία από το SARSCOV-2.

3. Παρέμβαση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια για τις μεταφορές των μαθητών, έτσι ώστε να αυξηθούν και τα δρομολόγια, τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

4. Αύξηση επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους λειτουργίας, που απορρέει από την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

5. Πρόσληψη σχολικού νοσηλευτή για τηνπαροχή πρώτων βοηθειών.

6. Πρόσληψη παιδοψυχολόγου (Ένας σε κάθε δημοτική ενότητα), για τη στήριξη του έργου εκπαιδευτικών και γονέων.

7. Κάλυψη όλων των σχολικών μονάδων του δήμου με σχολικές καθαρίστριες πλήρους ωραρίου και βελτίωση των οικονομικών αποζημιώσεών τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πρόσθετες λόγω κορωνοϊού υποχρεώσεις τους.

Β΄ Κατασκευαστικά-Επισκευαστικά-Λειτουργικά

1. Επιτάχυνση διαδικασιών στέγασης του Ειδικού Σχολείου Β.Κέρκυρας

2. Αίτημα λειτουργίας ΕΠΑ.Λ. στο δήμο Β.Κέρκυρας

3. Επιτάχυνση διαδικασιών λειτουργίας νηπιαγωγείου Πλάτωνα

4. Διερεύνηση επίλυσης προβλημάτων στέγασης Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κασσιώπης

5. Λειτουργία Παιδικού Σταθμού στη Δ.Ε. Αγίου Γεωργίου

6. Άμεση εξόφληση χρεών από ενοίκια σχολικής  στέγης

7. Περικοπή στη δεύτερη δόση του ενοικίου κυλικείων σχ.έτους 2019-2020.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΆΓΑΣ