Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για τον Παύλο...

Άκης Παυλογιάννης
05 Σεπτεμβρίου 2020 / 13:45

Γράφει ο Άκης Παυλογιάννης

Η Σπυριδούλα (Καρύδη) με την καθοδήγηση του Παύλου (Σκορδίλη) έφθασε στις διεθνείς κορυφές των αλμάτων του κλασικού αθλητισμού, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη. Κατάφερε μεγάλες διακρίσεις και κέρδισε το θαυμασμό και την εκτίμηση μας. «Σήμερα» η Σπυριδούλα αποφάσισε μια μεγάλη μεταβολή στην αθλητική ζωή της και πλέον επισήμως εντάσσεται στην ομάδα ενός εξίσου μεγάλου προπονητή αλμάτων στην Αθήνα. Εκ των πραγμάτων οι καλές προοπτικές είναι μαζί της, όπως μαζί της είναι η σκέψη και οι ευχές μας για υγεία και για μεγαλύτερες διακρίσεις.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να διαφοροποιηθώ λίγο και απλώς να σημειώσω ότι για πολλούς από εμάς η επόμενη μέρα έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον Παύλο. Ο Παύλος, βέβαια, είναι πολύ καλός μου φίλος, ένας άνθρωπος με τον οποίο χρόνια τώρα μοιραζόμαστε δρόμους αθλητικούς και κοινωνικούς. Νομίζω, όμως, ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, για τον προφανή λόγο ότι τα πραγματικά γεγονότα δεν αμφισβητούνται.

Η προπονητική του περίπτωση είναι αποδεδειγμένα μοναδική κι αν ο Παύλος ζούσε στα μεγάλα αστικά κέντρα ή σε κάποια άλλη χώρα, ο αθλητικός του αντίκτυπος θα ήταν αναμφισβήτητα αφάνταστα μεγαλύτερος.

Ένας άλλος φίλος μας, ο Γιώργος (Κατσαΐτης), εκδότης της εφημερίδας Ενημέρωση, τον ονόμασε σε πρωτοσέλιδο του «Μίδα» και εκτιμώ ότι καθόλου δεν υπερέβαλε. Για περισσότερο από 20 χρόνια ο Παύλος σ’ ένα μικρό μέρος, μέσα σε αντίξοες τοπικές συνθήκες αθλητισμού, χωρίς τα στοιχειώδη εφόδια, με υποτιμητικές για τα αποτελέσματα του οικονομικές απολαβές, αναδεικνύει με αφύσικη σταθερότητα τους «πρώτους» των αλμάτων και καθιστά την Κέρκυρα σημείο αναφοράς στον ελληνικό και στο διεθνή στίβο. Πραγματικά ότι αγγίζει γίνεται «χρυσός».

Προσπάθησα να συγκεντρώσω ονόματα αυτής της τελευταίας εικοσαετίας που πέρασαν από το προπονητικό πρόγραμμα του Παύλου. Ενδεικτικά, λοιπόν, και αρχίζοντας από τα πρόσφατα και πηγαίνοντας προς τα πίσω, σημειώστε αθλητές και αθλήτριες που πέτυχαν πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις: Καρύδη, Ρωμαίου, Μαντζουρογιάννης, Μονόπωλης, Νεράντζης, Μάνου, Τσολάκη, Σκορδίλης, Γαστεράτου, Ταφάι, Αγάθος, Γελάτσορας, Κότσης, Νικοπούλου, Χατζηιωανίδης, Σγούρος, Τζήλιος Λαβράνου, Τσουκαλάς Κορωνάκη και προφανώς αρκετοί άλλοι που αυτή τη στιγμή ξεχνώ.

Επομένως η χαρά μας θα είναι πάντοτε μεγάλη όταν θα αγωνίζεται και θα διακρίνεται η Σπυριδούλα Καρύδη, αλλά η σκέψη μας θα συνεχίζει να βρίσκεται στο φίλο μας τον Παύλο Σκορδίλη ως έναν πρωταρχικό παράγοντα της ανάπτυξης του κλασικού αθλητισμού στην Κέρκυρα και ως βασικό συντελεστή αυτής της μεγάλης παράδοσης των αλμάτων που διαμορφώθηκε στον τόπο μας. Στο «κάδρο» θα παραμένει ο Παύλος, όχι γιατί είναι φίλος μας, αλλά γιατί αυτή είναι η αλήθεια των γεγονότων.