Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναβολή απόφασης για την ανάθεση της αποκομιδής ζητά ο Νεράντζης

Νεράντζης Σπύρος
31 Αυγούστου 2020 / 11:16

Με επιστολή του στην Οικονομική Επιτροπή, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Κέρκυρα ψηλά» προτείνει να δοθεί χρονικό περιθώριο ενός μήνα προκειμένου «να συνταχθεί μια μελέτη με διαφορετικό προσανατολισμό» όσον αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΨΗΛΑ»).  Την αναβολή λήψης απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων για την ανάθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, αλλά και για την εκμίσθωση απορριμματοφόρων, προτείνει ο επικεφαλής της παράταξης «Η Κέρκυρα ψηλά», Σπύρος Νεράντζης.

Με επιστολή του στην Οικονομική Επιτροπή, ο Σπύρος Νεράντζης προτείνει να δοθεί χρονικό περιθώριο ενός μήνα προκειμένου «να συνταχθεί μια μελέτη με διαφορετικό προσανατολισμό στηριζόμενοι στο προσωπικό της υπηρεσίας, στις υπάρχουσες υποδομές και βέβαια στην προμήθεια νέων, μέσω των χρηματοοικονομικών εργαλείων από την Π.Ι.Ν., το «Πράσινο Ταμείο» κλπ και όχι με την επιβάρυνση του Δήμου»

Όπως υπογραμμίζει ο Σπύρος Νεράντζης «είναι προτιμότερο να επενδύσουμε σε υποδομές, οι οποίες θα παραμείνουν στον Δήμο μας, παρά να αναθέσουμε υπηρεσία, η οποία δεν θα αφήσει ούτε υλικό, ούτε εκπαιδευτικό, ούτε περιβαλλοντικό αποτέλεσμα». Ο Σπύρος Νεράντζης μάλιστα, προτείνει εναλλακτικά να καταθέσει η παράταξή του μια ανάλογη μελέτη-πρόταση προς το Δήμο.

Αναλυτικά η επιστολή της παράταξης «Η Κέρκυρα ψηλά» με επικεφαλής τον Σπύρο Νεράντζη προς τον Οικονομική Επιτροπή, η οποία βάσει προγράμματος συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 14:00, έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι της Οικονομικής Επιτροπής

Σχετικά με τα πολύ σημαντικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης Νο2 και Νο3, για την έγκριση της ανάθεσης σε εξωτερικούς συνεργάτες μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων, καθώς και την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών για την αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου μας, έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

1. Σεβόμαστε την εισήγηση της υπηρεσίας η οποία έχει να κάνει με τον σχεδιασμό και την φιλοσοφία της πλειοψηφούσας παράταξης της Δημοτικής αρχής.

2. Συγχρόνως με την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος για εμάς προέχει και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της λειτουργίας αποκομιδής και της υπηρεσίας καθαριότητας.

3. Έχουμε την πεποίθηση ότι μια μακροχρόνια ανάθεση θα μας οδηγήσει στην αποδυνάμωση και απαξίωση της υπηρεσίας του Δήμου.

4. Θεωρούμε ότι ο χρόνος, που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός διεθνούς διαγωνισμού, ανάλογο του οποίου δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν ο Δήμος μας, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον χρόνο που απαιτείται για την προμήθεια οχημάτων.

5. Επίσης στον χρόνο αυτόν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τον ΟΕΥ και να δυναμώσουμε την υπηρεσίες, στελεχώνοντας τες με το απαραίτητο προσωπικό.

6. Η υπηρεσίες του Δήμου μας έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι είναι ικανές, έχουν βάλει πλάτη και έχουν ανταποκριθεί στο δύσκολο κομμάτι της αποκομιδής, με την συμπληρωματική βοήθεια του ιδιωτικού τομέα όποτε χρειάστηκε.

7. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας και η αγωνία για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από μια καθαρή Κέρκυρα, έχουν εμποδίσει την αναζήτηση και εξεύρεση και δεύτερης πρότασης, η οποία θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας, την οικονομία του Δήμου μας και την ανάπτυξη των υποδομών.

Έχοντας καταλήξει στις πιο πάνω επισημάνσεις και επειδή θεωρούμε ότι η κριτική και η έγκριση τόσο της ανάθεσης όσο και των όρων της μελέτης πρέπει να γίνεται με συγκριτικά στοιχεία καθώς επίσης και ότι απαιτείται η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την σύνθεση και διαμόρφωση της βέλτιστης λύσης, προτείνουμε να αναβληθεί η λήψη απόφασης για τα συγκεκριμένα θέματα για έναν μήνα, ώστε να εξετάσουμε και μία από τις παρακάτω προτάσεις, τις οποίες μπορούμε να συντάξουμε μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα:

1. Σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες του Δήμου μας, να συντάξουμε ακόμη μια μελέτη με διαφορετικό προσανατολισμό, στηριζόμενοι στο προσωπικό της υπηρεσίας, στις υπάρχουσες υποδομές και βέβαια στην προμήθεια νέων, μέσω των χρηματοοικονομικών εργαλείων από την ΠΙΝ, το Πράσινο ταμείο κλπ και όχι με την επιβάρυνση του Δήμου μας . Είναι προτιμότερο να επενδύσουμε σε υποδομές οι οποίες θα παραμείνουν στον Δήμο μας, παρά να αναθέσουμε υπηρεσία η οποία δεν θα αφήσει ούτε υλικό ούτε εκπαιδευτικό ούτε περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.

2. Η παράταξη μας θα μπορεί σε διάστημα ενός μηνός να καταθέσει ανάλογη και συγκεκριμένη πρόταση με μόνη επιβάρυνση των υπηρεσιών του Δήμου μας, την παροχή των ανάλογων στοιχείων που θα χρειαστούμε. 

Η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός μας στηρίζεται στον Δημόσιο χαρακτήρα της Υπηρεσίας Καθαριότητας, η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με την ανάλογη υποστήριξη με μέσα, έμψυχο υλικό και όπου χρειαστεί η υποστήριξη του ιδιώτη. Σημαντική επίσης θα είναι η μη οικονομική επιβάρυνση των συμπολιτών μας μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε και να εξαντλήσουμε όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που μας προσφέρονται και μετά να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό μας και τους δημότες μας».