Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Να στηρίξει η Πολιτεία τον κλάδο της Εστίασης

Επιμελητήριο Κέρκυρας
14 Αυγούστου 2020 / 14:51

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ). Επιστολή έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Χονδρογιάννης,

σχετικά με το θέμα των ημερών που αφορά τα έκτακτα μέτρα για την εστίαση προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 
Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς, ο κ. Χονδρογιάννης, επισημαίνει πως οι αποφάσεις για κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 το βράδυ, που σκοπό έχουν να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας και να προφυλάξουν την υγεία των Ελλήνων πολιτών αλλά και των επισκεπτών μας, είναι απολύτως σεβαστές, παρόλα αυτά παραμένει ερωτηματικό το με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται φυσικά και η Κέρκυρα, τονίζοντας πως «η υγεία λοιπόν πάνω απ' όλα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την οικονομία».
 
Στη συνέχεια της επιστολής σημειώνεται ότι είναι σαφές ότι ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδιαιτέρως σε αμιγώς τουριστικές περιοχές όπως είναι η Κέρκυρα με τις χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες έκλεισαν πρώτες, άνοιξαν τελευταίες και τώρα καλούνται εν μέρει να ξανακλείσουν.
Τονίζει δε, ότι αυτοί που τόλμησαν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους αναλαμβάνοντας δυσβάσταχτα κόστη εν μέσω μιας υποτυπώδους έως ανύπαρκτης τουριστικής σεζόν, εκεί που περίμεναν αυτόν τον μήνα για να καλύψουν ένα ελάχιστο μέρος των εξόδων τους, ξαφνικά βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω των ανακοινωθέντων μέτρων και στην ουσία βιώνουν ένα ιδιότυπο lockdown.
 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογραμμίζει πως ο κλάδος της Εστίασης διαχρονικά έχει βάλει πλάτη και έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία σε δύσκολες περιόδους με αυξημένους φόρους και εισφορές και με χιλιάδες θέσεις εργασίας και τώρα λοιπόν που λόγω της πανδημίας πλήττεται βάναυσα κάνει έκκληση στην Ελληνική πολιτεία να σκύψει και να στηρίξει αυτόν τον κλάδο, για να αποφευχθούν λουκέτα και να διασωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. 
 
Η πρότασή του είναι έκτακτες χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα.  Επίσης να εξεταστούν με προσοχή τα πάγια αιτήματα του κλάδου για μείωση ΦΠΑ, ρευστότητα, επιδότηση μισθολογικού κόστους, επιδότηση ενοικίου, ένταξη του κλάδου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για έναν χρόνο και μακροχρόνια ρύθμιση. 
 
Κλείνοντας την επιστολή του προς τους Υπουργούς, αναφέρει πώς υπάρχει βεβαιότητα από την πλευρά του ότι, όπως η κυβέρνηση χειρίστηκε αποτελεσματικά την πρώτη φάση της πανδημίας, πράγμα που αναγνωρίστηκε διεθνώς, με αποτέλεσμα η Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά να είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή, έτσι θα χειριστεί και την οικονομική κρίση που βιώνουν ήδη οι επιχειρήσεις της χώρας.
Τέλος, δεσμεύτηκε να βάλει πλάτη για άλλη μια φορά ο κλάδος, όμως πρέπει και το κράτος να δείξει έμπρακτα ότι οι θυσίες δε θα πάνε χαμένες και θα διατηρηθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας.