Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταγγελία του Συλλόγου Τεμπλονίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών

ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
06 Αυγούστου 2020 / 17:19
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναφορά-καταγγελία κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας ο Εξωραϊστικός Τεμπλονίου σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση της χωματερής (ΧΥΤΑ) Τεμπλονίου.

Η καταγγελία αφορά στην αδειοδότηση των Αδελφάτων (όμορο οικόπεδο του ΧΥΤΑ), τις δύο πρόσφατες πυρκαγιές, την εναπόθεση δεμάτων στον χώρο της κομποστοποίησης, την αποκατάσταση των κυττάρων και το θέμα των λυμάτων που καταλήγουν στη λίμνη Μπρετάνου.
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση «ΧΥΤΑ Τεμπλονίου» έχει σχηματιστεί πολύ πρόσφατα νέα δικογραφία, με την οποία συσχετίστηκε η σημερινή καταγγελία, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Συλλόγου. 

Ακολουθεί το κείμενο της καταγγελίας:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΡ. ΠΡΩΤ.979/5/8/2020
ΚΕΡΚΥΡΑ 5-8-2020

Προς Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας
Κοινοποίηση:
Εισαγγελία Εφετών Κέρκυρας
Εισαγγελία Αρειού Πάγου


Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση πιθανόν για πολλοστή φορά να σας καταγγείλουμε την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων σε ότι αφορά την λειτουργία της χωματερής Τεμπλονίου (ΧΥΤΑ).
Αναλυτικά σας καταγγέλλουμε τα εξής:

1) Η αδειοδότηση των Αδελφάτων (όμορο οικόπεδο του ΧΥΤΑ έκτασης περίπου τριών στρεμμάτων) έχει λήξει από 25/02/20 σύμφωνα με την υπ αρ πρωτ. 94/16211 προσωρινή αδειοδότηση ΠΠΔ. Είναι ο χώρος που έχει γίνει εναπόθεση δεμάτων τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν σκιστεί με αποτέλεσμα την έντονη δυσοσμία καθώς και την ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων αλλά και την παρουσία χιλιάδων τρωκτικών.


2) Όπως γνωρίζεται στις 22 -6-2020 καθώς και στις 31-7-20 ξέσπασε φωτιά σε συσσωρευμένα χύδην απορρίμματα που βρίσκονταν στον χώρο του δεματοποιητή (ενδιάμεση διαχείριση). Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου ( επισυναπτόμενο έγγραφο : Σύμβαση Ανάθεσης Υπηρεσίας για την παροχή υπηρεσιών για την διαχείριση των απορριμμάτων για το μεταβατικό διάστημα με δεματοποιηση ποσού 6.289.900 Ε συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ ) αρ πρωτ 500/ 21-3-2019 , ο συγκεκριμένος όγκος απορριμμάτων δεν θα έπρεπε να υπήρχε εκεί αλλά θα έπρεπε να έχουν δεματοποιηθει. Αξίζει δε να σημειωθεί το γεγονός πως η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ σύμφωνα με το υπ’ αριθμών πρωτ. 2977Φ706.8 έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τμήμα πυρασφάλειας δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυροπροστασίας καθότι αυτό έχει ανακληθεί στις 16-8-2019 κατόπιν εκτάκτου ελέγχου στις 13-8-2019 (επισυναπτόμενα σχετικά έγγραφα ).
Παρ όλη την εκδήλωση της πρώτης φωτιάς και ενώ θα περίμενε κανείς πως θα λαμβάνονταν επί πλέον μέτρα προφύλαξης του χώρου και μέσων πυρόσβεσης εν τούτοις οι υπεύθυνοι του χώρου ενεργώντας με επιπολαιότητα και αδιαφορώντας για την δημόσια υγεία ουδέν έπραξαν από τα προβλεπόμενα (ούτε καν να φροντίσουν για έκτακτα μέτρα πυροπροστασίας ) με αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών και συγκεκριμένα στις 31-7-20 όπως προαναφέραμε να εκδηλωθεί ξανά φωτιά αυτή την φορά δε μεγαλύτερης έντασης και έκτασης από την προηγούμενη στον ίδιο ακριβώς χώρο.
Τούτο δε αποδεικνύεται από την χρήση της πυροσβεστικής υπηρεσίας μέσων πυρόσβεσης όπως αεροπλάνων και ελικοπτέρων που επιτυχώς μαζί με τα πυροσβεστικά οχήματα ξηράς κατόρθωσαν να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η φωτιά.
Γνωρίζουμε όλοι πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία είναι τραγικές ειδικά όταν αυτές προέρχονται από καύση απορριμμάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα είναι διοξίνες και φουρανια άκρως επικίνδυνες χημικές ενώσεις που ευθύνονται για τις καρκινογενέσεις κλπ . Επισημαίνουμε δε πως τόσο η τέφρα όσο και το καμένο σκουπίδι υπάγονται στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων βάσει του νόμου 4042/12 και επομένως η διάθεση τους πρέπει να γίνει σε ΧΥΤΕΑ ( Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων).
Στο σημείο αυτό και μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την διεξαγωγή εκτεταμένων ελέγχων από αρμόδιο φορέα σε ατμόσφαιρα- έδαφος - υπέδαφος - επιφανειακό και υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.


3)Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου σύμφωνα με την ενδιάμεση διαχείριση θα πρέπει να γίνεται η ωρίμανση του κομποστ (κομποστοποίηση). Δυστυχώς όμως ο χώρος αυτός κάθε άλλο παρά για τον σκοπό αυτό αξιοποιήθηκε. Πέραν της εναπόθεσης χύδην απορριμμάτων τις τελευταίες μέρες διαπιστώσαμε πως παράτυπα γίνεται και εναπόθεση δεμάτων. Τα συγκεκριμένα δέματα θα έπρεπε να εναποτίθενται στο οικόπεδο των 52 στρεμμάτων το οποίο έχει αδειοδοτηθεί για τον σκοπό αυτό με ΠΠΔ μέχρι τις 19-9-2020. Σας παραθέτουμε σχετικό βίντεο το οποίο αποδεικνύει την εναπόθεση δεμάτων στον συγκεκριμένο χώρο.


4) Ο ΦΟΔΣΑ επρόκειτο σύμφωνα με τις εξαγγελίες του να ξεκινήσει την αποκατάσταση της χωματερής Τεμλονίου με προτεραιότητα αυτήν των κυττάρων Α,Β,Γ ( σχετικά επισυναπτόμενα έγγραφα με αρ πρωτ 941/2-7-2019 καθώς και το με αρ πρωτ έγγραφο 481/13-4-2020 ). Συντάχθηκε η σχετική ΜΠΕ και η ΑΕΠΟ η οποία δυστυχώς δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εκεί το χύμα σκουπίδι που ευρίσκεται στον χώρο του κομπόστ συνολικού όγκου περίπου 50.000 κυβικών μέτρων.

Στην συνέχεια τροποποιήθηκε η αρχική μελέτη παραβιάζοντας κατά σειρά δυο νόμους:
α) αυτόν περί της αποκατάστασης των χωματερών ΚΥΑ 114218-97
β) και εν συνεχεία τον νόμο 4042/12 με την δημιουργία νέου ΧΥΤΑ όπου ενσωμάτωσε την απορρόφηση του συγκεκριμένου όγκου στον χώρο της αποκατάστασης παρακάμπτοντας την γνωμοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Περιβάλλοντος και την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης παρανόμως νομιμοποίησαν την ενέργεια αυτή. Πρόσφατα στις 24-7-2020 έλαβε απόφαση ο ΦΟΔΣΑ (επισυναπτόμενο έγγραφο με αρ πρωτ 978/22-7-2020 ) για επιπλέον διάθεση χύδην και δραματοποιημένων απορριμμάτων όγκου 50.000 κυβικών μέτρων. Η απόφαση αυτή σαφώς και αποδεικνύει ότι θα γίνει δεύτερη κατά σειρά τροποποίηση της ΑΕΠΟ παραβιάζοντας την νομοθεσία η οποία προβλέπει με ποιο τρόπο πρέπει να γίνεται η αποκατάσταση των χωματερών (ΚΥΑ 114218-97).
Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για δημιουργία ενός νέου κυττάρου Δ με το πρόσχημα της αποκατάστασης.
Σημειωτέων ότι απαγορεύεται η δημιουργία ΧΥΤΑ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Εθνικό δίκαιο. Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια ένσταση με Αρ. Πρωτ 50184/27-5-2020 προσβολής της πρώτης τροποποίησης για την οποία μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει από το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος .
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υπ αριθμό πρωτ. 59695/ 23891/ 4 - 6-18 διοικητική απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων αποφασίστηκε η οριστική παύση λειτουργίας των κυττάρων Α,Β και Γ.
Ειδικότερα στη παράγραφο 2 της σελίδας 30 του παραπάνω εγγράφου αναφέρονται τα εξής:
Για το ότι η διαχείριση των από αποβλήτων πραγματοποιείτε θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και βλάπτοντας το περιβάλλον καθώς δημιουργείται κίνδυνος για το νερό τον αέρα και το έδαφος και λόγο της σοβαρότητας της παράβασης : την οριστική διακοπή της λειτουργίας διάθεσης απορριμμάτων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων(Χ.Υ.Τ.Α.) που αποτελείται από τα κύτταρα Α,Β,και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Ν.4042/12 , διότι τα κύτταρα είναι κορεσμένα και η περαιτέρω διάθεση απορριμμάτων θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και βλάπτει το περιβάλλον. Τονίζεται ρητά ότι η ανωτέρω διακοπή λειτουργίας αφορά μόνο τη διάθεση απορριμμάτων στο χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) που αποτελείται από τα κύτταρα Α,Β και Γ.Η λειτουργία των υπολοίπων εγκαταστάσεων όπως αυτές προβλέπονται από τις υπάρ. 206610/30-12-2011(ΑΔΑ:ΒΟΝΤΟ-65Η) και 9453/4377/2-6-2016(ΑΔΑ:7ΡΓΡΟΡ1Φ-1ΗΑ) ΑΕΠΟ και τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) (ΦΕΚ 4317/Β/30-12-16) εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.


5) Εξακολουθεί και συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη διάθεση ακατέργαστων λυμάτων σε παρακείμενο ρέμα με τελικό αποδέκτη την λίμνη Μπρετάνου

Παρακαλούμε όπως η σχετική καταγγελία συσχετιστεί με την ΑΒΜ
Γ18/3127

Επισυναπτόμενα έγγραφα:[1]
1) Απόφαση Περιφερειάρχη για ΠΠΔ Αδελφάτων
2) Σύμβαση ενδιάμεσης διαχείρισης
3) Έγγραφο ΠΥ
4) Στικάκι με φωτογραφίες και βίντεο με στραγγιδια σε παρακείμενο ρέμα και λίμνη Μπρετάνου - Φωτιά από 22-6-20 και 31-7-20 –Βίντεο από εναπόθεση δεμάτων στον χώρο του κομπόστ.
5) Απόφαση 24-7-2018 ΔΣ ΦΟΔΣΑ για την ΜΠΕ των τριών κυττάρων Α,Β,Γ.
6) Αποκατάσταση τριών κυττάρων
7) Τροποποίηση αποκατάστασης τριών κυττάρων
8) Απόφαση για το οριστικό κλείσιμο των κυττάρων Α,Β,Γ.
9) Προσφυγή στο Υπουργείο κατά της απόφασης τροποποίησης της ΑΕΠΟ για την αποκατάσταση των κυττάρων.

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος, Παπανικολοπούλου Μάγδα 
Η Γραμματέας, Κακαρούγκα Αικατερίνη

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.