Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαρλής: «Φτωχότερη η Κέρκυρα από την απώλεια Γιοχάλα»

Σαρλής Χρύσανθος
04 Αυγούστου 2020 / 12:47

«Η λαϊκή αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του Παναγιώτη Γιοχάλα είχε προσδώσει χαρακτηριστικά ηρωικής προσπάθειας και κατέστησε την εποχή της δράσης του θρυλική», υπογραμμίζει ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Συλλυπητήρια δήλωση του πρώην Δημάρχου Κερκυραίων, Χρύσανθου Σαρλή, για τον θάνατο του Παναγιώτη Γιοχάλα.

«Ο Παναγιώτης Γιοχάλας (1945-2020) υπήρξε κατ’ εξοχήν άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γνήσιος εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων προερχόμενος από το λαϊκό προάστειο Μαντούκι, από τα πρώτα στελέχη του Πασοκ, εκλεγμένος τα δύσκολα χρόνια των αγώνων στη Νομαρχιακή Επιτροπή του κινήματος, στρατευμένος στους πολιτικούς αγώνες για μια Ελλάδα δημοκρατική, σοσιαλιστική με κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινο πρόσωπο.

Συμμετείχε στην πρωτοπορία σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της εποχής του και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Παλαιόπολης ή Μον Ρεπό και την απόδοσή της στον ιδιοκτήμονα Κερκυραϊκό Λαό, για τη διάσωση των Φρουρίων της Κέρκυρας και την ένταξη στον κορμό της πόλης με συνδιαχειριστή τον Δήμο Κερκυραίων, για την προστασία και απόδοση του ΒΙΔΟ στον Κερκυραϊκό Λαό, για τη στήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για την υποστήριξη μη προνομιούχων Κερκυραίων, κ.α.

Υπήρξε υπέρμαχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία είχε αφιερώσει τον εαυτό του και κάθε ικμάδα της αέναης δραστηριότητάς του που υπερχείλιζε από δυναμισμό και αποτελεσματικότητα, στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων και ιδιαίτερα αυτών που αντιμετώπιζε στην καθημερινότητά του ο απλός δημότης Κερκυραίος.

Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στον ιστορικό Δήμο Κερκυραίων για πέντε συνεχείς δημοτικές περιόδους από το 1982 έως και το 2002. Επρώτευσε σε ψήφους σε τέσσερις διαδοχικές δημοτικές εκλογές με αποκορύφωμα τον ανεπανάληπτο αριθμό των 2526 ψήφων που έλαβε στις εκλογές του 1994.

Διετέλεσε επί 12 χρόνια, από το 1991 έως το 2002, Αντιδήμαρχος του Δήμου, έχοντας στην ευθύνη του κατά το μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου αυτής την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Υπό την ηγεσία και καθοδήγησή του, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κερκυραίων, την δεκαετία του 1990, επιτέλεσε σπουδαίο και ηράκλειο έργο, μοναδικό για την εποχή και επέτυχε την κατάκτηση και διατήρηση στην πόλη της Κέρκυρας και τα προάστεια αξιοζήλευτου επιπέδου καθαριότητας.

Η καθαρή Κέρκυρα είχε κερδίσει τότε πανελλαδική αλλά και διεθνή αναγνώριση και έπαινο και προβάλετο ως υποδειγματικός τόπος. Η λαϊκή αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του Παναγιώτη Γιοχάλα είχε προσδώσει χαρακτηριστικά ηρωικής προσπάθειας και κατέστησε την εποχή της δράσης του θρυλική.

Υπήρξε αταλάντευτα πιστός στην Αρχή της ακηδεμόνευτης και ανεξάρτητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Υπηρεσία του Λαού και συνέβαλε στην αυτοδιοικητική Άνοιξη στην πατρίδα μας, της περιόδου 1982-1995.

Η απώλειά του θλίβει την Κέρκυρα και την αφήνει φτωχότερη. Η μνήμη του όμως θα παραμένει και θα παραδειγματίζει».

Χρύσανθος Σαρλής
Κέρκυρα, 3 Αυγούστου 2020