Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Είναι μοναχοφάηδες στο ψέμα, στη διαστρέβλωση, στην ενδοτικότητα

Νίκος Κοτζιάς
28 Ιουλίου 2020 / 18:25

Όποτε η ΝΔ ετοιμάζεται να υποχωρήσει και άλλο στην εξωτερική πολιτική και να ενδώσει στις πιέσεις των Τούρκων,

υπό τις γερμανικές «ευλογίες και απειλές», οργανώνει μια «καμπάνια» σε βάρος μου με ψέματα και κοπτοραπτική που εμφανίζεται ως δημοσιογραφία. Πράγμα εν τέλει φυσιολογικό, αφού είναι μοναχοφάηδες στο ψέμα, στη διαστρέβλωση και στην ενδοτικότητα.

Την άνοιξη του 2019 στο Φόρουμ των Δελφών ρωτήθηκα αν αρνούμαι κάθε είδος οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Απάντησα: «ας αναγνωρίσουν πρώτα οι Τούρκοι την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και την αιγιαλίτιδα ζώνη των δύο κρατών», και «μετά μπορούμε να συνεργαστούμε στη Μεσόγειο. Ασφαλώς όχι στα γεωπολιτικά» και συνέχισα, ας τα κάνει όλα αυτά η Τουρκία και μετά μπορούμε να συνεργαστούμε. Μάλιστα, είπα χαμογελαστά, ότι «δεν διεκδικούμε, επί παραδείγματι, την ΑΟΖ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας», δεν «είμαστε μοναχοφάηδες».

Ο λόγος, λοιπόν, πρώτον, ήταν σαφώς για την Μεσόγειο και όχι για το Αιγαίο. Αλλά αυτό δεν βολεύει την δημοσιογραφική και πολιτική κοπτοραπτική και με το έτσι θέλω με εμφανίζουν σήμερα να είχα μιλήσει για το Αιγαίο. Ενώ είχα υπογραμμίσει στην απάντηση ότι μιλώ για Μεσόγειο. Δεύτερον, υπογράμμισα ότι για να γίνει κουβέντα θα πρέπει να αναγνωρίσει η Τουρκία την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ. Το υπογράμμισα και αυτό προκειμένου να μη γίνει καμία παρανόηση ότι μπορεί να γίνεται κουβέντα για τη συνεργασία εντός ελληνικής ή κυπριακής ΑΟΖ, ή οποιαδήποτε παραχώρηση ως προς τις δύο ΑΟΖ και την Αιγιαλίτιδα ζώνη. Τρίτο, επεσήμανα ότι η όποια μελλοντική συνεργασία και αφού αναγνωρίσει τα πιο πάνω, δεν θα μπορεί να αφορά θέματα γεωπολιτικής, διότι σε αυτή δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε. Και, τέταρτο, ανέφερα ότι αφού γίνουν όλα τα προηγούμενα η συνεργασία αφορά στη Μεσόγειο στο πεδίο της οικονομίας και όχι σε κάτι άλλο.

Η ΝΔ αντί να διαστρεβλώνει τα όσα είπα σε μια δημόσια συζήτηση, καλά θα κάνει να υιοθετήσει αυτές μου τις προτάσεις. Να επεκτείνει σε Κρήτη τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, ώστε να κόψει την παράνομη ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης, να εγγυηθεί την ασφάλεια της Κύπρου, να κάνει μια δίκαιη ΑΟΖ με την Αίγυπτο, και όχι ξανά υποχωρήσεις όπως έκανε με την Ιταλία, και να διασφαλίσει να γίνουν στο Καστελόριζο όλα αυτά που έγιναν επί προηγούμενης κυβέρνησης.
Στην περίοδο που ήμουν Υπουργός Εξωτερικών τα εθνικά συμφέροντα ποτέ δεν τέθηκαν σε παζάρι. Είναι η περίοδος που η Ελλάδα ένιωθε ασφάλεια και σιγουριά.

Οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να κάνουν τις προκλήσεις που κάνουν σήμερα και δεν πέτυχαν δια των κυβερνητικών υποχωρήσεων, όπως συνέβη τις τελευταίες μέρες, μια νέα διευρυμένη «Μαδρίτη» και γκριζαρίσματα στη Μεσόγειο, που θυμίζουν σε πολλά την υπόθεση των Ιμίων, αλλά αυτή τη φορά στα χωρικά μας ύδατα.
Τέλος, σε όλους εκείνους που διαστρεβλώνουν και παράγουν ψέματα, τους αφιερώνω την φράση του Σοφοκλή στον «Οιδίποδας Τύραννος»: «όποιος στα έργα ατρόμητος, τα λόγια δεν φοβάται» (σελ. 30, μετάφραση Στέλλα Μπαζάκου-Μαραγκουδάκη 1983).
Επί ευκαιρίας, να τι διαπιστώσαν με εντιμότητα οι δημοσιογράφοι του Σκάι Κούτρας και Τζούνος, επί του θέματος οι οποίοι το είχαν ψάξει επιστάμενα στο , από το 4’.46.’’ και μετά.