Η «ΛΑ.ΣΥ.» για τη στάση του περιφερειακού συμβουλίου στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Η «ΛΑ.ΣΥ.» για τη στάση του περιφερειακού συμβουλίου στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με την οποία καυτηριάζεται ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, η πρόταση ψηφίσματος της «ΛΑ.ΣΥ.» για την επέτειο του «Αττίλα»

24
Ιουλίου / 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση της παράταξης «ΛΑ.ΣΥ.» στο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με την οποία σχολιάζεται η στάση, που κράτησαν οι περιφερειακές παρατάξεις στη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου για το θέμα της επετείου συμπλήρωσης 46 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης για τα Ιόνια Νησιά» αναφέρονται τα εξής:

«Στη συνεδρίαση του ΠΣ της 14ης του Ιούλη η Λαϊκή Συσπείρωση, με τη συμπλήρωση 46 χρόνων από τη μαύρη επέτειο του δίδυμου, Αμερικάνο-Νατοϊκής έμπνευσης, εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου (χουντικό πραξικόπημα- τουρκική εισβολή), θεώρησε καθήκον της να προσθέσει στο ψήφισμα που κατάθεσε για την απαράδεχτη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την παρακάτω παράγραφο:

«3. Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 46 χρόνια από το δίδυμο, Αμερικάνο -Νατοϊκής έμπνευσης έγκλημα (χουντικό πραξικόπημα – τουρκική εισβολή) που δημιούργησε τη Κυπριακή τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένους και στηντουρκική κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων καταδικάζει το δίδυμο αυτό έγκλημα σε βάρος του Κυπριακού λαού και τους ενόχους αυτού του εγκλήματος, φυσικούς και ηθικούς. Διεκδικεί μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού και στον άμεσοτερματισμό της τουρκικής κατοχής».

Κατά την άποψη μας η λιτή αυτή παράγραφος αφενός απέδιδε φόρο τιμής στους χιλιάδες αδικοχαμένους του χουντικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής αφετέρου έστελνε το μήνυμα πως 46 χρόνια μετά, το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου συνεχίζεται, κάτι που το θεωρούμε απολύτως απαράδεχτο και δεν το ξεχνούμε και τέλος υποδείκνυε τους ενόχους που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να υποθάλπουν και να υποδαυλίζουν την συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα.

Παρόλα αυτά η παράγραφος αυτή όχι μόνο καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας (Κράτσα, Σπύρου, Αλεξάκη), αλλά ούτε κάν άλλο ψήφισμα για την Κυπριακή τραγωδία, έστω και για τα μάτια του κόσμου, έφεραν προς ψήφιση στο ΠΣ.

Και για τις 2 παρατάξεις της δεξιάς αυτό είναι μεν για μας απαράδεχτο, αλλά συμβατό με τις ιδέες τους. Άλλωστε ο κ. Σπύρου από την προηγούμενη συνεδρίαση του ΠΣ μας έλεγε πως «η χούντα άνοιξε δρόμους προς τις παραλίες των νησιών μας». Πάλι καλά που χρησιμοποιεί την λέξη «χούντα» γιατί όποιος προστρέξει στα «Αρχεία του Ιδρύματος Κων/νου Καραμανλή» θα διαπιστώσει πως στην αλληλογραφία που διατηρούσε ο Κ. Καραμανλής με πρωτοκλασάτα στελέχη της ΕΡΕ και μετέπειτα της ΝΔ, οι λέξεις «χούντα» και στρατιωτική δικτατορία ελλείπουν παντελώς. Το προσωνύμιο που χρησιμοποιείται για την χούντα είναι «η Επανάστασις».

Για τη παράταξη του ΚΙΝΑΛ( ; ), όμως, του κ. Αλεξάκη τίθεται αμείλικτο το ερώτημα: Πως γίνεται ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στη Κέρκυρα να βγάζει ολόκληρη ανακοίνωση για την μαύρη επέτειο της Κυπριακής τραγωδίας και η Περιφερειακή παράταξη του ΚΙΝΑΛ να το κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο «γαργάρα»; Εκτός αν στο ΚΙΝΑΛ μπορούν και ισορροπούν σε δύο βάρκες.

Ερωτήματα -που όμως εμείς δεν μπορούμε να απαντήσουμε- μπαίνουν και για τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιφερειακών συμβούλων της ΑΝΑΣΑ που ήταν απόντες από τη συζήτηση των ψηφισμάτων και τη ψηφοφορία.

Τέλος για λόγους δεοντολογίας αλλά και ηθικής τάξης να αναφέρουμε πως το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης ψηφίστηκε, εκτός από τους περιφερειακούς συμβούλους της ΛΑΣΥ, από τους τρείς εναπομείναντες στη συζήτηση περιφερειακούς συμβούλους της ΑΝΑΣΑ και από τους περιφερειακούς συμβούλους των παρατάξεων «Ανυπόταχτο Ιόνιο» και «Αντικαπιταλιστική Αριστερά».