Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Καρύδης: «Η ελληνική αυτοσυνειδησία των Επτανησίων»

Γιώργος Καρύδης
21 Μαΐου 2020 / 09:49

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία» γράφει για το διαχρονικό μήνυμα της 21ης Μαΐου 1864

ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 1864
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ


Η ένωση της Επτανήσου με την μητέρα Ελλάδα αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στην πορεία του ελληνισμού.

Το βαθύτερο νόημα του ετήσιου εορτασμού της 21ης Μαΐου, που με ηχηρό τρόπο πρέπει να εκπέμπεται σ΄ ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, είναι η ελληνική αυτοσυνειδησία των επτανησίων.

Τα νησιά του Ιονίου σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας υπήρξαν καταφύγιο των διωκόμενων από τους Τούρκους πληθυσμών της κυρίως Ελλάδας, αλλά και χώρος ανεφοδιασμού για νέες πολεμικές επιχειρήσεις κατά των τούρκων κατακτητών. Εδώ λ.χ. κατέφυγαν διωκόμενοι οι Σουλιώτες και οι Παργινοί καθώς και μεγάλο κομμάτι της κλεφτουριάς. Το 1806 όταν οι Τούρκοι πέτυχαν ισχυρό πλήγμα στους κλέφτες του Μωριά ο Θ. Κολοκοτρώνης  κατέφυγε στην Ζάκυνθο. Από τους κορυφαίους διδάσκαλους του Γένους που προετοίμασαν την επανάσταση του 1821 ήταν οι κερκυραίοι Ευγένιος Βούλγαρης και Νικηφόρος Θεοτόκης ο κεφαλλονίτης Ηλίας Μηνιάτης.  

Έτσι σφυρηλατήθηκαν ακόμη περισσότερο οι προαιώνιοι δεσμοί μεταξύ των Ελλήνων της Επτανήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η επανάσταση του 1821 αναπτέρωσε το ηθικό των επτανησίων για την δική τους ανεξαρτησία και την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.  Εντονότερα μετά το 1830 και την δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, φούντωσε ο πόθος για την ένωση με τη μητέρα πατρίδα. Τότε αρχίζει μια μακρόχρονη σειρά αγώνων εθνικοαπελευθερωτικού χαραχτήρα που την πολιτική τους έκφραση ανέλαβε το Ριζοσπαστικό Κόμμα.

Αξίζει με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι οι  εξεγέρσεις των λαϊκών στρωμάτων, κυρίως των αγροτών, εναντίον όλων των ευρωπαίων κατακτητών της Επτανήσου, όπως Ενετών, Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων  υπήρξαν συνεχείς  σε όλη τη διάρκεια των εξίμισι αιώνων ξένης κατοχής.  Το τίμημα υπήρξε πανάκριβο, με την καταβολή υψηλού φόρου αίματος για τους επτανήσιους Έλληνες προγόνους.

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ενιαίο ελληνικό κράτος- και όχι βέβαια έθνος- το 1830.

Σ’ αυτό θέλησαν κι αγωνίστηκαν να ενσωματωθούν οι Επτανήσιοι. Κι ο πόθος τους έγινε πραγματικότητα!

Το πρωί της 21ης Μαΐου 1864 η γαλανόλευκη κυμάτιζε στην κορυφή του Φρουρίου της Κέρκυρας!