Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εύγε στην Ερμούπολη! Εμείς, τι κάνουμε;

Μάκης Μαρτίνης
06 Αυγούστου 2016 / 02:17

Πρόσφατα ο γράφων βρέθηκε για μερικές ημέρες στην πρωτεύουσα της Σύρου, την όμορφη Ερμούπολη.

Η Σύρος είναι ένα νησί που από ιστορικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής πλευράς, έχει πολλά κοινά με την Κέρκυρα αλλά και τα Επτάνησα γενικότερα. Μια σύντομη ματιά στην πλούσια ιστορία του νησιού είναι αρκετή για να τα αναδείξει. Εκτός των άλλων, η Σύρος, τυπικά και ουσιαστικά, αποτελεί το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων, όπως αντίστοιχα και η Κέρκυρα για τα Ιόνια Νησιά. Με την ιδιότητα του απλού επισκέπτη ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται εύλογα στο πως οι τοπικές Αρχές αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες της Ερμούπολης, διαχειρίζονται την πόλη τους. Ενδεικτικά, παρατίθενται ακολούθως ορισμένα σημεία που μας έκαναν θετικότατη  εντύπωση κατά την παραμονή μας εκεί.
  • Οι αστικές συγκοινωνίες ανήκουν στον Δήμο Ερμούπολης. Εκτελώντας συχνότατα δρομολόγια, δημοτικά λεωφορεία αγορασμένα με κοινοτικούς πόρους (μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ), συνδέουν το κέντρο της Ερμούπολης και το λιμάνι με προορισμούς όπως η Άνω Σύρος και η Ανάσταση. Όλα τα οχήματα είναι σύγχρονα και κατάλληλου μεγέθους για να κινούνται απροβλημάτιστα σε στενούς δρόμους. Το δε προσωπικό που τα στελεχώνει (δημοτικοί υπάλληλοι προφανώς), ευγενέστατο και άκρως εξυπηρετικό με τους τουρίστες. Εκτός όμως από τους επισκέπτες, τα δημοτικά αυτά λεωφορεία εξυπηρετούν και τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, με προφανή οφέλη στην προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων όπως το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Και το σημαντικότερο, οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία του Δήμου Ερμούπολης είναι δωρεάν για όλους!
  • Όλη η πόλη ήταν πεντακάθαρη. Οι κάδοι απορριμμάτων τοποθετημένοι στα κατάλληλα σημεία έτσι ώστε και να εξυπηρετούν και να μη δημιουργούν θέματα αισθητικής. Αξιοσημείωτο επίσης και το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν παρατηρήθηκαν εκεί τα …γνωστά φαινόμενα της υπερχείλισης των απορριμμάτων στους κάδους αλλά και της δυσοσμίας στα σημεία που αυτοί είναι τοποθετημένοι. Πράγμα που σημαίνει αφενός ότι η αποκομιδή γίνεται συχνά, αφετέρου ότι οι κάδοι πλένονται και τα γύρω σημεία καθαρίζονται τακτικά. Επίσης, οδοκαθαριστές φρόντιζαν συχνά αλλά διακριτικά, τα παρτέρια, τα πεζοδρόμια και τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια  να διατηρούνται καθαρά.
  • Παρ’ όλο που graffities υπήρχαν σε αρκετούς τοίχους κυρίως ακατοίκητων σπιτιών, δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό ίχνος βανδαλισμού ή κακομεταχείρισης ούτε σε ένα δημόσιο κτίριο, άγαλμα ή μνημείο.
  • Το ιστορικό Θέατρο «Απόλλων», ανακατασκευασμένο στην αρχική του μορφή, είναι καθημερινά ανοικτό για το κοινό, ακόμη και τα βράδια που δεν φιλοξενεί κάποια παράσταση ή συναυλία. Άριστα συντηρημένο και πεντακάθαρο, στεγάζει και ένα μικρό αλλά καλαίσθητο μουσείο το οποίο μπορεί να επισκεφτεί κανείς καταβάλλοντας ένα συμβολικότατο αντίτιμο για το εισιτήριο. Στο αντίτιμο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η χορήγηση ενός προσεγμένου δίφυλλου εντύπου, όπου παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία του Θεάτρου. Με τον τρόπο αυτόν, ο επισκέπτης ανά πάσα στιγμή μπορεί να θαυμάσει εκ των έσω ένα θεατρικό κτίριο-κόσμημα, αλλά και να μάθει στοιχεία για την ιστορία του. Παράλληλα ο Δήμος και η διεύθυνση του Θεάτρου εξασφαλίζουν ένα σημαντικό μέρος του ποσού που απαιτείται για τη συντήρηση και τις λειτουργικές δαπάνες του κτιρίου.
  • Σε όλα τα πεζοδρόμια στο κέντρο της Ερμούπολης υπάρχουν ράμπες για την απρόσκοπτη κίνηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες, παιδικών καροτσιών κλπ. Απουσιάζει, δε, το φαινόμενο τα πεζοδρόμια να καταλαμβάνονται από τα προϊόντα των παρακείμενων καταστημάτων... Ακόμα και στα κεντρικότερα και εμπορικότερα σημεία όπου στα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα καφετεριών επί των πεζοδρομίων, διατηρούταν υπερεπαρκής χώρος για την απροβλημάτιστη κίνηση των πεζών. Τέλος, όλες οι πλάκες είναι στην θέση τους και ο δημόσιος φωτισμός παντού εν λειτουργία …
  • Ενοικιαζόμενα ποδήλατα του Δήμου Ερμούπολης είναι διαθέσιμα σε κεντρικά σημεία της πόλης. Οι ποδηλατόδρομοι είναι σωστά χαραγμένοι και βρίσκονται μόνο σε σημεία όπου, αφενός δεν ενοχλούν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, αφετέρου εξασφαλίζουν την άνετη και ασφαλή κίνηση των ποδηλατών.
 
Καίτοι όλα τα προαναφερθέντα σημεία είναι απλούστατα και εύκολα εφαρμόσιμα, η σύγκριση με τα καθ’ ημάς είναι, δυστυχώς, καταθλιπτική. Ας παραδειγματιστούμε από την Ερμούπολη, λοιπόν, υλοποιώντας τουλάχιστον τα αυτονόητα…