Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψηφιακή έκθεση σύγχρονης τέχνης: Έαρ Πασχαλινό - Η εποχή του κορωνοϊού

Πάσχα
17 Απριλίου 2020 / 14:26

Ψηφιακή έκθεση σύγχρονης τέχνης από την Ιόνιο Εταιρεία Ιστορικών Μελετών. Εν τω μέσω της περιόδου του κορωνοϊού... Η τέχνη στον τόπο μας δεν σταματά, αντιστέκεται... Υπέρ της ζωής, της άνθρωπινης επαφής...

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Στο στενάχωρο κλίμα και στις πρωτόγνωρες συνθήκες των ημερών της πανδημίας που ανατρέπουν καθημερινές αλλά και μακραίωνες συνήθειες, μέχρι πρότινος δεδομένες και αδιαπραγμάτευτες, αναζητούμε διέξοδο και παρηγοριά, μικρές ακτίνες φωτός και ελπίδας για να μας θυμίζουν ότι παραμένουμε άνθρωποι και ότι η ζωή μας, όπως την ξέραμε, δεν έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Κλεισμένοι στα σπίτια μας, καταφεύγουμε στην ανάγνωση, στην τέχνη, στην εικονική πραγματικότητα, με τις χιλιάδες πληροφορίες, εικόνες και διατυπώσεις απόψεων και συναισθημάτων.

Στην κατεύθυνση της αναζήτησης διεξόδου και ελπίδας, με ισχυρή την παρουσία της μνήμης του παρελθόντος αλλά και του προβληματισμού για τα όσα μας περιβάλλουν, η Ιόνιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών παραδίδει πρωτίστως στους φίλους της και ακολούθως στην κερκυραϊκή κοινωνία μια εικονική έκθεση έργων τέχνης σύγχρονων εικαστικών που σχετίζονται με την Κέρκυρα, καθώς δημιουργούν ή εκθέτουν τα έργα τους στο νησί. Τα έργα που φιλοξενούνται στην παρούσα ψηφιακή και δημόσια προσβάσιμη έκδοση αποτυπώνουν τον διάλογο μεταξύ της τέχνης και της πραγματικότητας που βιώνουμε στο φετινό πασχαλινό Έαρ του κορωνοϊού, καλώντας μας να ανιχνεύσουμε σε αυτά τη μνήμη, την αγωνία και την ελπίδα του δημιουργού, αλλά και την πρόσληψη τους από τον θεατή, δηλαδή τον καθένα από μας.

Παράλληλα με τον επιστημονικό και ερευνητικό μας προγραμματισμό, καρπός του οποίου αποτελεί το περιοδικό «Περί Ιστορίας», συνεχίζουμε τον δικό μας διάλογο με την τέχνη, όπως αυτός ξεκίνησε με το «Ημερολόγιο 2019. Mύθοι και Τέχνη» που δημοσιεύσαμε το 2018.

Εξάλλου, τα έργα τέχνης δίνουν το στίγμα της εποχής τους, και αυτό δεν μας αφήνει αδιάφορους ως ιστορικούς. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους εικαστικούς και στην κα Μαρία Μελέντη, Ιστορικό Τέχνης, στην οποία ανήκει η ιδέα της εικονικής έκθεσης, η υλοποίησή της και η επιμέλεια της παρούσας έκδοσης. Τέλος, στην κα Ελβίρα Μεταλληνού για τη φροντίδα της έκδοσης.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και Καλό Πάσχα!

Σπύρος Σκλαβενίτης Δρ. Ιστορίας Πρόεδρος Ιονίου Εταιρείας Ιστορικών Μελετών

Δείτε εδώ την ψηφιακή μορφή της έκθεσης έργων σύγχρονης τέχνης