Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μέτρα έναντι κορονοϊού διεκδικούν οι αγρότες της Πελοποννήσου

Λακωνικός Τύπος
20 Μαρτίου 2020 / 16:51

ΠΑΡΤΗ. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις και την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα

Σμε την πανδημία του νέου κορονοϊού, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) παροτρύνει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να εφαρμόζουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον ιό, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι  «οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, επιχειρούν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει έναν αντικειμενικό κίνδυνο, που έχει ορατές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας».
Σύμφωνα με την ΟΑΣΠΠ, «η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας». Όπως τονίζει η Ομοσπονδία «δεν εξασφαλίζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για αγρότες σε περίπτωση που νοσήσουν οι ίδιοι ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων σταματήσουν την εργασία τους. Οι υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας επιβάλλουν την ανάγκη άμεσης λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα η συγκεκριμένη πανδημία».
Η ΟΑΣΠΠ διεκδικεί με βάση την κατάσταση στην χώρα:
- Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
- Να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και στην ύπαιθρο, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
- Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
- Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
- Να καταβληθούν άμεσα όλες οι αποζημιώσεις που οφείλονται στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
- Να υπάρχει αποζημίωση και κάλυψη χαμένου εισοδήματος για προϊόντα που οφείλονται σε επιπτώσεις ή στα αναγκαία μέτρα για προφύλαξη από τον κορονοϊό.
- Να υπάρχει αποζημίωση, όπως και πρέπει να συμβεί για όλο τον ελληνικό λαό, για αγρότες και κτηνοτρόφους που θα νοσήσουν και δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους ή να εκτελέσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες.
Χρήστος Πετρούλιας