Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου για ανοικτά λεωφορεία: Αποκαταστήστε την κανονικότητα στην πόλη

Ανοικτά λεωφορεία
06 Μαρτίου 2020 / 18:16

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αφόρητο βάρος για τον τόπο δημιουργεί η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία είκοσι και πλέον ανοικτών λεωφορείων,

αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Η Ομοσπονδία, αναφερόμενη στην αγωγή που ασκήθηκε στο Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, δηλώνει ότι συμφωνεί  και συμμερίζεται τις θέσεις του, όπως έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς σε δελτία τύπου και σε επιστολές προς Υπουργεία. 
Ζητά από τη Δήμαρχο και τους αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού και Υποδομών & Μεταφορών, να αναλογισθούν τις ευθύνες αλλά και την τραγική κατάσταση στην πόλη, αίροντας κάθε βεβαίωση ή αδειοδότηση. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Χθες έφθασε στην Κέρκυρα το πρώτο κρουαζιερόπλοιο. Ξεκίνησε λοιπόν η φετινή τουριστική περίοδος. Ξεκινάει όπου να είναι, κι αυτή, με το αφόρητο για τον τόπο μας, βάρος της κυκλοφορίας των ανοικτών τουριστικών λεωφορείων.
Πράγματι είναι αφόρητο το βάρος για τον τόπο και για τους κατοίκους του, επαγγελματίες, εργαζόμενους και πολίτες, αφού η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία είκοσι και πλέον τέτοιων ογκωδών λεωφορείων προσβάλλει:   

α) Την πόλη μας ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ευτελιστικό για την παράδοση και το πολιτιστικό μας επίπεδο η κατάληψη της πόλης από ογκώδη ακαλαίσθητα και ξένα προς τον τόπο μας κόκκινα λεωφορεία, που όπου βρίσκονται και σταθμεύουν κρύβουν κυριολεκτικά τα ιστορικά μνημεία μας (βλ. Παλαιό Φρούριο κλπ) και τις φυσικές ομορφιές μας.

β) Την καθημερινότητα της ζωής μας με την υπερβολική κυκλοφοριακή επιβάρυνσή της, η οποία προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και ρύπανση από τα καυσαέρια που δεν μπορεί να αντέξει η πόλη μας.

γ) Την οικονομία της πόλης και των κατοίκων της, πρόβλημα που ξεκινά από την αφετηρία των οχημάτων αυτών, και των 4 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με αυτά, μέσα στο λιμάνι. Εκεί από όπου περνούν όσοι τουρίστες επιλέγουν να περπατήσουν μέχρι την πόλη, στους δρόμους, τις πλατείες, τα μνημεία και τα καταστήματά της, αλλά πέφτουν θύματα άγρας πελατών εκ μέρους των επιχειρήσεων αυτών, που δελεαστικά καταφέρνουν να αποτρέψουν τους τουρίστες από τον προορισμό τους και να τους επιβιβάσουν στα οχήματά τους αποκλείοντάς τους από την επίσκεψη στην πόλη, τους δρόμους και τις επιχειρήσεις της. Προκαλώντας έτσι τη ματαίωση του σημαντικότερου μέρους του εισοδήματος της Κέρκυρας, με τεράστια προβλήματα για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης

δ) Την ασφάλεια της ίδιας της πόλης, ως ιστορικό μνημείο, αφού η
επιβάρυνσή της από το βάρος αυτών των οχημάτων, έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στους δρόμους, όπως συμβαίνει στα Μουράγια, όπου έχει διαπιστωθεί καθίζηση με κίνδυνο για το τείχος της πόλης στο μέρος αυτό.

Θα έχουμε και φέτος μια πόλη ταλαίπωρη, με κατοίκους λυπημένους, φτωχούς και διαμαρτυρόμενους. Εκτός από τους επιχειρηματίες των 4 επιχειρήσεων των ανοικτού τύπου κόκκινων λεωφορείων, που με την κάλυψη των αρμοδίων Υπουργείων αλλά και του Δήμου συνεχίζουν να λυμαίνονται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του τουριστικού προϊόντος της κρουαζιέρας. Και αναφερόμαστε στην κάλυψη των Υπουργείων και του Δήμου επειδή οι εγκρίσεις των δρομολογίων αυτών στηρίχθηκε σε μη αληθείς βεβαιώσεις και μη ύπαρξη δεδομένων που απαιτεί ο νόμος για την έγκριση τέτοιων διαδρομών. Και τούτο το γνωρίζουν και τα αρμόδια Υπουργεία και ο Δήμος μας. Και το γνωρίζουμε και εμείς, όπως και πολλοί άλλοι.

Ως Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων (ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ –ΥΠΟΔΗΣΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ–ΠΟΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ) δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά στη δίωξη που υφίσταται το κερκυραϊκό επαγγελματικό σωματείο «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» εκ μέρους των τριών από τις 4 επιχειρήσεις των κόκκινων λεωφορείων. Και φυσικά αναφερόμαστε στην άσκηση αγωγών που έχουν ασκήσει οι επιχειρήσεις αυτές κατά του Σωματείου, ζητώντας καθεμιά τους από το Σωματείο 200.000,00 € ως αποζημίωση, επικαλούμενες ηθική βλάβη τους από τα δελτία τύπου που δημοσίευσε το Σωματείο πέρυσι. Θεωρούμε ότι η άσκηση αυτών των αγωγών έγινε στην πραγματικότητα για να «πιεσθεί» το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας» να σταματήσει, όχι τα δελτία τύπου, αλλά τις προσπάθειές του και τις ενέργειές του, με τις οποίες έχουν αποκαλυφθεί οι «παρατυπίες» κατά την όλη διαδικασία της έγκρισης των 8 διαδρομών που εκτελούν τα ανοικτού τύπου κόκκινα λεωφορεία, και με τις οποίες αποσκοπεί στην ανάκληση των εγκρίσεων αυτών. Τα κατά καιρούς δελτία τύπου του πιο πάνω Σωματείου απευθύνονται όλα στους αρμόδιους κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες, έχουν κίνητρο το δικαιολογημένο ενδιαφέρον και την αγωνία για το καλό της πόλης και των κατοίκων της και δε βρίζουν ούτε συκοφαντούν κανένα. Είναι δελτία των οποίων το περιεχόμενο βρίσκουν και εμάς σύμφωνους και τα υιοθετούμε.

Τέλος καλούμε για ύστατη φορά τους αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού και Υποδομών & Μεταφορών, όπως και τη Δήμαρχο Κέρκυρας να αναλογισθούν τις ευθύνες αλλά και την τραγική κατάσταση στην πόλη μας από τη διατήρηση της κατάστασης αυτής, να άρουν κάθε «παράτυπη» βεβαίωση ή εγκριτική απόφαση και να αποκαταστήσουν την «κανονικότητα» στην πόλη μας